Geert Bourgeois hield gisteren zijn jaarlijkse 11 julitoespraak op de Groeningekouter in Kortrijk (lees hier de integrale toespraak). Bij VTM kondigde de Vlaamse minister-president eerder aan dat zijn speech een communautaire boodschap zal bevatten. Hij verklaarde onder meer dat de grondwet in 2019 voor herziening vatbaar moet zijn. Maar vooral één zinnetje uit de speech doet veel stof opwaaien.

'Integendeel, die zijn sterker dan ooit,' aldus Bourgeois. 'Ik denk dat de mensen zich heel levendig de brutale stakingen herinneren - de spoorstakingen en de cipiersstakingen. De Vlaamse cipiersbonden zeiden dat ze alles hadden binnengehaald wat ze moesten binnenhalen, maar de Walen bleven doorstaken.'

'Dat leidt ertoe dat de taalgrens ook een stakingsgrens is geworden, en de Vlamingen spuwen daarop. Ze nemen het niet dat ze niet kunnen gaan werken en dat ze geen vrij verkeer van personen hebben.'

Vlaamse belangen

Bourgeois wijst erop dat 'we alert moeten zijn en de belangen van de Vlamingen verdedigen'. Hij heeft het dan onder meer over de onderhandelingen met de Britten na de brexit. 'Ik hoor langs Franstalige kant veel revanchegevoelens en merk terughoudendheid om goede akkoorden te sluiten. Vlaanderen heeft die export naar Groot-Brittannië nodig. Als premier Michel zegt dat hij opkomt voor de Belgische belangen, dan zeg ik: het zijn in de eerste plaats Vlaamse belangen. Dit gaat om onze welvaart, onze jobs.'

Wat betreft de artsenquota herhaalde hij dat er wat hem betreft niet geraakt kan worden aan de 60/40-verdeling. 'De Vlamingen hebben zoals steeds de afspraken nageleefd, we organiseren al jaren toegangsexamens voor onze artsen. Moeilijke examens, waarbij we vermijden dat er veel te veel artsen instromen en waarbij we de kosten voor de gezondheidszorg beperkt houden. De Walen hebben zich daar lekker niet aan gestoord.'

Meer bevoegdheden

Daarom pleit de N-VA'er ervoor om in 2019 de grondwet te herzien en opnieuw meer bevoegdheden naar Vlaanderen te halen. De N-VA trekt met die boodschap ook naar de verkiezingen die dat jaar gehouden worden. 'De kiezer zal beslissen'.

Lees de integrale toespraak van Geert Bourgeois

Bekijk het fragment uit het VTM-nieuws

'Geen taalgebruik voor een minister-president

'

'Dit is niet het taalgebruik voor een minister-president. Dit is een evident gebrek aan respect. Maar ik begrijp dat hij zijn woorden intussen heeft genuanceerd. Wat voor mij telt zijn de maatregelen die men neemt voor de mensen. De polemiek interesseert mij niet'. Dat heeft premier Charles Michel (MR) gezegd voor aanvang van de 11 juliviering in het Brusselse stadhuis.

'Een steeds triestere MP'

In een reactie zegt SP.A-voorzitter John Crombez dat 'Bourgeois er stilaan een slechte gewoonte van maakt om op 11 juli tegen de mensen te communiceren in plaats van voor de Vlamingen. Het wordt een steeds triestere minister-president'.

Belga
© Belga

'Ook zijn claim voor extra bevoegdheden klinkt steeds holler. Kijk naar de slechte manier waarop deze Vlaamse regering omgaat met het miljardendossier van de kinderbijslag. En dan als minister-president nog uithalen naar experten die opmerkingen hebben bij die hervorming. Het is schabouwelijk. Dit is gewoon een kleine minister-president'.

