Dat blijkt uit het Jaarverslag van het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen, dat in Leuven Centraal werd voorgesteld.

Het aantal gedetineerden in de gevangenissen steeg in de loop van 2012 met zeven procent en bereikte op 17 december 2012 zelfs een recordhoogte van bijna 12.000 gevangenen.

Vorst: Overbevolkingsgraad van 65.1 procent

Daar staat tegenover dat de Belgische gevangenissen samen slechts over een gemiddelde capaciteit van 9.159,8 plaatsen beschikten, waardoor de overbevolkingsgraad toenam van 20,2 naar 23,7 procent. In vier instellingen bedroeg de overbevolking zelfs meer dan vijftig procent. Het gaat om de gevangenissen van Dinant (72,0 procent), Vorst (65,1 procent), Antwerpen (64,4 procent) en Berkendael (50,2 procent).

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) benadrukte dat ze er een prioriteit van maakt om "de vicieuze cirkel van de altijd grotere overbevolking" te doorbreken. Ze wees daarbij onder meer op de tijdelijke verlenging van het contract met de gevangenis in het Nederlandse Tilburg en op het Masterplan, dat voorziet in de bouw van nieuwe gevangenissen in Leuze-en-Hainaut, Marche-en-Famenne, Beveren en Haren.

Elektronisch toezicht

"Er zijn ook een kwart meer uitvoeringen van het elektronisch toezicht dan drie jaar geleden", verklaarde de minister nog.

"Extra capaciteit alleen zal niet volstaan om de overbevolking te doen verdwijnen", waarschuwde Hans Meurisse, directeur-generaal van het Gevangeniswezen. Hij wees onder meer naar het langer verblijf van de gedetineerden. (Belga/AVE)

Dat blijkt uit het Jaarverslag van het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen, dat in Leuven Centraal werd voorgesteld. Het aantal gedetineerden in de gevangenissen steeg in de loop van 2012 met zeven procent en bereikte op 17 december 2012 zelfs een recordhoogte van bijna 12.000 gevangenen. Vorst: Overbevolkingsgraad van 65.1 procentDaar staat tegenover dat de Belgische gevangenissen samen slechts over een gemiddelde capaciteit van 9.159,8 plaatsen beschikten, waardoor de overbevolkingsgraad toenam van 20,2 naar 23,7 procent. In vier instellingen bedroeg de overbevolking zelfs meer dan vijftig procent. Het gaat om de gevangenissen van Dinant (72,0 procent), Vorst (65,1 procent), Antwerpen (64,4 procent) en Berkendael (50,2 procent). Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) benadrukte dat ze er een prioriteit van maakt om "de vicieuze cirkel van de altijd grotere overbevolking" te doorbreken. Ze wees daarbij onder meer op de tijdelijke verlenging van het contract met de gevangenis in het Nederlandse Tilburg en op het Masterplan, dat voorziet in de bouw van nieuwe gevangenissen in Leuze-en-Hainaut, Marche-en-Famenne, Beveren en Haren. Elektronisch toezicht"Er zijn ook een kwart meer uitvoeringen van het elektronisch toezicht dan drie jaar geleden", verklaarde de minister nog. "Extra capaciteit alleen zal niet volstaan om de overbevolking te doen verdwijnen", waarschuwde Hans Meurisse, directeur-generaal van het Gevangeniswezen. Hij wees onder meer naar het langer verblijf van de gedetineerden. (Belga/AVE)