Politie kan het vanaf september zonder hulp van militairen

Militairen in Antwerpen in 2016 © Virginia Mayo / AP

Vanaf september heeft de politie niet langer de hulp nodig van militairen voor beveiligings­opdrachten, behalve op de nucleaire site in Vlaanderen. Dan zou na vijfenhalf jaar een einde komen aan operatie Vigilant Guardian. Dat schrijft De Tijd zaterdag.

Operatie Vigilant Guardian ging in januari 2015 van start na het uitschakelen van een terreurcel in Verviers en de aanslag op de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo in Parijs. Militairen moesten de politie helpen bij het patrouilleren in de straat en het bewaken van gevoelige plaatsen. Na de terreur­aanslagen van 22 maart 2016 konden tot 1.800 militairen worden ingeschakeld om de politie te steunen.

Maar toen de terreurdreiging weer zakte, bleef de operatie voortduren. Er was wel een geleidelijke afbouw, waarbij sinds december nog maar 200 ontplooide militairen nodig waren, boven op een snel inzetbare reserve van nog eens 100 militairen.

Vanaf september heeft de politie de militairen niet meer nodig, zo antwoordde minister van Defensie Philippe Goffin (MR) op meerdere vragen in de Kamer. ‘De commissaris-­generaal van de federale politie heeft een terugnameplan in het Strategisch Comité voor Inlichtingen en Veiligheid voorgesteld. Vanaf september 2020 kan de politie de beveiliging weer op zich nemen, behalve op de nucleaire site in Vlaanderen.’

‘Wij hebben ons huiswerk gemaakt’, reageert de federale politie. ‘Maar er is nog een politieke beslissing nodig. Op dit moment kunnen we daar dus niet meer uitleg over geven.’

Operatie Vigilant Guardian heeft tussen januari 2015 en mei 2020 206,3 miljoen euro gekost, inclusief de lonen van de militairen.

Partner Content