De advocaat van Pascale Peraïta bevestigde aan L'Echo dat de zaak vanaf volgende dinsdag wordt behandeld.

Peraïta was samen met de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS), van wie ze de rechterhand was, de spil in het Samusocial-schandaal. Beiden moesten vorig jaar ontslag nemen nadat aan het licht was gekomen dat ze zich persoonlijk hadden verrijkt met geld dat voor de daklozen bedoeld was.

In deze zaak worden de vzw Samusocial en de GGC (de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van Brussel-Hoofdstad) om ontslagvergoeding gevraagd voor het beëindigen van hete arbeidscontract dat liep van 2001 tot 2017. Het bedrag is door Peraïta vastgesteld op ongeveer 280.000 euro bruto, waar nog de premie bijkomt die Peraïta ontving van het OCMW.

Samusocial wordt gedagvaard als werkgever en de GGC, een Brussels politiek vehikel, omdat die, volgens Peraïta, Samusocial onder druk heeft gezet om haar te ontslaan.

De juridische procedure zou een jaar in beslag kunnen nemen.

Een speciale onderzoekscommissie van het Brussels Parlement rondde enkele weken geleden haar werkzaamheden over de affaire af. Het rapport eist de teruggave van 110.000 euro zitpenningen die Peraïta en Mayeur elk onterecht bij Samusocial opstreken.

Op Twitter regende het dinsdagochtend verontwaardigde politieke reacties.

'Hallucinant', tweette Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen). Zijn partijcollega Bruno De Lille vulde aan: "Peraïta vindt dat ze nog eens wat aandacht verdient blijkbaar. Hoe zou ze dit verdedigen? Misschien kunnen ze ze opnieuw aannemen maar dan wel om 's nachts op straat de daklozen te gaan helpen. Het schijnt dat dat goed is voor je EQ." En ook Brussels sp.a-parlementslid Hannelore Goeman heeft absoluut geen begrip voor de démarche van Peraïta: "Je hebt 'beschamend', 'schaamteloos', 'de schaamte voorbij' en dan is er Pascale Peraïta. Ik hoop dat de #SAMU nu snel een rechtszaak start om haar onwettige zitpenningen terug te eisen #degoutant".

"Peraïta eist 280.000 euro van Samusocial. Robin Hood, maar dan omgekeerd. #letscleanupthiscity", zo tweette N-VA-staatssecretaris Theo Francken.