Onderwijs en hervormen gaan nooit samen, dat is overal ter wereld zo. Dat zei Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet op Radio 1 in een reactie op de heisa rond zijn onderwijshervorming.

Uit een enquête van Knack bleek vorige week dat een groot deel van de ouders en leerkrachten de hervorming niet steunt. Van de 1.004 ondervraagde leerkrachten noemt bijna een op de drie zich een virulent tegenstander van de hervorming, die onder meer een verbreding van de eerste graad inhoudt.

Er komt een breed basispakket dat voor alle leerlingen gelijk is, naast pakketten die scholen zelf kunnen organiseren om sterke leerlingen uit te dagen en zwakke leerlingen extra te ondersteunen. Vanaf de tweede graad komt er een nieuwe indeling met vijf studiedomeinen. Smet heeft begrip voor de houding van de leerkrachten.

"Het onderwijs moet een beetje conservatief zijn", zegt Pascal Smet. "Alles wat is opgebouwd in het verleden wordt daar aan mensen overgedragen. Dat je wat trager bent is geen probleem, alleen moet je ook naar de toekomst kijken", zei hij.

Pascal Smet krijgt naar eigen zeggen veel warme reacties van leerkrachten

De minister maakte zich sterk dat heel wat directies mee zijn met de hervorming. "Wie de hervorming moet doorvoeren - de onderwijskoepels, de arbeidsmarkt - is mee." Smet krijgt naar eigen zeggen veel warme reacties van leerkrachten.

De sp.a'er verklaarde ten slotte ook dat er nog deze legislatuur een regeling komt voor de zogenaamde zij-instroom van leerkrachten. Smet wil ervoor zorgen dat mensen die pas op latere leeftijd voor een baan als leerkracht kiezen, hun opgebouwde anciënniteit kunnen meenemen.

Uit de onderwijsenquête van Knack bleek overigens ook dat niet meer dan 3,9 procent van de leerkrachten vindt dat Pascal Smet een goede minister van Onderwijs is.

Onderwijs en hervormen gaan nooit samen, dat is overal ter wereld zo. Dat zei Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet op Radio 1 in een reactie op de heisa rond zijn onderwijshervorming. Uit een enquête van Knack bleek vorige week dat een groot deel van de ouders en leerkrachten de hervorming niet steunt. Van de 1.004 ondervraagde leerkrachten noemt bijna een op de drie zich een virulent tegenstander van de hervorming, die onder meer een verbreding van de eerste graad inhoudt. Er komt een breed basispakket dat voor alle leerlingen gelijk is, naast pakketten die scholen zelf kunnen organiseren om sterke leerlingen uit te dagen en zwakke leerlingen extra te ondersteunen. Vanaf de tweede graad komt er een nieuwe indeling met vijf studiedomeinen. Smet heeft begrip voor de houding van de leerkrachten. "Het onderwijs moet een beetje conservatief zijn", zegt Pascal Smet. "Alles wat is opgebouwd in het verleden wordt daar aan mensen overgedragen. Dat je wat trager bent is geen probleem, alleen moet je ook naar de toekomst kijken", zei hij. De minister maakte zich sterk dat heel wat directies mee zijn met de hervorming. "Wie de hervorming moet doorvoeren - de onderwijskoepels, de arbeidsmarkt - is mee." Smet krijgt naar eigen zeggen veel warme reacties van leerkrachten. De sp.a'er verklaarde ten slotte ook dat er nog deze legislatuur een regeling komt voor de zogenaamde zij-instroom van leerkrachten. Smet wil ervoor zorgen dat mensen die pas op latere leeftijd voor een baan als leerkracht kiezen, hun opgebouwde anciënniteit kunnen meenemen.Uit de onderwijsenquête van Knack bleek overigens ook dat niet meer dan 3,9 procent van de leerkrachten vindt dat Pascal Smet een goede minister van Onderwijs is.