Het personeel van Fedasil, het federaal agentschap dat verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, heeft voor 24 uur het werk neergelegd.

De 24 urenstaking begon zondagavond om 22 uur en komt er op initiatief van de socialistische en liberale vakbond. De christelijke vakbond steunt de staking niet. Vorige week legde het personeel al 50 minuten het werk neer.

Met de staking protesteert het personeel tegen de lage lonen, de hoge werkdruk en het gebrek aan personeel om de toestroom van asielzoekers op te vangen.

'Een succes'

De socialistische bond ACOD noemde de staking maandag een succes. Ivan Vandecasteele van de bond sprak over een deelnamegraad van 70 procent in de opvangcentra en 50 procent bij het hoofdbestuur.

Er wordt ook actie gevoerd aan de hoofdzetel van Fedasil in Brussel. Maandagmorgen verzamelden zich daar een 200-tal mensen.

Bij Fedasil werken ongeveer 900 mensen, met inbegrip van 80 mensen van wie het contract tegen eind dit jaar dreigt af te lopen.
Vandecasteele schat dat er eigenlijk 970 tot 980 mensen nodig zijn om het werk behoorlijk te doen.

Het personeel van Fedasil, het federaal agentschap dat verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, heeft voor 24 uur het werk neergelegd.De 24 urenstaking begon zondagavond om 22 uur en komt er op initiatief van de socialistische en liberale vakbond. De christelijke vakbond steunt de staking niet. Vorige week legde het personeel al 50 minuten het werk neer. Met de staking protesteert het personeel tegen de lage lonen, de hoge werkdruk en het gebrek aan personeel om de toestroom van asielzoekers op te vangen.'Een succes'De socialistische bond ACOD noemde de staking maandag een succes. Ivan Vandecasteele van de bond sprak over een deelnamegraad van 70 procent in de opvangcentra en 50 procent bij het hoofdbestuur. Er wordt ook actie gevoerd aan de hoofdzetel van Fedasil in Brussel. Maandagmorgen verzamelden zich daar een 200-tal mensen.Bij Fedasil werken ongeveer 900 mensen, met inbegrip van 80 mensen van wie het contract tegen eind dit jaar dreigt af te lopen. Vandecasteele schat dat er eigenlijk 970 tot 980 mensen nodig zijn om het werk behoorlijk te doen.