Ploegleider over Tom Boonen: ‘Jammer dat hij Parijs-Roubaix niet won’

'Tom kent geen spijt. Hij denkt: op naar de volgende.' © Photonews
Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

Tom Boonen is na zijn carrière niet in een zwart gat gevallen, maar dat had ploegleider Wilfried Peeters ook niet verwacht.

9 APRIL 2017

Tom Boonen beëindigt zijn loopbaan op de wielerpiste van Roubaix. Op zijn erelijst staan zeven klassiekers, het wereldkampioenschap en de groene trui in de Tour.

Het afscheid van Tom Boonen was geen emotionele bedoening. Boonen heeft het nuchter aangepakt.

Wilfried Peeters: Tom prikte zijn datum, reed zijn koersen en stopte zonder poespas. Dat hij in Roubaix niet won, is jammer. Iedereen had het hem gegund. Maar goed, hij heeft afscheid genomen op topniveau. Alleen de allergrootsten kunnen dat.

Hij had weinig geluk in zijn laatste voorjaar.

Peeters: Eigenlijk in zijn hele carrière niet. Straf voor iemand die zo veel won, maar zijn pechlijst is behoorlijk lang. Hoeveel winters kwam hij door zonder blessure? Hoe vaak viel hij op de slechtste momenten? Zijn erelijst is prachtig, maar ze had nog veel mooier kunnen zijn.

Ik hoor hem niet vaak meer. Ik spring weleens binnen, maar Tom is zelden thuis. (lacht) Hij reist de wereld rond om te racen. Auto’s boeien hem nog meer dan fietsen. Racen geeft een kick, zegt hij, en dat hij in die branche alles nog te leren heeft, maakt het des te aantrekkelijker. Hij verzorgt zich nog beter dan toen hij koerste. Een autocoureur moet leven als een pater. Ik had sowieso niet gedacht dat hij in een zwart gat zou vallen. Tom kent geen spijt, hè. Zo was hij na een koers ook, of hij nu had gewonnen of verloren. ‘Dit is voorbij, op naar het volgende.’

Auto’s boeien hem nog meer dan fietsen. Tom reist nu de wereld rond om te racen.

Hoe verklaart u zijn enorme populariteit?

Peeters: Tom bleef zichzelf: een volkse Kempenzoon zonder kapsones. Onderschat niet hoe moeilijk het is om een idool te zijn. Iedereen kent je en wil iets van je hebben. Je hoofd moet er stevig op staan of je verliest daar de pedalen bij.

Ziet u een opvolger?

Peeters: Ach, toen Tom debuteerde, zat wielerminnend Vlaanderen met de handen in het haar: vinden we ooit een nieuwe Johan Museeuw? Geloof me, er komt wel weer een nieuwe vaandeldrager na Tom. Namen geef ik niet. Voor een jonge renner is het geen cadeau om ‘de nieuwe Tom Boonen’ te worden genoemd. Het valt ook niet te voorspellen. Ik ken Tom sinds zijn kinderjaren, maar ik heb toen nooit gedacht dat hij zo’n erelijst bij elkaar zou fietsen.

Fabian Cancellara werd er opnieuw van beschuldigd dat hij met een fietsmotor zou hebben gekoerst. Als dat waar is, dan is Tom Boonen de grote benadeelde.

Peeters: Ik heb geen enkel bewijs gezien, dus ik kan daar niets over zeggen. Men wijst naar de Ronde van Vlaanderen van 2010, toen Cancellara Tom eraf reed op de Muur van Geraardsbergen. Tom was toen top, zoveel is zeker. Cancellara moet een superdag hebben gehad.

Philippe Gilbert won dit jaar de Ronde. Hij was nieuw bij Quickstep, en koerst weer zoals in zijn beste dagen. Hoe hebben jullie hem op niveau gebracht?

Peeters: Dit is een familiale, gezellige ploeg, en ik denk dat Gilbert daaraan toe was. De Ronde van Vlaanderen won hij met een lange solo. Eigenlijk reed hij toen in dienst, om onze kopmannen in het peloton in een goeie positie te manoeuvreren. Onze numerieke sterkte heeft hem zeker geholpen.

Ook Greg Van Avermaet was sterk dit jaar.

Peeters: Een supercoureur, terecht de nummer één van de wereld. We gaan er ook volgend seizoen nog een vette kluif aan hebben.

Partner Content