Een jaar na de verkiezingen vraagt Knack.be vijf dagen lang aan opiniemakers om terug te kijken op een jaar zonder regering. Vandaag deel 1: Peter De Roover, politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging.

Peter De Roover, erevoorzitter en politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging, is niet verbaasd dat we een jaar na de verkiezingen nog altijd geen nieuwe federale regering hebben. "Preformateur Elio Di Rupo wilde aanvankelijk nog het 'onverzoenbare verzoenen', maar dat is dan toch niet zo eenvoudig gebleken", zegt de man van de Vlaamse stem in de straat.

Hoe kijkt u terug op de voorbije 12 maanden na de verkiezingen? Peter De Roover: "Sommigen dachten dat er na de verkiezingen, met N-VA en PS als duidelijke overwinnaars, snel een akkoord zou komen. Alleen hebben die winnaars ook twee fundamenteel tegenstrijdige programma's. Het was dus kiezen tussen een akkoord dat mijlenver verwijderd was van de partijprogramma's of geen akkoord. Wat echter nieuw is deze keer, is dat N-VA niet zomaar tot een compromis bereid is zonder fundamentele keuzes te maken zoals in het verleden al te vaak is gebeurd. Maar het is natuurlijk ook weer niet zo dat Bart De Wever niet compromisbereid is. Ook Di Rupo is bereid tot compromissen. Er liggen gewoon fundamenteel nieuwe kaarten op tafel."

Wat vond u eigenlijk van de recente uitspraak van Karel De Gucht dat de Vlaamse partijen de 'cheerleaders van de N-VA' zijn?

De Roover: "Karel De Gucht spreekt buiten de realiteit. Zeggen dat men tot een goed akkoord zou kunnen komen, maar dat men dat niet durft zonder de N-VA ,vind ik getuigen van zeer onverantwoord gedrag. Een regering zonder de N-VA is theoretisch perfect mogelijk. Wel, máák dan een regering zonder de N-VA. Het is niet omdat we de staatshervorming overboord gooien dat we plots tot een oplossing zullen komen. Daarvoor gaan de verschillen te zeer over de inhoud."

Hoe ziet u de toestand de komende weken evolueren?

De Roover: "Veel mogelijkheden zijn er niet meer. Het enige wat de partijen nog samenhoudt, is een gebrek aan alternatief. Ofwel leveren de N-VA of de PS de zetels voor een regering en slikken ze hun partijprogramma's in, maar daartoe is geen van beiden bereid. Ofwel komt er een klassiek Belgisch akkoord uit de bus, waarbij we de indruk hebben dat er een oplossing is gevonden, maar die we uiteindelijk over enkele jaren toch in ons gezicht terug krijgen."

"En dan zijn er uiteraard ook nog nieuwe verkiezingen, maar of die grote verschuivingen met zich zullen meebrengen, betwijfel ik. Nochtans zijn de Franstaligen er naar verluidt nog steeds van overtuigd dat de verkiezingsoverwinning van de N-VA een 'one shot' was die bij nieuwe verkiezingen niet zal worden bevestigd. De enige manier om uit de politieke impasse te geraken is volgens mij door 'out of the box' te durven denken."

U bedoelt het einde van België?

De Roover: "Laat De Wever zijn programma aan Vlaamse kant uitvoeren en Di Rupo dat van hem aan Waalse kant en beide gemeenschappen krijgen waar ze recht op hebben. Zo kan de verkiezingsuitslag eindelijk worden gerespecteerd en de democratie zegevieren. (TE)

Peter De Roover, erevoorzitter en politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging, is niet verbaasd dat we een jaar na de verkiezingen nog altijd geen nieuwe federale regering hebben. "Preformateur Elio Di Rupo wilde aanvankelijk nog het 'onverzoenbare verzoenen', maar dat is dan toch niet zo eenvoudig gebleken", zegt de man van de Vlaamse stem in de straat. Hoe kijkt u terug op de voorbije 12 maanden na de verkiezingen? Peter De Roover: "Sommigen dachten dat er na de verkiezingen, met N-VA en PS als duidelijke overwinnaars, snel een akkoord zou komen. Alleen hebben die winnaars ook twee fundamenteel tegenstrijdige programma's. Het was dus kiezen tussen een akkoord dat mijlenver verwijderd was van de partijprogramma's of geen akkoord. Wat echter nieuw is deze keer, is dat N-VA niet zomaar tot een compromis bereid is zonder fundamentele keuzes te maken zoals in het verleden al te vaak is gebeurd. Maar het is natuurlijk ook weer niet zo dat Bart De Wever niet compromisbereid is. Ook Di Rupo is bereid tot compromissen. Er liggen gewoon fundamenteel nieuwe kaarten op tafel." Wat vond u eigenlijk van de recente uitspraak van Karel De Gucht dat de Vlaamse partijen de 'cheerleaders van de N-VA' zijn? De Roover: "Karel De Gucht spreekt buiten de realiteit. Zeggen dat men tot een goed akkoord zou kunnen komen, maar dat men dat niet durft zonder de N-VA ,vind ik getuigen van zeer onverantwoord gedrag. Een regering zonder de N-VA is theoretisch perfect mogelijk. Wel, máák dan een regering zonder de N-VA. Het is niet omdat we de staatshervorming overboord gooien dat we plots tot een oplossing zullen komen. Daarvoor gaan de verschillen te zeer over de inhoud." Hoe ziet u de toestand de komende weken evolueren? De Roover: "Veel mogelijkheden zijn er niet meer. Het enige wat de partijen nog samenhoudt, is een gebrek aan alternatief. Ofwel leveren de N-VA of de PS de zetels voor een regering en slikken ze hun partijprogramma's in, maar daartoe is geen van beiden bereid. Ofwel komt er een klassiek Belgisch akkoord uit de bus, waarbij we de indruk hebben dat er een oplossing is gevonden, maar die we uiteindelijk over enkele jaren toch in ons gezicht terug krijgen." "En dan zijn er uiteraard ook nog nieuwe verkiezingen, maar of die grote verschuivingen met zich zullen meebrengen, betwijfel ik. Nochtans zijn de Franstaligen er naar verluidt nog steeds van overtuigd dat de verkiezingsoverwinning van de N-VA een 'one shot' was die bij nieuwe verkiezingen niet zal worden bevestigd. De enige manier om uit de politieke impasse te geraken is volgens mij door 'out of the box' te durven denken." U bedoelt het einde van België? De Roover: "Laat De Wever zijn programma aan Vlaamse kant uitvoeren en Di Rupo dat van hem aan Waalse kant en beide gemeenschappen krijgen waar ze recht op hebben. Zo kan de verkiezingsuitslag eindelijk worden gerespecteerd en de democratie zegevieren. (TE)