Overzicht versoepelingen: horeca open en 4 bezoekers thuis: wat mag er weer vanaf 9 juni?

© Belga

Het Overlegcomité heeft een “Zomerplan” voorgesteld in vier stappen. Dit zijn de belangrijkste punten.

Stap 1: Vanaf 9 juni 2021

Indien acht op de tien kwetsbare mensen (65-plussers en alle volwassenen met onderliggende aandoening) beschermd zijn met een richtdrempel van 500 bezette COVID)-bedden op intensieve zorg.

– Ieder gezin kan vier personen binnen ontvangen, kinderen niet meegeteld.

– Telewerk blijft verplicht, met één terugkeermoment per week. Er zijn nooit meer dan 20 procent van de werknemers tegelijk aanwezig (of maximaal vijf in kmo’s met minder dan tien werknemers). Testing wordt ten zeerste aanbevolen.

– De horeca heropent binnen tussen 8 en 22 uur, tot vier personen per tafel of één huisgezin per tafel en met 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen. Het sluitingsuur voor de horeca buiten gaat van 22 naar 23.30 uur. De tafelregels blijven dezelfde: vier personen of één huisgezin per tafel en met 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen.

– Evenementen kunnen plaatsvinden: Binnen tot 200 personen of 75 procent van de zaalcapaciteit (beperkt volgens het risicomodel), zittend, met mondmasker en op veilige afstand van elkaar. Buiten tot 400 personen, met mondmasker en op veilige afstand van elkaar.

– Niet-professionele sporten tot 50 personen binnen en 100 personen buiten (met uitzondering voor contactsporten).

– Jeugdactiviteiten en -kampen en verenigingsleven: tot 50 personen, zonder overnachting. Pre-testing ten zeerste aanbevolen.

– Feesten en recepties tot 50 personen binnen. Voor het overige volgen zij de regels van de horeca.

– Erediensten, huwelijken en begrafenissen tot 100 personen binnen en 200 personen buiten.

– Kermissen, niet-professionele brocante- en rommelmarkten zijn opnieuw mogelijk. Organisatie zoals markten.

– Fitness heropent met ventilatieprotocollen en verplicht gebruik van luchtkwaliteitsmeter op zichtbare plaats.

– Publieke suana’s, jacuzzi’s, stoomcabines en hammams mogen opnieuw openen.

– Bioscopen, bowling, speelautomatenhallen, casino’s, wedkantoren heropenen met ventilatieprotocollen, net als binnenactiviteiten in natuurparken, dierentuinen, pretparken, binnenspeeltuinen, indoor recreatie, tropische zwembaden en onbemande zonnebanken.

– Huis-aan-huis verkoop is opnieuw toegelaten, net zoals de activiteiten van sekswerkers. – Manifestaties en betogingen tot 100 personen, met vooraf overeengekomen parcours.

Stap 2: Vanaf 1 juli 2021

Indien zes op tien volwassenen hun eerste vaccin hebben gehad, er een gunstige trend in hospitalisaties merkbaar is en met een richtdrempel van 500 COVID-bedden op intensieve zorg.

– Telewerk niet langer verplicht, wel aanbevolen, net als regelmatig testen.

– Geen beperkingen meer bij het winkelen.

– Niet-professioneel sporten zonder beperkingen.

– Evenementen kunnen plaatsvinden: Binnen: tot 2.000 personen of 80 procent van de zaalcapaciteit (beperkt volgens het risicomodel), zittend, met mondmasker en op een veilige afstand van elkaar. Buiten: tot 2.500 personen, met mondmasker en op veilige afstand van elkaar.

– Jeugdacitiveiten en -kampen en verenigingsleven: tot 100 personen en met overnachting. Pre-testing ten zeerste aanbevolen.

– Erediensten, huwelijken en begrafenissen tot 200 personen binnen of 400 personen buiten. – Feesten en recepties tot 100 personen binnen. Buiten volgen ze de regels van de horeca.

