De Vlaamse regering en de regering van de Franse gemeenschap hebben een samenwerkingsakkoord goedgekeurd die de overdracht van de Nationale Plantentuin van Meise naar de Vlaamse Gemeenschap regelt. Het akkoord kreeg groen licht tijdens een gemeenschappelijke vergadering tussen de Vlaamse, Waalse en Franse gemeenschapsregering in Namen.

Met het samenwerkingsakkoord over de Plantentein van Meise komt een einde aan een dossier dat al 11 jaar aansleept. De beslissing dat de plantentuin naar de Vlaamse gemeenschap zou komen, dateert al van de het Lambertmontakkoord van 2001. Maar de overheveling laat al jaren op zich wachten door gekibbel, met name over het taalkader van de werknemers.

Wetenschappelijk patrimonium blijft federaal

Het samenwerkingsakkoord voorziet nu dat de Plantentuin van Meise een Vlaamse instelling zal worden. Het wetenschappelijk patrimonium, dat voornamelijk bestaat uit planten en uit de bibliotheek, blijft eigendom van de federale staat, maar wordt voor onbeperkte tijd in bruikleen gegeven aan de Vlaamse gemeenschap.

De raad van bestuur van de instelling zal bestaan uit 9 leden, van wie er 5 aangeduid worden door de Vlaamse regering. De 4 overige leden worden verdeeld tussen vertegenwoordigers van de wetenschappelijke raad en leden die worden aangeduid door de Franse Gemeenschap.

Voor de 160 personeelsleden zou er weinig veranderen. De Nederlandstaligen worden overgedragen naar de Vlaamse gemeenschap en de Franstaligen naar de Franse gemeenschap.

Bedoeling is om het akkoord in de loop van 2013 verder uit te werken en om de overdracht te finaliseren tegen 1 januari 2014. De kwestie wordt ook geagendeerd op het eerstkomende Overlegcomité tussen de federale regering en de deelstaten. (Belga/TE)

De Vlaamse regering en de regering van de Franse gemeenschap hebben een samenwerkingsakkoord goedgekeurd die de overdracht van de Nationale Plantentuin van Meise naar de Vlaamse Gemeenschap regelt. Het akkoord kreeg groen licht tijdens een gemeenschappelijke vergadering tussen de Vlaamse, Waalse en Franse gemeenschapsregering in Namen. Met het samenwerkingsakkoord over de Plantentein van Meise komt een einde aan een dossier dat al 11 jaar aansleept. De beslissing dat de plantentuin naar de Vlaamse gemeenschap zou komen, dateert al van de het Lambertmontakkoord van 2001. Maar de overheveling laat al jaren op zich wachten door gekibbel, met name over het taalkader van de werknemers. Wetenschappelijk patrimonium blijft federaal Het samenwerkingsakkoord voorziet nu dat de Plantentuin van Meise een Vlaamse instelling zal worden. Het wetenschappelijk patrimonium, dat voornamelijk bestaat uit planten en uit de bibliotheek, blijft eigendom van de federale staat, maar wordt voor onbeperkte tijd in bruikleen gegeven aan de Vlaamse gemeenschap. De raad van bestuur van de instelling zal bestaan uit 9 leden, van wie er 5 aangeduid worden door de Vlaamse regering. De 4 overige leden worden verdeeld tussen vertegenwoordigers van de wetenschappelijke raad en leden die worden aangeduid door de Franse Gemeenschap. Voor de 160 personeelsleden zou er weinig veranderen. De Nederlandstaligen worden overgedragen naar de Vlaamse gemeenschap en de Franstaligen naar de Franse gemeenschap. Bedoeling is om het akkoord in de loop van 2013 verder uit te werken en om de overdracht te finaliseren tegen 1 januari 2014. De kwestie wordt ook geagendeerd op het eerstkomende Overlegcomité tussen de federale regering en de deelstaten. (Belga/TE)