Het parket-generaal bij het Hof van Cassatie ziet geen redenen om de beslissing van de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) te verbreken waarbij de aanhouding van Waals parlementslid Bernard Wesphael bevestigd werd.

De verdediging van Wesphael, die verdacht wordt van moord op zijn echtgenote Véronique Pirotton, voert aan dat de parlementaire onschendbaarheid van de man niet gerespecteerd werd en dat er geen sprake was van een ontdekking bij heterdaad. Het parket-generaal is het daar niet mee eens.

Heterdaadprocedure

"Een heterdaadprocedure kan volgens het Wetboek van Strafvordering als het om een gewelddadig overlijden gaat of als het om een overlijden gaat waarvan de oorzaak onbekend is", zei de advocaat-generaal.

"Alle onderzoeksverrichtingen moeten dan op ononderbroken wijze uitgevoerd worden en de KI heeft onaantastbaar geoordeeld dat dat zo gebeurd is."

De verdediging van Bernard Wesphael voerde aan dat het niet om de heterdaadprocedure gaat zoals die in het Wetboek van Strafvordering voorzien is, maar zoals voorzien door de Grondwet.

"Het moet dan gaan om een zogenaamd 'perfecte' of 'volledige' heterdaad," pleitte meester Tom Bauwens, "waarbij het misdrijf en de betrokkenheid van de verdachte worden vastgesteld buiten loutere vermoedens en aanwijzingen. Dit dossier steunt alleen op vermoedens of aanwijzingen."

Getuigen

Volgens meester Bauwens ging de KI ook haar boekje te buiten. "In haar arrest wijzigt ze op vier punten eigenhandig de vaststellingen die in het oorspronkelijke proces-verbaal staan. Daarmee gaat de KI in tegen de bewijskracht van dat proces-verbaal en tegen die van verschillende getuigenverklaringen." Het Hof van Cassatie doet later een uitspraak. (Belga/AVE)

Het parket-generaal bij het Hof van Cassatie ziet geen redenen om de beslissing van de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) te verbreken waarbij de aanhouding van Waals parlementslid Bernard Wesphael bevestigd werd. De verdediging van Wesphael, die verdacht wordt van moord op zijn echtgenote Véronique Pirotton, voert aan dat de parlementaire onschendbaarheid van de man niet gerespecteerd werd en dat er geen sprake was van een ontdekking bij heterdaad. Het parket-generaal is het daar niet mee eens."Een heterdaadprocedure kan volgens het Wetboek van Strafvordering als het om een gewelddadig overlijden gaat of als het om een overlijden gaat waarvan de oorzaak onbekend is", zei de advocaat-generaal. "Alle onderzoeksverrichtingen moeten dan op ononderbroken wijze uitgevoerd worden en de KI heeft onaantastbaar geoordeeld dat dat zo gebeurd is." De verdediging van Bernard Wesphael voerde aan dat het niet om de heterdaadprocedure gaat zoals die in het Wetboek van Strafvordering voorzien is, maar zoals voorzien door de Grondwet. "Het moet dan gaan om een zogenaamd 'perfecte' of 'volledige' heterdaad," pleitte meester Tom Bauwens, "waarbij het misdrijf en de betrokkenheid van de verdachte worden vastgesteld buiten loutere vermoedens en aanwijzingen. Dit dossier steunt alleen op vermoedens of aanwijzingen." Volgens meester Bauwens ging de KI ook haar boekje te buiten. "In haar arrest wijzigt ze op vier punten eigenhandig de vaststellingen die in het oorspronkelijke proces-verbaal staan. Daarmee gaat de KI in tegen de bewijskracht van dat proces-verbaal en tegen die van verschillende getuigenverklaringen." Het Hof van Cassatie doet later een uitspraak. (Belga/AVE)