'Net zoals Johan Vande Lanotte een paar weken geleden is Vlaams viceminister-president Ingrid Lieten er nu op meesterlijke wijze in geslaagd om de aandacht van de media om te buigen', zegt politicoloog Carl Devos (Universiteit Gent). 'Alleen niet in haar eigen voordeel. Keek iedereen aanvankelijk naar de interne verdeeldheid van CD&V over het Uplace-dossier, dan gaat het nu alleen nog over het probleem van de SP.A en Ingrid Lieten in de Vlaamse regering.'

Uit die hele episode en de uitgelekte e-mail van Lieten is weer eens gebleken dat minister-president Kris Peeters (CD&V) de enige baas van Vlaanderen is.

Carl Devos: De voorbije week hebben we in elk geval gezien dat Peeters niet bepaald bang is voor Ingrid Lieten en de SP.A. Had Johan Vande Lanotte of Frank Vandenbroucke als viceminister-president in de Vlaamse regering gezeten, dan was het wel anders gelopen. Het probleem is dus dat er nu geen ministers zijn die in Peeters' gewichtscategorie spelen, en dat keert zich op den duur tegen hem. Want daardoor is de regering-Peeters II zwakker dan Peeters I. Ze doet wel wat ze moet doen, hoor: ze beslist, voert uit en brengt de begroting op orde. Maar er is geen vonk, geen enthousiasme of gedrevenheid, geen project ook.

Peeters II zal waarschijnlijk een soort van overgangskabinet blijken te zijn. Het zal pas weer interessant worden na 2014, met Peeters III of De Wever I. Dan zal de Vlaamse regering een hele rist nieuwe bevoegdheden hebben. Je merkt dat nu trouwens al aan Peeters' ongeduld. Hij kan niet wachten tot de federale regering, die haar schwung ook al verloren lijkt te hebben, werk maakt van de staatshervorming. (AP)

Het volledige interview met Carl Devos vindt u deze week in Knack.

'Net zoals Johan Vande Lanotte een paar weken geleden is Vlaams viceminister-president Ingrid Lieten er nu op meesterlijke wijze in geslaagd om de aandacht van de media om te buigen', zegt politicoloog Carl Devos (Universiteit Gent). 'Alleen niet in haar eigen voordeel. Keek iedereen aanvankelijk naar de interne verdeeldheid van CD&V over het Uplace-dossier, dan gaat het nu alleen nog over het probleem van de SP.A en Ingrid Lieten in de Vlaamse regering.'Uit die hele episode en de uitgelekte e-mail van Lieten is weer eens gebleken dat minister-president Kris Peeters (CD&V) de enige baas van Vlaanderen is.Carl Devos: De voorbije week hebben we in elk geval gezien dat Peeters niet bepaald bang is voor Ingrid Lieten en de SP.A. Had Johan Vande Lanotte of Frank Vandenbroucke als viceminister-president in de Vlaamse regering gezeten, dan was het wel anders gelopen. Het probleem is dus dat er nu geen ministers zijn die in Peeters' gewichtscategorie spelen, en dat keert zich op den duur tegen hem. Want daardoor is de regering-Peeters II zwakker dan Peeters I. Ze doet wel wat ze moet doen, hoor: ze beslist, voert uit en brengt de begroting op orde. Maar er is geen vonk, geen enthousiasme of gedrevenheid, geen project ook.Peeters II zal waarschijnlijk een soort van overgangskabinet blijken te zijn. Het zal pas weer interessant worden na 2014, met Peeters III of De Wever I. Dan zal de Vlaamse regering een hele rist nieuwe bevoegdheden hebben. Je merkt dat nu trouwens al aan Peeters' ongeduld. Hij kan niet wachten tot de federale regering, die haar schwung ook al verloren lijkt te hebben, werk maakt van de staatshervorming. (AP) Het volledige interview met Carl Devos vindt u deze week in Knack.