'MP moet altijd goed opletten met wat hij zegt'

'Het klopt niet dat de taalgrens een stakingsgrens is. Er zijn ook in Wallonië veel werkwilligen. Het woord spuwen zou ik ook niet gebruiken. Dat is niet wijs, want het kan heel hard overkomen. Ik heb begrepen dat de minister-president zijn woorden nadien heeft bijgestuurd en dat hij het misschien niet zo bedoeld heeft. Maar het kan natuurlijk wel hard overkomen', zo reageerde CD&V-vicepremier en voormalig Vlaams minister-president Kris Peeters.

'Een minister-president moet altijd goed opletten met wat hij zegt', aldus Peeters. 'Het is heel belangrijk dat hij zijn woorden met zorg kiest. Het gebruik van het woord spuwen was in die zin niet wijs', aldus Peeters.

'Trumps'

Ook Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne van coalitiepartner CD&V is kritisch voor Bourgeois. 'Het is jammer dat de minister-president op de Vlaamse feestdag een quote over 'spuwen' de wereld instuurt in plaats van het te hebben over Vlaanderen als zelfbewuste deelstaat. Dit is niet het taalgebruik dat je verwacht van een minister-president. Het taalgebruik doet eerder denken aan dat van de Donald Trumps en Nigels Farages van deze wereld'.

'Waarom zegt hij niks over Vlaanderen als een sterke en zelfbewuste deelstaat van België? Vlaanderen heeft er bevoegdheden bijgekregen waarmee je perspectief kan bieden aan de Vlamingen. Waarom moet het dan gaan over spuwen op de ander? En als je dan toch nieuwe bevoegdheden wil, is het laatste wat je moet doen spuwen op degene met wie je in dialoog zou moeten gaan. Op een Vlaamse feestdag mag het gerust gaan over het Vlaamse zelfbewustzijn, maar dat kan wat mij betreft best zonder te spuwen op de ander.'

'Zwakste MP ooit'

Nog hardere taal bij CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy. Hij noemt de uitspraken van zondag 'een minister-president onwaardig', schrijft Belga. 'Hiermee bewijst hij dat hij de zwakste minister-president ooit is', aldus Van Rompuy op de n11 juli-viering in het Brusselse stadhuis.

'Dit is gewoon een minister-president onwaardig', klonk het. 'Het past natuurlijk in het wij-zij-discours van de Vlaams-nationalisten. Zij gebruiken bewust het vijandbeeld. Als het niet de Walen zijn, dan zijn het wel de vakbonden of de stakers. Ze zoeken de polarisatie', aldus Van Rompuy.

Van Rompuy betreurt dat Bourgeois 'de confrontatie opzoekt'. 'Zijn uitspraken bevestigen voor mij dat hij de zwakste minister-president ooit is', aldus nog Van Rompuy.

'Scheldnationalisme'

Ook oppositiepartij Groen hekelt de 'spuwen'-uitspraak van Bourgeois. Hij vervalt in 'scheldnationalisme', zegt Björn Rzoska, fractieleider in het Vlaams Parlement die eerder voor Knack.be een analyse schreef over twee jaar regering-Bouregois: ''Waarom Geert Bourgeois op de Vlaamse feestdag geen reden tot feesten heeft'.

'De 'wij-zij' is terug van weggeweest', aldus Rzoska, die zich ook afvraagt of Bourgeois wel in naam van de volledige Vlaamse regering praat.

Ook Rzoska's federale collega Kristof Calvo heeft kritiek op de uitspraak van Bourgeois. 'Met zijn gespuw bewijst @GeertBourgeois exact wat ik vrijdag al vreesde. 11 juli zou feest moeten zijn van alle Vlamingen. #nietinmijnnaam', tweet de Mechelaar.

Aan de andere kant van het politieke spectrum trekt Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken hard van leer tegen Bourgeois. 'Met zijn uitspraak en het lawaai daarrond camoufleert minister-president Geert Bourgeois dat zijn regering al twee jaar niks gepresteerd heeft', zegt hij ferm. 'Het is zo dat Vlamingen minder staken. Maar hij wil met die uitspraken de aandacht afleiden van het feit dat deze Vlaamse regering zware besparingen doorvoert zonder ook maar iets te doen op communautair vlak', aldus Van Grieken.

