Meyrem Almaci (Groen) reageert verbaasd op de intentie van de Antwerpse Stadslijst van SP.A en CD&V om enkel met Groen in een meerderheid met de N-VA van Bart De Wever te stappen. "Het is vreemd dat het kartel ons hierover op voorhand niet heeft ingelicht", zegt ze.

De Stadslijst van uittredend burgemeester Patrick Janssens wil in Antwerpen enkel in een coalitie stappen indien ook Groen daar deel van uitmaakt. Dat heeft Janssens zelf meegedeeld. Als dat niet mogelijk zou zijn, blijft volgens Janssens nog de coalitie N-VA, Open Vld en Groen over of een bestuur dat geen meerderheid heeft.

Stadslijst SP.A en CD&V niet apart in coalitie
Volgens Janssens wil de Stadslijst geen politieke spelletjes spelen. "De stad moet zo snel mogelijk bestuurd worden", zegt hij. De uittredende burgemeester noemt de Stadslijst van SP.A en CD&V bij het verdere verloop van de onderhandelingen in ieder geval "één en ondeelbaar", wat ook meteen bevestigd werd door Marc Van Peel (CD&V).

Groen reageert verrast
Groen reageert verrast op de nieuwe demarche van Janssens maar Almaci staat naar eigen zeggen wel open om te praten. Het standpunt van Groen was volgens de lijsttrekster al voor de verkiezingen heel duidelijk. "Wij stappen enkel in een coalitie als het BAM-tracé dat meer verkeer dwars door de stad zuigt, geschrapt wordt, als er meer middelen gaan naar het OCMW en als er positiever wordt omgegaan met de diversiteit die Antwerpen rijk is."

Die inhoudelijke prioriteiten maakte Groen naar eigen zeggen ook over aan 'informateur' Bart De Wever.

Kanttekening
De partij zegt nu dat ze bereid is om "haar gewicht in de schaal te werpen voor een autoluwer Antwerpen dat meer inzet op armoedebestrijding en de diversiteit koestert in plaats van mensen tegen elkaar op te zetten". Toch maakt Groen een kanttekening. De partij ziet het immers als een groot nadeel dat haar vier zetels niet echt nodig zijn voor een meerderheid en ze dus in een slechte positie zit om te wegen op de besluitvorming.

Almaci vraagt nu aan de Stadslijst om met haar contact op te nemen om het gelanceerde voorstel toe te lichten en ook inhoudelijk van gedachten te wisselen.

'Stadslijst wil zich constructief opstellen bij bestuur zonder meerderheid'

Voor Janssens zijn er drie mogelijkheden om de stad te besturen. Ten eerste een coalitie van N-VA, Open Vld en Groen waarbij de Stadslijst dus in de oppositie zou komen te zitten. Ten tweede een coalitie van N-VA en de Stadslijst, maar dan moet voor die laatste ook Groen erbij. De laatste mogelijkheid is dat er zonder meerderheid zou bestuurd worden. In dat geval belooft de Stadslijst zich constructief op te stellen. (Belga/SD/EE)

Meyrem Almaci (Groen) reageert verbaasd op de intentie van de Antwerpse Stadslijst van SP.A en CD&V om enkel met Groen in een meerderheid met de N-VA van Bart De Wever te stappen. "Het is vreemd dat het kartel ons hierover op voorhand niet heeft ingelicht", zegt ze. De Stadslijst van uittredend burgemeester Patrick Janssens wil in Antwerpen enkel in een coalitie stappen indien ook Groen daar deel van uitmaakt. Dat heeft Janssens zelf meegedeeld. Als dat niet mogelijk zou zijn, blijft volgens Janssens nog de coalitie N-VA, Open Vld en Groen over of een bestuur dat geen meerderheid heeft. Stadslijst SP.A en CD&V niet apart in coalitie Volgens Janssens wil de Stadslijst geen politieke spelletjes spelen. "De stad moet zo snel mogelijk bestuurd worden", zegt hij. De uittredende burgemeester noemt de Stadslijst van SP.A en CD&V bij het verdere verloop van de onderhandelingen in ieder geval "één en ondeelbaar", wat ook meteen bevestigd werd door Marc Van Peel (CD&V). Groen reageert verrast Groen reageert verrast op de nieuwe demarche van Janssens maar Almaci staat naar eigen zeggen wel open om te praten. Het standpunt van Groen was volgens de lijsttrekster al voor de verkiezingen heel duidelijk. "Wij stappen enkel in een coalitie als het BAM-tracé dat meer verkeer dwars door de stad zuigt, geschrapt wordt, als er meer middelen gaan naar het OCMW en als er positiever wordt omgegaan met de diversiteit die Antwerpen rijk is." Die inhoudelijke prioriteiten maakte Groen naar eigen zeggen ook over aan 'informateur' Bart De Wever. Kanttekening De partij zegt nu dat ze bereid is om "haar gewicht in de schaal te werpen voor een autoluwer Antwerpen dat meer inzet op armoedebestrijding en de diversiteit koestert in plaats van mensen tegen elkaar op te zetten". Toch maakt Groen een kanttekening. De partij ziet het immers als een groot nadeel dat haar vier zetels niet echt nodig zijn voor een meerderheid en ze dus in een slechte positie zit om te wegen op de besluitvorming. Almaci vraagt nu aan de Stadslijst om met haar contact op te nemen om het gelanceerde voorstel toe te lichten en ook inhoudelijk van gedachten te wisselen. 'Stadslijst wil zich constructief opstellen bij bestuur zonder meerderheid' Voor Janssens zijn er drie mogelijkheden om de stad te besturen. Ten eerste een coalitie van N-VA, Open Vld en Groen waarbij de Stadslijst dus in de oppositie zou komen te zitten. Ten tweede een coalitie van N-VA en de Stadslijst, maar dan moet voor die laatste ook Groen erbij. De laatste mogelijkheid is dat er zonder meerderheid zou bestuurd worden. In dat geval belooft de Stadslijst zich constructief op te stellen. (Belga/SD/EE)