Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) gaat snel actie ondernemen rond de toewijzing van het nieuwe vijfjarige contract voor de verdeling van kranten en tijdschriften in ons land. Of de deadline van 1 januari 2015 nog gehaald kan worden, wilde hij niet zeggen. "In de loop van de komende dagen of weken zal ik hierover verdere initiatieven nemen, in de schoot van de federale regering én met Europa", aldus de minister.

Europa eist openbare aanbesteding

Het dossier van de krantenbedeling valt niet onder Alexander De Croo (Open VLD). Die is voogdijminister voor bpost en kan dus niet tegelijk rechter en partij zijn. Nog tot 1 januari 2016 is het huidige krantencontract toegewezen aan bpost. Het bedrijf ontvangt jaarlijks 270 miljoen euro om elke dag voor 7u30 in alle uithoeken van het land kranten en tijdschriften te verdelen. Maar het is niet zeker dat bpost dat ook in de toekomst zal mogen doen, Europa eiste immers een openbare aanbesteding.

Deadline technisch niet haalbaar

De procedure werd reeds opgestart onder de vorige regering: zowel bpost, persdistributeur AMP als de Belgische Distributiedienst stelden zich al kandidaat. De vorige regering slaagde er om ideologische redenen niet in een beslissing te nemen, de procedure bleef geblokkeerd. En ook de nieuwe regering heeft nog niet beslist welke kandidaten worden weerhouden en een lastenboek ontvangen, op basis waarvan dan een offerte moet worden ingediend.

Het nieuwe contract gaat in op 1 januari 2016, maar de Commissie legde wel een inlooptijd van één jaar op. Die is vooral voor de concurrenten van bpost van belang, zodat zij zich organisatorisch kunnen voorbereiden. Technisch is die deadline niet meer haalbaar, maar Peeters wilde dat dinsdag niet bevestigen. Als bpost het contract niet binnenhaalt, dreigt het verlies van 3.000 banen, zo luidden de vakbonden eerder al de alarmbel. (Belga/WB)

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) gaat snel actie ondernemen rond de toewijzing van het nieuwe vijfjarige contract voor de verdeling van kranten en tijdschriften in ons land. Of de deadline van 1 januari 2015 nog gehaald kan worden, wilde hij niet zeggen. "In de loop van de komende dagen of weken zal ik hierover verdere initiatieven nemen, in de schoot van de federale regering én met Europa", aldus de minister.Het dossier van de krantenbedeling valt niet onder Alexander De Croo (Open VLD). Die is voogdijminister voor bpost en kan dus niet tegelijk rechter en partij zijn. Nog tot 1 januari 2016 is het huidige krantencontract toegewezen aan bpost. Het bedrijf ontvangt jaarlijks 270 miljoen euro om elke dag voor 7u30 in alle uithoeken van het land kranten en tijdschriften te verdelen. Maar het is niet zeker dat bpost dat ook in de toekomst zal mogen doen, Europa eiste immers een openbare aanbesteding. De procedure werd reeds opgestart onder de vorige regering: zowel bpost, persdistributeur AMP als de Belgische Distributiedienst stelden zich al kandidaat. De vorige regering slaagde er om ideologische redenen niet in een beslissing te nemen, de procedure bleef geblokkeerd. En ook de nieuwe regering heeft nog niet beslist welke kandidaten worden weerhouden en een lastenboek ontvangen, op basis waarvan dan een offerte moet worden ingediend. Het nieuwe contract gaat in op 1 januari 2016, maar de Commissie legde wel een inlooptijd van één jaar op. Die is vooral voor de concurrenten van bpost van belang, zodat zij zich organisatorisch kunnen voorbereiden. Technisch is die deadline niet meer haalbaar, maar Peeters wilde dat dinsdag niet bevestigen. Als bpost het contract niet binnenhaalt, dreigt het verlies van 3.000 banen, zo luidden de vakbonden eerder al de alarmbel. (Belga/WB)