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) is naar eigen zeggen 'geschrokken' van de uitspraak van zijn partijgenoot. Volgens hem had Bourgeois zich beter niet zo uitgelaten, maar is de quote tegelijkertijd "uit zijn context gerukt." "Geert kennende heeft hij dat zo niet bedoeld", zei Peumans er nog over bij Villa Politica.(Belga/JVL/KVDA/SD)

'Integendeel, die zijn sterker dan ooit,' aldus Bourgeois. 'Ik denk dat de mensen zich heel levendig de brutale stakingen herinneren - de spoorstakingen en de cipiersstakingen. De Vlaamse cipiersbonden zeiden dat ze alles hadden binnengehaald wat ze moesten binnenhalen, maar de Walen bleven doorstaken.' 'Dat leidt ertoe dat de taalgrens ook een stakingsgrens is geworden, en de Vlamingen spuwen daarop. Ze nemen het niet dat ze niet kunnen gaan werken en dat ze geen vrij verkeer van personen hebben.'Bourgeois wijst erop dat 'we alert moeten zijn en de belangen van de Vlamingen verdedigen'. Hij heeft het dan onder meer over de onderhandelingen met de Britten na de brexit. 'Ik hoor langs Franstalige kant veel revanchegevoelens en merk terughoudendheid om goede akkoorden te sluiten. Vlaanderen heeft die export naar Groot-Brittannië nodig. Als premier Michel zegt dat hij opkomt voor de Belgische belangen, dan zeg ik: het zijn in de eerste plaats Vlaamse belangen. Dit gaat om onze welvaart, onze jobs.'Wat betreft de artsenquota herhaalde hij dat er wat hem betreft niet geraakt kan worden aan de 60/40-verdeling. 'De Vlamingen hebben zoals steeds de afspraken nageleefd, we organiseren al jaren toegangsexamens voor onze artsen. Moeilijke examens, waarbij we vermijden dat er veel te veel artsen instromen en waarbij we de kosten voor de gezondheidszorg beperkt houden. De Walen hebben zich daar lekker niet aan gestoord.'Daarom pleit de N-VA'er ervoor om in 2019 de grondwet te herzien en opnieuw meer bevoegdheden naar Vlaanderen te halen. De N-VA trekt met die boodschap ook naar de verkiezingen die dat jaar gehouden worden. 'De kiezer zal beslissen'. Lees de integrale toespraak van Geert BourgeoisBekijk het fragment uit het VTM-nieuws'Dit is niet het taalgebruik voor een minister-president. Dit is een evident gebrek aan respect. Maar ik begrijp dat hij zijn woorden intussen heeft genuanceerd. Wat voor mij telt zijn de maatregelen die men neemt voor de mensen. De polemiek interesseert mij niet'. Dat heeft premier Charles Michel (MR) gezegd voor aanvang van de 11 juliviering in het Brusselse stadhuis. In een reactie zegt SP.A-voorzitter John Crombez dat 'Bourgeois er stilaan een slechte gewoonte van maakt om op 11 juli tegen de mensen te communiceren in plaats van voor de Vlamingen. Het wordt een steeds triestere minister-president'. 'Ook zijn claim voor extra bevoegdheden klinkt steeds holler. Kijk naar de slechte manier waarop deze Vlaamse regering omgaat met het miljardendossier van de kinderbijslag. En dan als minister-president nog uithalen naar experten die opmerkingen hebben bij die hervorming. Het is schabouwelijk. Dit is gewoon een kleine minister-president'.'Het klopt niet dat de taalgrens een stakingsgrens is. Er zijn ook in Wallonië veel werkwilligen. Het woord spuwen zou ik ook niet gebruiken. Dat is niet wijs, want het kan heel hard overkomen. Ik heb begrepen dat de minister-president zijn woorden nadien heeft bijgestuurd en dat hij het misschien niet zo bedoeld heeft. Maar het kan natuurlijk wel hard overkomen', zo reageerde CD&V-vicepremier en voormalig Vlaams minister-president Kris Peeters. 