Jokerdagen zijn vakantiedagen die de leerlingen zelf kunnen inplannen. Het was Rufij Baeke van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen die eind oktober voorstelde de Vlaamse scholieren twee jokerdagen per jaar toe te kennen, naar Zwitsers model. Het zou ouders in staat stellen vroeger op reis te vertrekken als hun budget niet anders toelaat, in plaats van een ziektebriefje te vragen bij de huisarts.

Smet antwoordde in de Onderwijscommissie van het Vlaams parlement op een vraag van Vera Celis (N-VA) dat hij allesbehalve gewonnen is voor het idee. "Dán zou het luxeverzuim pas explosief toenemen", zei hij in de commissie.

Huidig beleid een kans geven

De minister wil het huidige beleid tegen luxeverzuim eerst een kans geven. De administratie volgt het verzuim voor de schoolvakanties sinds kort op met het centrale registratiesysteem DISCIMUS. Daaruit bleek dat er op 25 oktober, de laatste dag voor de herfstvakantie, 3.300 leerlingen afwezig waren om vroeger op vakantie te kunnen vertrekken.

"Dat is veel in absolute cijfers, maar zeer weinig wanneer je het relatief bekijkt", zei de minister. Een verfijning van het beleid is volgens hem niet aan de orde voor september 2014. (Belga/TE)

Jokerdagen zijn vakantiedagen die de leerlingen zelf kunnen inplannen. Het was Rufij Baeke van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen die eind oktober voorstelde de Vlaamse scholieren twee jokerdagen per jaar toe te kennen, naar Zwitsers model. Het zou ouders in staat stellen vroeger op reis te vertrekken als hun budget niet anders toelaat, in plaats van een ziektebriefje te vragen bij de huisarts.Smet antwoordde in de Onderwijscommissie van het Vlaams parlement op een vraag van Vera Celis (N-VA) dat hij allesbehalve gewonnen is voor het idee. "Dán zou het luxeverzuim pas explosief toenemen", zei hij in de commissie. De minister wil het huidige beleid tegen luxeverzuim eerst een kans geven. De administratie volgt het verzuim voor de schoolvakanties sinds kort op met het centrale registratiesysteem DISCIMUS. Daaruit bleek dat er op 25 oktober, de laatste dag voor de herfstvakantie, 3.300 leerlingen afwezig waren om vroeger op vakantie te kunnen vertrekken."Dat is veel in absolute cijfers, maar zeer weinig wanneer je het relatief bekijkt", zei de minister. Een verfijning van het beleid is volgens hem niet aan de orde voor september 2014. (Belga/TE)