OCMW-voorzitter Joris Nachtergaele van Maarkedal geeft in Het Nieuwsblad en De Standaard uitleg over zijn plannen. Hij is niet van plan te wachten op een initiatief van de federale overheid.

"Wettelijk of niet, we gaan die mensen activeren. We denken er ook over na om hen hun verhaal te laten doen in de scholen. Dat alles moet het draagvlak voor hun komst vergroten."

Compensatie

Nachtergaele is volgens een steekproef van de kranten lang niet de enige OCMW-voorzitter die een dergelijke aanpak voorstaat. Uit een rondvraag bij 91 steden en gemeenten blijkt dat een derde vindt dat ze al ­genoeg moeite doen om asielzoekers op te vangen. De helft van alle ondervraagde OCMW's kijkt wel uit naar extra opvangplaatsen. Veel OCMW-voorzitters die bereid zijn om asielzoekers op te vangen, zeggen wel duidelijk dat daar iets tegenover moet staan. Lees: ze verwachten ­voldoende financiële compensatie en duidelijke afspraken voor de toekomst.

Maarkedal is bereid om vier extra plaatsen voor asielzoekers te voorzien. De eersten worden vanaf donderdag verwacht.

(Belga/RR)

OCMW-voorzitter Joris Nachtergaele van Maarkedal geeft in Het Nieuwsblad en De Standaard uitleg over zijn plannen. Hij is niet van plan te wachten op een initiatief van de federale overheid."Wettelijk of niet, we gaan die mensen activeren. We denken er ook over na om hen hun verhaal te laten doen in de scholen. Dat alles moet het draagvlak voor hun komst vergroten." Nachtergaele is volgens een steekproef van de kranten lang niet de enige OCMW-voorzitter die een dergelijke aanpak voorstaat. Uit een rondvraag bij 91 steden en gemeenten blijkt dat een derde vindt dat ze al ­genoeg moeite doen om asielzoekers op te vangen. De helft van alle ondervraagde OCMW's kijkt wel uit naar extra opvangplaatsen. Veel OCMW-voorzitters die bereid zijn om asielzoekers op te vangen, zeggen wel duidelijk dat daar iets tegenover moet staan. Lees: ze verwachten ­voldoende financiële compensatie en duidelijke afspraken voor de toekomst. Maarkedal is bereid om vier extra plaatsen voor asielzoekers te voorzien. De eersten worden vanaf donderdag verwacht.(Belga/RR)