'Een minister-president moet altijd goed opletten met wat hij zegt', aldus Peeters. 'Het is heel belangrijk dat hij zijn woorden met zorg kiest. Het gebruik van het woord spuwen was in die zin niet wijs', aldus Peeters. Ook Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne van coalitiepartner CD&V is kritisch voor Bourgeois. 'Het is jammer dat de minister-president op de Vlaamse feestdag een quote over 'spuwen' de wereld instuurt in plaats van het te hebben over Vlaanderen als zelfbewuste deelstaat. Dit is niet het taalgebruik dat je verwacht van een minister-president. Het taalgebruik doet eerder denken aan dat van de Donald Trumps en Nigels Farages van deze wereld'.'Waarom zegt hij niks over Vlaanderen als een sterke en zelfbewuste deelstaat van België? Vlaanderen heeft er bevoegdheden bijgekregen waarmee je perspectief kan bieden aan de Vlamingen. Waarom moet het dan gaan over spuwen op de ander? En als je dan toch nieuwe bevoegdheden wil, is het laatste wat je moet doen spuwen op degene met wie je in dialoog zou moeten gaan. Op een Vlaamse feestdag mag het gerust gaan over het Vlaamse zelfbewustzijn, maar dat kan wat mij betreft best zonder te spuwen op de ander.'Nog hardere taal bij CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy. Hij noemt de uitspraken van zondag 'een minister-president onwaardig', schrijft Belga. 'Hiermee bewijst hij dat hij de zwakste minister-president ooit is', aldus Van Rompuy op de n11 juli-viering in het Brusselse stadhuis. 'Dit is gewoon een minister-president onwaardig', klonk het. 'Het past natuurlijk in het wij-zij-discours van de Vlaams-nationalisten. Zij gebruiken bewust het vijandbeeld. Als het niet de Walen zijn, dan zijn het wel de vakbonden of de stakers. Ze zoeken de polarisatie', aldus Van Rompuy. Van Rompuy betreurt dat Bourgeois 'de confrontatie opzoekt'. 'Zijn uitspraken bevestigen voor mij dat hij de zwakste minister-president ooit is', aldus nog Van Rompuy.Ook oppositiepartij Groen hekelt de 'spuwen'-uitspraak van Bourgeois. Hij vervalt in 'scheldnationalisme', zegt Björn Rzoska, fractieleider in het Vlaams Parlement die eerder voor Knack.be een analyse schreef over twee jaar regering-Bouregois: ''Waarom Geert Bourgeois op de Vlaamse feestdag geen reden tot feesten heeft'. 'De 'wij-zij' is terug van weggeweest', aldus Rzoska, die zich ook afvraagt of Bourgeois wel in naam van de volledige Vlaamse regering praat.Ook Rzoska's federale collega Kristof Calvo heeft kritiek op de uitspraak van Bourgeois. 'Met zijn gespuw bewijst @GeertBourgeois exact wat ik vrijdag al vreesde. 11 juli zou feest moeten zijn van alle Vlamingen. #nietinmijnnaam', tweet de Mechelaar.Aan de andere kant van het politieke spectrum trekt Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken hard van leer tegen Bourgeois. 'Met zijn uitspraak en het lawaai daarrond camoufleert minister-president Geert Bourgeois dat zijn regering al twee jaar niks gepresteerd heeft', zegt hij ferm. 'Het is zo dat Vlamingen minder staken. Maar hij wil met die uitspraken de aandacht afleiden van het feit dat deze Vlaamse regering zware besparingen doorvoert zonder ook maar iets te doen op communautair vlak', aldus Van Grieken. Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) is naar eigen zeggen 'geschrokken' van de uitspraak van zijn partijgenoot. Volgens hem had Bourgeois zich beter niet zo uitgelaten, maar is de quote tegelijkertijd "uit zijn context gerukt." "Geert kennende heeft hij dat zo niet bedoeld", zei Peumans er nog over bij Villa Politica.(Belga/JVL/KVDA/SD)