'Transport is te goedkoop in België.' Dat is een van de conclusies van de OESO, de denktank van westerse industrielanden, in haar tweejaarlijks rapport over België. De OESO pleit voor de invoer van rekeningrijden en voor variabele openbaarvervoertickets tijdens spits- en daluren.

"Haast iedereen spoort gratis of met een korting", illustreert de Deen Jens Christian Hoj, OESO-econoom, met een boutade bij de presentatie van het rapport.

"En bedrijfswagens worden zelfs na de aanpassing door de regering-Di Rupo verbazingwekkend laag belast.'

Dergelijk beleid "is eigenlijk een subsidie om ver van je werk te gaan wonen", meent de OESO-medewerker. Al speelt ook de Belgische huizenmarkt, die een van de hoogste transactiekosten kent, een rol in de beperkte woonmobiliteit van de Belgen.

In de strijd tegen verkeerscongestie ziet de organisatie heil in rekeningrijden, eerst in de grote steden, zowel voor vrachtwagens als voor personenauto's. "Duurdere verplaatsingskosten tijdens de spitsuren zullen leiden tot een efficiënter gebruik van de infrastructuur", aldus Hoj.

'Er ontbreekt een nationaal plan'

"Maar dat geldt ook voor het openbaar vervoer". Een langetermijnvisie op de complete transportinfrastructuur is voorts cruciaal, vindt de OESO, en hier schiet België tekort.

"Verantwoordelijkheden zitten verspreid bij verschillende overheidsniveaus, en er ontbreekt een nationaal plan, waardoor een efficiënte selectie van infrastructuurprojecten belemmerd wordt", klinkt het.

"Er is geen algemeen gebrek aan wegen- of spoorinfrastructuur in België, maar er dreigt verzadiging en projecten worden te veel geval per geval aangepakt". (Belga/AVE)

'Transport is te goedkoop in België.' Dat is een van de conclusies van de OESO, de denktank van westerse industrielanden, in haar tweejaarlijks rapport over België. De OESO pleit voor de invoer van rekeningrijden en voor variabele openbaarvervoertickets tijdens spits- en daluren. "Haast iedereen spoort gratis of met een korting", illustreert de Deen Jens Christian Hoj, OESO-econoom, met een boutade bij de presentatie van het rapport. "En bedrijfswagens worden zelfs na de aanpassing door de regering-Di Rupo verbazingwekkend laag belast.'Dergelijk beleid "is eigenlijk een subsidie om ver van je werk te gaan wonen", meent de OESO-medewerker. Al speelt ook de Belgische huizenmarkt, die een van de hoogste transactiekosten kent, een rol in de beperkte woonmobiliteit van de Belgen. In de strijd tegen verkeerscongestie ziet de organisatie heil in rekeningrijden, eerst in de grote steden, zowel voor vrachtwagens als voor personenauto's. "Duurdere verplaatsingskosten tijdens de spitsuren zullen leiden tot een efficiënter gebruik van de infrastructuur", aldus Hoj. 'Er ontbreekt een nationaal plan'"Maar dat geldt ook voor het openbaar vervoer". Een langetermijnvisie op de complete transportinfrastructuur is voorts cruciaal, vindt de OESO, en hier schiet België tekort. "Verantwoordelijkheden zitten verspreid bij verschillende overheidsniveaus, en er ontbreekt een nationaal plan, waardoor een efficiënte selectie van infrastructuurprojecten belemmerd wordt", klinkt het. "Er is geen algemeen gebrek aan wegen- of spoorinfrastructuur in België, maar er dreigt verzadiging en projecten worden te veel geval per geval aangepakt". (Belga/AVE)