Al bijna 20 jaar sleept de zaak rond het klooster in Opgrimbie aan. Koning Boudewijn schonk een deel van het koninklijk domein in de Limburgse gemeente aan de slotzusters om er een kloostergebouw op te bouwen. Maar volgens de VRT is een oplossing in e maak.

De kloosterzusters kregen voor de bouw van het klooster, ondanks luid protest, in 1994 een bouwvergunning. Maar in 2001 vernietigde de Raad van State die vergunning na klachten van buurtbewoners.

Niet langer koninklijk domein
Intussen werd een nieuwe vergunning aangevraagd voor het al deels gebouwde klooster. En die vergunning kreeg groen licht van de Vlaamse regering, maar werd in 2009 opnieuw tegengehouden door de Raad van State.

Om een einde aan de onwettige en aanslepende toestand te maken, heeft de Vlaamse overheid nu, in samenspraak met het bisdom van Hasselt, beslist om het Ruimtelijke Uitvoeringsplan aan te passen. De naam van 'Koninklijk Domein' valt weg, en het grootste deel van de zone wordt ingekleurd als natuurgebied. De koninklijke villa op het domein en het slotklooster van de kartuizerzusters vallen niet in dat natuurgebied. Het klooster mag wel niet verder worden uitgebouwd.
Voordat de ruimtelijke uitvoeringsplannen een ja krijgen, moet een Milieueffectenrapport opgemaakt worden. De plannen daarvoor kunnen worden ingekeken vanaf 11 februari tot 10 maart.(EA)

Al bijna 20 jaar sleept de zaak rond het klooster in Opgrimbie aan. Koning Boudewijn schonk een deel van het koninklijk domein in de Limburgse gemeente aan de slotzusters om er een kloostergebouw op te bouwen. Maar volgens de VRT is een oplossing in e maak. De kloosterzusters kregen voor de bouw van het klooster, ondanks luid protest, in 1994 een bouwvergunning. Maar in 2001 vernietigde de Raad van State die vergunning na klachten van buurtbewoners. Niet langer koninklijk domein Intussen werd een nieuwe vergunning aangevraagd voor het al deels gebouwde klooster. En die vergunning kreeg groen licht van de Vlaamse regering, maar werd in 2009 opnieuw tegengehouden door de Raad van State. Om een einde aan de onwettige en aanslepende toestand te maken, heeft de Vlaamse overheid nu, in samenspraak met het bisdom van Hasselt, beslist om het Ruimtelijke Uitvoeringsplan aan te passen. De naam van 'Koninklijk Domein' valt weg, en het grootste deel van de zone wordt ingekleurd als natuurgebied. De koninklijke villa op het domein en het slotklooster van de kartuizerzusters vallen niet in dat natuurgebied. Het klooster mag wel niet verder worden uitgebouwd. Voordat de ruimtelijke uitvoeringsplannen een ja krijgen, moet een Milieueffectenrapport opgemaakt worden. De plannen daarvoor kunnen worden ingekeken vanaf 11 februari tot 10 maart.(EA)