Er is politieke ophef over het geld van het Libisch regime onder Khaddafi dat is verdwenen. Maar liefst twee miljard aan interesten op Libisch kapitaal is tussen 2011 en 2017 vrijgegeven vanop een rekening bij de financiële dienstverlener Euroclear in Brussel. Nochtans had de VN alle staatsfondsen van het regime-Khaddafi laten bevriezen. Waar de interesten naartoe zijn, weet niemand.

In de 'Pano'-reportage van woensdag wordt gesteld dat het geld dat België vrijmaakte, mogelijk gebruikt is om milities in Libië te bewapenen. Volgens N-VA-parlementslid is het niet zeker waar het geld naartoe is. 'We weten wel dat er een eerste schijf betaald is op rekeningen van de Arab Banking Cooperation en dat latere schijven betaald zijn bij HSBC in Londen. Waar het geld vandaar naartoe vertrokken is, daar hebben we het raden naar', zei Dedecker in De Ochtend. 'Als die interesten zijn vrijgegeven, kan je vermoeden dat het geld niet terechtkwam bij de Libische bevolking.'

Dedecker haalt uit naar gewezen CD&V-minister van Financiën Steven Vanackere, nu directeur bij de Nationale Bank. Volgens Dedecker heeft Vanackere sowieso een probleem. 'Er zijn maar twee mogelijkheden: ofwel was hij op de hoogte, en dan is hij mee verantwoordelijk voor het uitbetalen van gelden die mogelijk uitkwamen bij Libische milities die een bloedige burgeroorlog uitvechten. Ofwel was hij niet op de hoogte, en dan kan je daar toch ook serieuze vragen bij stellen. Dan is het bijzonder cynisch dat zo iemand directeur wordt bij de toezichthouder op de banken, die net vereist dat er altijd dubbele handtekeningen worden voorzien.'

Volgens huidig minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) heeft de Schatkist de autonome bevoegdheid om geld te blokkeren of te deblokkeren. 'Dat doet ze volledig autonoom zonder dat een minister daarin tussenkomt. En dat is ook logisch', aldus De Croo. Die versie wordt ook bevestigd door ontslagnemend minister van Justitie Koen Geens. 'De Thesaurie is een van de meest autonome diensten. Het is helemaal gebruikelijk dat de minister daarin niet gekend wordt', aldus de CD&V-minister.

Er is politieke ophef over het geld van het Libisch regime onder Khaddafi dat is verdwenen. Maar liefst twee miljard aan interesten op Libisch kapitaal is tussen 2011 en 2017 vrijgegeven vanop een rekening bij de financiële dienstverlener Euroclear in Brussel. Nochtans had de VN alle staatsfondsen van het regime-Khaddafi laten bevriezen. Waar de interesten naartoe zijn, weet niemand. In de 'Pano'-reportage van woensdag wordt gesteld dat het geld dat België vrijmaakte, mogelijk gebruikt is om milities in Libië te bewapenen. Volgens N-VA-parlementslid is het niet zeker waar het geld naartoe is. 'We weten wel dat er een eerste schijf betaald is op rekeningen van de Arab Banking Cooperation en dat latere schijven betaald zijn bij HSBC in Londen. Waar het geld vandaar naartoe vertrokken is, daar hebben we het raden naar', zei Dedecker in De Ochtend. 'Als die interesten zijn vrijgegeven, kan je vermoeden dat het geld niet terechtkwam bij de Libische bevolking.' Dedecker haalt uit naar gewezen CD&V-minister van Financiën Steven Vanackere, nu directeur bij de Nationale Bank. Volgens Dedecker heeft Vanackere sowieso een probleem. 'Er zijn maar twee mogelijkheden: ofwel was hij op de hoogte, en dan is hij mee verantwoordelijk voor het uitbetalen van gelden die mogelijk uitkwamen bij Libische milities die een bloedige burgeroorlog uitvechten. Ofwel was hij niet op de hoogte, en dan kan je daar toch ook serieuze vragen bij stellen. Dan is het bijzonder cynisch dat zo iemand directeur wordt bij de toezichthouder op de banken, die net vereist dat er altijd dubbele handtekeningen worden voorzien.' Volgens huidig minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) heeft de Schatkist de autonome bevoegdheid om geld te blokkeren of te deblokkeren. 'Dat doet ze volledig autonoom zonder dat een minister daarin tussenkomt. En dat is ook logisch', aldus De Croo. Die versie wordt ook bevestigd door ontslagnemend minister van Justitie Koen Geens. 'De Thesaurie is een van de meest autonome diensten. Het is helemaal gebruikelijk dat de minister daarin niet gekend wordt', aldus de CD&V-minister.