Peter Lamens, voorzitter van de Belgische Federatie van Parkeerbedrijven, ontkent dat parkeerbedrijven via illegale weg nummerplaatgegevens hebben opgevraagd en dus foutparkeerders ongeldig zouden hebben beboet.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde woensdag dat privéparkeerbedrijven niet rechtstreeks naar de Directie Inschrijving Voertuigen (DIV) mogen stappen om nummerplaatgegevens te verkrijgen.

Het Hof stelde dat niet de federale overheid maar de gewesten bevoegd zijn om een decreet daarover goed te keuren.

Etienne Schouppe (CD&V), aftredend staatssecretaris voor Mobiliteit, verklaarde vrijdag op Radio 1 dat hij de gewesten zou vragen decreten goed te keuren die toelaten dat parkeerbedrijven de informatie rechtstreeks bij de DIV opvragen.

Als de bedrijven dat nu zouden doen, kan de foutparkeerder in principe met zijn boete naar de rechter stappen.

De voorzitter van de Belgische Federatie van Parkeerbedrijven en bedrijfsleider van Optimal Parking Control, Peter Lamens, noemt de ophef rond deze 'illegale' parkeerboetes een storm in een glas water.

De federatie van parkeerbedrijven heeft inderdaad samengezeten met de federale overheid om een wet uit te werken die zou toestaan dat parkeerbedrijven nummerplaatgegevens bij de DIV rechtstreeks opvragen.

'Maar de parkeerbedrijven hebben altijd via de gemeenten de nodige informatie opgevraagd', zegt Lamens.

'De gemeenten wendden zich op hun beurt tot de DIV om de gegevens te verkrijgen. En dat is volkomen legaal. We wachten nog op de goedkeuring van een privacycommissie om zelf bij de DIV de gegevens te kunnen opvragen.'

Lies Naert

Peter Lamens, voorzitter van de Belgische Federatie van Parkeerbedrijven, ontkent dat parkeerbedrijven via illegale weg nummerplaatgegevens hebben opgevraagd en dus foutparkeerders ongeldig zouden hebben beboet.Het Grondwettelijk Hof oordeelde woensdag dat privéparkeerbedrijven niet rechtstreeks naar de Directie Inschrijving Voertuigen (DIV) mogen stappen om nummerplaatgegevens te verkrijgen. Het Hof stelde dat niet de federale overheid maar de gewesten bevoegd zijn om een decreet daarover goed te keuren. Etienne Schouppe (CD&V), aftredend staatssecretaris voor Mobiliteit, verklaarde vrijdag op Radio 1 dat hij de gewesten zou vragen decreten goed te keuren die toelaten dat parkeerbedrijven de informatie rechtstreeks bij de DIV opvragen. Als de bedrijven dat nu zouden doen, kan de foutparkeerder in principe met zijn boete naar de rechter stappen. De voorzitter van de Belgische Federatie van Parkeerbedrijven en bedrijfsleider van Optimal Parking Control, Peter Lamens, noemt de ophef rond deze 'illegale' parkeerboetes een storm in een glas water. De federatie van parkeerbedrijven heeft inderdaad samengezeten met de federale overheid om een wet uit te werken die zou toestaan dat parkeerbedrijven nummerplaatgegevens bij de DIV rechtstreeks opvragen. 'Maar de parkeerbedrijven hebben altijd via de gemeenten de nodige informatie opgevraagd', zegt Lamens. 'De gemeenten wendden zich op hun beurt tot de DIV om de gegevens te verkrijgen. En dat is volkomen legaal. We wachten nog op de goedkeuring van een privacycommissie om zelf bij de DIV de gegevens te kunnen opvragen.' Lies Naert