Plan International: 1 op 2 Belgische meisjes neemt omweg uit angst voor seksuele intimidatie

Een op de twee jongeren uit Antwerpen, Brussel en Charleroi geeft aan dat seksuele intimidatie hun vrijheid beperkt. Dat schrijft De Standaard op basis van een rapport van Plan International.

In een nieuw rapport publiceert Plan International België opvallende cijfers over seksuele intimidatie op straat. Daarvoor bevroegen ze zo’n 3.000 meisjes en die gaven onder meer aan dat seksuele intimidatie hun bewegingsvrijheid aantast: 50 procent van hen neemt een omweg, vermijdt bepaalde plaatsen of wil er niet langer alleen passeren.

Platform

Uit een eerste bevraging van Plan International in 2019 bij 700 jongeren bleek dat 91 procent van de meisjes en 28 procent van de jongens uit Antwerpen, Brussel en Charleroi al last gehad heeft van seksuele intimidatie in de publieke ruimte.

Om meer data te verzamelen, richtte Plan het onlineplatform Safer ­Cities op. Het is de bedoeling dat de jongeren daarop het voortouw ­nemen. Wie in Brussel, Antwerpen of Charleroi woont, kan erop signaleren waar hij of zij lastiggevallen werd en wat de aard van de intimidatie was. Ook de stad Gent heeft zich recentelijk aangesloten.

Volgens de gebruikers van het platform is er een speciale rol weggelegd voor omstanders in gevallen van seksuele intimidatie. In Antwerpen gaf 97 procent en in Charleroi 91 procent aan dat ze door niemand werden geholpen. Opvallend: in Brussel zei 70 procent van de slachtoffers dat er niemand tussenkwam.

Volgens de organisatie is dat deels te danken aan eerdere campagnes rond het omstanderseffect in de hoofdstad.

Lees ook

Heeft de seksismewet iets veranderd op straat? ‘Catcalling is nog altijd dagelijkse kost’

Partner Content