Stap 3: Vanaf 30 juli 2021

Indien 7 op de 10 volwassenen hun eerste vaccin hebben gehad, er een gunstige trend in de hospitalisaties merkbaar is en met een richtdrempel van 500 COVID-bedden op intensieve zorg.

– Evenementen kunnen plaatsvinden: Binnen: tot 3.000 personen of 100 procent van de zaalcapaciteit (beperkt volgens risicomodel), met mondmasker en op veilige afstand van elkaar. Buiten: tot 5.000 personen. Vanaf 13 augustus zijn massa-evenementen buiten toegelaten bij voorleggen van bewijs van vaccinatie of een recente negatieve PCR-test.

– Handelsbeurzen toegelaten, volgens regels andere bedrijven die goederen en diensten leveren.

– Feesten en recepties tot 250 personen binnen. Voor het overige volgen zij de regels van de horeca.

– Jeugdactiviteiten en -kampen en verenigingsleven: tot 200 personen en met overnachting. Pre-testing ten zeerste aanbevolen.

Stap 4. Vanaf 1 september 2021

Indien 7 op 10 volwassenen gevaccineerd zijn, er een gunstige trend in de hospitalisaties merkbaar is en met een richtdrempel van 500 COVID-bedden op intensieve zorg gehaald.

– Evenementen: capaciteit binnen en buiten nog te bepalen. Massa-evenementen (zowel binnen als buiten) zijn toegelaten bij het voorleggen van bewijs van vaccinatie of recente negatieve PCR-test.

– Jeugdactiviteiten en -kampen en verenigingsleven: zonder beperkingen. Pre-testing ten zeerste aanbevolen. – Erediensten, huwelijken en begrafenissen zonder beperkingen.

– Feesten en recepties zonder beperkingen binnen. Voor het overige volgen ze de regels van de horeca.

– Markten, kermissen, niet-professionele brocante- en rommelmarkten en braderijen zonder beperkingen.

‘Situatie in onze ziekenhuizen en gezondheidszorg moet deze versoepelingen toelaten’

Volgens federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is het nieuwe plan van het Overlegcomité een ‘ambitieus’ plan. Maar de versoepelingen kunnen pas doorgaan als de situatie in de ziekenhuizen en de gezondheidszorg het toelaten. Dat heeft Vandenbroucke dinsdagavond in ‘Het Journaal’ op Eén gezegd.

Of de versoepelingen ook effectief kunnen doorgaan, hangt volgens Vandenbroucke af van de besmettingscijfers en de opnames in de ziekenhuizen. Zo denkt de minister dat festivals kunnen doorgaan onder de strikte voorwaarden. ‘Je moet bewijzen dat je gevaccineerd bent of je moet een negatieve PCR-test voorleggen om een festival te betreden’, legt Vandenbroucke uit.

Vandenbroucke vindt de cijfers die de Vlaamse regering heeft voorgelegd een goede richtlijn. ‘Versoepelingen kunnen als er onder meer niet meer dan 500 mensen op de diensten intensieve zorg liggen en we moeten onder de drempel van 150 nieuwe opnames in ziekenhuizen blijven.’

De minister benadrukt ook dat deze cijfers uit het plan van de Vlaamse regering niet geofficialiseerd zijn door het Overlegcomité. ‘Wat mij betreft zijn de cijfers uit het Vlaamse plan wel goede richtcijfers. Ik ga die cijfers boven mijn bed hangen.’ Vandenbroucke is naar eigen zeggen optimistisch. ‘Ik ga ervan uit dat we die cijfers halen. Ik weet dat veel mensen snakken naar vrijheid, maar ik deel ook de bezorgdheid van de werknemers in de ziekenhuizen en alle zorgverleners.’

Het huidige plan kan altijd worden bijgestuurd en de cijfers worden zeker bekeken op het volgende Overlegcomié op 28 mei.

Partner Content