Eén van de twee mannen die Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter in een raplied met de dood bedreigd hebben, heeft maandag van het Antwerpse hof van beroep opschorting van straf gekregen. Zijn kompaan werd eerder veroordeeld tot negen maanden cel.

Dewinter diende op 21 november 2008 een klacht in nadat hij het lied met bijbehorende videoclip op de internetsite YouTube had aangetroffen. De song had een expliciete tekst. 'Filip Dewinter, kankerracist met een grote mond, je zal sterven door middel van een dodelijke schotwond', zo luidde het.

Onderzoek wees uit dat de twee mannen achter het initiatief Kevin V. uit Peer en Samir B. uit Wielsbeke waren. B. werd in eerste aanleg bij verstek veroordeeld tot negen maanden cel en 550 euro boete.

V. kreeg in eerste aanleg een werkstraf van 80 uur. Voor het Antwerpse hof van beroep riskeerde hij een strafverzwaring omdat het openbaar ministerie een werkstraf vorderde van 200 uur.

Maar maandag kreeg V. opschorting van de rechtbank. Hij werd dus schuldig bevonden, maar krijgt geen straf. Beide mannen moeten samen een schadevergoeding van 800 euro aan Dewinter betalen.

Eén van de twee mannen die Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter in een raplied met de dood bedreigd hebben, heeft maandag van het Antwerpse hof van beroep opschorting van straf gekregen. Zijn kompaan werd eerder veroordeeld tot negen maanden cel.Dewinter diende op 21 november 2008 een klacht in nadat hij het lied met bijbehorende videoclip op de internetsite YouTube had aangetroffen. De song had een expliciete tekst. 'Filip Dewinter, kankerracist met een grote mond, je zal sterven door middel van een dodelijke schotwond', zo luidde het.Onderzoek wees uit dat de twee mannen achter het initiatief Kevin V. uit Peer en Samir B. uit Wielsbeke waren. B. werd in eerste aanleg bij verstek veroordeeld tot negen maanden cel en 550 euro boete. V. kreeg in eerste aanleg een werkstraf van 80 uur. Voor het Antwerpse hof van beroep riskeerde hij een strafverzwaring omdat het openbaar ministerie een werkstraf vorderde van 200 uur. Maar maandag kreeg V. opschorting van de rechtbank. Hij werd dus schuldig bevonden, maar krijgt geen straf. Beide mannen moeten samen een schadevergoeding van 800 euro aan Dewinter betalen.