Toen de juryvoorzitter de naam van de winnares, de Zuid-Koreaanse Lim Yi Young, bekendmaakte, dacht haar landgenote met quasi dezelfde naam, Lee Ji Yoon, dat zij gewonnen had. Juryvoorzitter Arie Van Lysebeth moest haar het podium weer afsturen.

De Oekraïener Oleksii Semenenko eindigde op de tweede plaats, de Amerikaan William Hagen werd door de jury als derde gerangschikt. De top zes werd verder vervolledigd door Tobias Feldmann (Duitsland), Stephen Waarts (Nederland/VS) en Fumika Mohri (Japan). De als vijfde geklasseerde Waarts won daarnaast ook de VRT-publieksprijs.

De in totaal twaalf finalisten moesten tussen maandag 25 mei en zaterdag 30 mei in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een concerto naar keuze en een speciaal voor de wedstrijd geschreven werk spelen. De kandidaten werden daarbij begeleid door het Nationaal Orkest van België, onder leiding van Marin Alsop. Er namen geen Belgen deel aan die finale. De twee Belgische deelnemers aan het concours, Fien Van den Fonteyne en Hracha Avanesyan, waren namelijk niet door de eerste ronde geraakt.

De bekendmaking van de laureaten gebeurde zaterdagavond in aanwezigheid van koningin Mathilde. Zij hoorde onder meer dat de juryvoorzitter de wedstrijd opdroeg aan koningin Fabiola, die eind vorig jaar overleed. Fabiola was bijna een halve eeuw lang erevoorzitter van de wedstrijd, zo benadrukte Van Lysebeth.

In de volgende editie van de Koningin Elisabethwedstrijd - in mei 2016 - zullen pianisten het tegen elkaar opnemen. (Belga/TE)

Toen de juryvoorzitter de naam van de winnares, de Zuid-Koreaanse Lim Yi Young, bekendmaakte, dacht haar landgenote met quasi dezelfde naam, Lee Ji Yoon, dat zij gewonnen had. Juryvoorzitter Arie Van Lysebeth moest haar het podium weer afsturen.De Oekraïener Oleksii Semenenko eindigde op de tweede plaats, de Amerikaan William Hagen werd door de jury als derde gerangschikt. De top zes werd verder vervolledigd door Tobias Feldmann (Duitsland), Stephen Waarts (Nederland/VS) en Fumika Mohri (Japan). De als vijfde geklasseerde Waarts won daarnaast ook de VRT-publieksprijs. De in totaal twaalf finalisten moesten tussen maandag 25 mei en zaterdag 30 mei in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een concerto naar keuze en een speciaal voor de wedstrijd geschreven werk spelen. De kandidaten werden daarbij begeleid door het Nationaal Orkest van België, onder leiding van Marin Alsop. Er namen geen Belgen deel aan die finale. De twee Belgische deelnemers aan het concours, Fien Van den Fonteyne en Hracha Avanesyan, waren namelijk niet door de eerste ronde geraakt. De bekendmaking van de laureaten gebeurde zaterdagavond in aanwezigheid van koningin Mathilde. Zij hoorde onder meer dat de juryvoorzitter de wedstrijd opdroeg aan koningin Fabiola, die eind vorig jaar overleed. Fabiola was bijna een halve eeuw lang erevoorzitter van de wedstrijd, zo benadrukte Van Lysebeth. In de volgende editie van de Koningin Elisabethwedstrijd - in mei 2016 - zullen pianisten het tegen elkaar opnemen. (Belga/TE)