Voor tien jongeren van de gemeenschapsinstellingen van Ruiselede, Mol en Beernem die er eigenlijk niet thuishoren, zal gepaste opvang worden gezocht. Bovendien komen er vanaf begin volgend jaar 30 extra plaatsen in de gehandicaptenvoorzieningen.

Dat is het resultaat van overleg dat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) donderdagnamiddag had met de vakbonden en de directie van de drie gemeenschapsinstellingen, waar donderdag gestaakt werd.

Voor tien jongeren die oneigenlijk verblijven in een van de
gemeenschapsinstellingen wordt snel gepaste opvang gezocht, zo werd overeengekomen.

Daarnaast is het de bedoeling dat vanaf volgend jaar 30 plaatsen in de gehandicaptenvoorzieningen, de zogenaamde MPI's, exclusief worden omgevormd tot plaatsen voor jongeren uit de gemeenschapsinstellingen. In ruil kunnen de MPI's aanspraak maken op werkingsmiddelen en bestaffing.

Een andere afspraak houdt in dat de opvoeders van de instelling in Ruiselede een alarmsysteem voor hun persoonlijk telefoontoestel krijgen. De andere instellingen beschikken al over een dergelijk systeem.

Vakbonden voorzichtig tevreden

De vakbonden reageerden gematigd tevreden op de afspraken. Het ACV sprak achteraf over een constructief overleg. Het ACOD is tevreden dat er duidelijke en concrete engagementen zijn genomen. Volgens Hilaire Berckmans van de socialistische vakbond worden er voorlopig geen nieuwe
stakingsaanzeggingen ingediend.

Voor tien jongeren van de gemeenschapsinstellingen van Ruiselede, Mol en Beernem die er eigenlijk niet thuishoren, zal gepaste opvang worden gezocht. Bovendien komen er vanaf begin volgend jaar 30 extra plaatsen in de gehandicaptenvoorzieningen. Dat is het resultaat van overleg dat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) donderdagnamiddag had met de vakbonden en de directie van de drie gemeenschapsinstellingen, waar donderdag gestaakt werd.Voor tien jongeren die oneigenlijk verblijven in een van de gemeenschapsinstellingen wordt snel gepaste opvang gezocht, zo werd overeengekomen. Daarnaast is het de bedoeling dat vanaf volgend jaar 30 plaatsen in de gehandicaptenvoorzieningen, de zogenaamde MPI's, exclusief worden omgevormd tot plaatsen voor jongeren uit de gemeenschapsinstellingen. In ruil kunnen de MPI's aanspraak maken op werkingsmiddelen en bestaffing.Een andere afspraak houdt in dat de opvoeders van de instelling in Ruiselede een alarmsysteem voor hun persoonlijk telefoontoestel krijgen. De andere instellingen beschikken al over een dergelijk systeem. Vakbonden voorzichtig tevreden De vakbonden reageerden gematigd tevreden op de afspraken. Het ACV sprak achteraf over een constructief overleg. Het ACOD is tevreden dat er duidelijke en concrete engagementen zijn genomen. Volgens Hilaire Berckmans van de socialistische vakbond worden er voorlopig geen nieuwe stakingsaanzeggingen ingediend.