Het Overlegcomité vergadert opnieuw op 22 januari, wanneer de impact van de feestdagen, teruggekeerde reizigers en de heropening van de scholen duidelijker is.

De heropstart van de rijscholen komt er op vraag van de verschillende ministers van Mobiliteit. Door de lange sluiting van de rijscholen was er onder meer druk op de logistieke keten ontstaan, omdat er geen professionele chauffeurs meer konden doorstromen. Wanneer de rijscholen precies weer aan de slag kunnen, is nog niet helemaal duidelijk. De aangepaste regel moet eerst in het ministerieel besluit verschijnen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft het in een tweet alvast over 'volgende week'.

Verder heeft het Overlegcomité vooral de huidige coronamaatregelen bevestigd. Het gaat dan bijvoorbeeld om de strenge controles op het naleven van de verplichte coronatest en quarantaine na een niet-essentiële reis in een rode zone, die trouwens nog worden opgedreven. Die regels gelden nog tot zeker na de krokusvakantie.

Daarnaast worden de controles op het verplicht telewerk opgedreven, net als het aantal beschikbare tests.

Goede evolutie, maar...

Voor grote versoepelingen is het nog te vroeg, aldus het Overlegcomité. De situatie evolueert sinds enkele weken positief en is gunstiger dan in een hele reeks andere Europese landen, maar toch stijgt het reproductiegetal opnieuw licht. Bovendien blijft de bezettingsgraad op de afdelingen intensieve zorg hoog en is het nog te vroeg om de eventuele impact van de heropening van de scholen, de teruggekeerde reizigers en de feestdagen te zien.

Het Overlegcomité komt opnieuw samen op 22 januari. Mogelijk komt er dan wat perspectief voor de vele zelfstandigen die al maanden de deuren gesloten moeten houden. Het Overlegcomité heeft de expertencommissie GEMS alvast gevraagd om een tijdpad uit te tekenen voor de heropening en om aan te geven waar strengere protocollen en bijkomende sanitaire maatregelen nodig zijn 'om de heropening voor alle sectoren zo snel en efficiënt mogelijk te laten gebeuren'. Het coronacommissariaat is intussen gevraagd om concrete voorstellen te doen om de motivatie bij de bevolking te ondersteunen, klinkt het nog. Vlaams minister-president Jambon noemt versoepelingen, 'voorlopig onhaalbaar, gelet op de curves'. Maar 'als we de komende weken de bestaande regels goed respecteren en daarin volhouden, kunnen we de coronacrisis de baas blijven', tweet hij.

Het Overlegcomité vergadert opnieuw op 22 januari, wanneer de impact van de feestdagen, teruggekeerde reizigers en de heropening van de scholen duidelijker is.De heropstart van de rijscholen komt er op vraag van de verschillende ministers van Mobiliteit. Door de lange sluiting van de rijscholen was er onder meer druk op de logistieke keten ontstaan, omdat er geen professionele chauffeurs meer konden doorstromen. Wanneer de rijscholen precies weer aan de slag kunnen, is nog niet helemaal duidelijk. De aangepaste regel moet eerst in het ministerieel besluit verschijnen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft het in een tweet alvast over 'volgende week'. Verder heeft het Overlegcomité vooral de huidige coronamaatregelen bevestigd. Het gaat dan bijvoorbeeld om de strenge controles op het naleven van de verplichte coronatest en quarantaine na een niet-essentiële reis in een rode zone, die trouwens nog worden opgedreven. Die regels gelden nog tot zeker na de krokusvakantie. Daarnaast worden de controles op het verplicht telewerk opgedreven, net als het aantal beschikbare tests.Voor grote versoepelingen is het nog te vroeg, aldus het Overlegcomité. De situatie evolueert sinds enkele weken positief en is gunstiger dan in een hele reeks andere Europese landen, maar toch stijgt het reproductiegetal opnieuw licht. Bovendien blijft de bezettingsgraad op de afdelingen intensieve zorg hoog en is het nog te vroeg om de eventuele impact van de heropening van de scholen, de teruggekeerde reizigers en de feestdagen te zien. Het Overlegcomité komt opnieuw samen op 22 januari. Mogelijk komt er dan wat perspectief voor de vele zelfstandigen die al maanden de deuren gesloten moeten houden. Het Overlegcomité heeft de expertencommissie GEMS alvast gevraagd om een tijdpad uit te tekenen voor de heropening en om aan te geven waar strengere protocollen en bijkomende sanitaire maatregelen nodig zijn 'om de heropening voor alle sectoren zo snel en efficiënt mogelijk te laten gebeuren'. Het coronacommissariaat is intussen gevraagd om concrete voorstellen te doen om de motivatie bij de bevolking te ondersteunen, klinkt het nog. Vlaams minister-president Jambon noemt versoepelingen, 'voorlopig onhaalbaar, gelet op de curves'. Maar 'als we de komende weken de bestaande regels goed respecteren en daarin volhouden, kunnen we de coronacrisis de baas blijven', tweet hij.