Open VLD zal ‘constructief’ meewerken met De Wever, maar ‘programma blijft een en ondeelbaar’

Informateur Bart De Wever en Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten © BELGA
Simon Demeulemeester

Binnen de contouren van het programma, dat ‘een en ondeelbaar blijft’, zal Open VLD ‘constructief samenwerken met Bart De Wever, zo laat de liberale partij weten.

Het programma van Open VLD blijft één en ondeelbaar en de partij wil dus zowel federaal als Vlaams haar programma realiseren. Dat heeft het partijbestuur van de Vlaamse liberalen herbevestigd. De partij benadrukt daarbij de nood aan goede samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus, zeker in het licht van de noodzakelijke fiscale hervorming en lastenverlaging, evenals de uitvoering van de zesde staatshervorming.

‘Binnen deze contouren van haar programma zal Open VLD constructief meewerken aan de verlengde opdracht van informateur Bart De Wever’, luidt het.

Homans: ‘Sluit niemand bij voorbaat uit’

Open VLD wordt ondertussen niet uitgenodigd aan de onderhandelingstafel in Vlaanderen. N-VA en CD&V zijn die gesprekken begonnen zonder de liberalen. Liesbeth Homans van N-VA liet wel verstaan dat die deur niet op slot is. ‘We hebben met twee partijen een ruime meerderheid, maar ik sluit niemand bij voorbaat uit’, klonk het.

N-VA-voorzitter en federaal informateur Bart De Weverzou die Open VLD immers wel nog nodig kunnen hebben. Hij wil een centrumrechtse regering vormen, met aan Franstalige kant CDH en MR. Zo houdt hij de PS uit de regering.

CD&V wil CDH erbij

CDH zal moeten meedoen, om de CD&V mee te krijgen. Die wil immers niet gedomineerd worden door de liberalen en de N-VA. Zonder CDH kunnen de christendemocraten het overigens vergeten de grootste politieke familie te worden. En dan kan geen aanspraak gemaakt worden op het premierschap. CD&V heeft nochtans volgens commentatoren met Kris Peeters, Koen Geens en Wouter Bekeenkele kandidaten in de rangen.

MR wil Open VLD (en CDH?) erbij

Ander voordeel van een CDH-deelname: dan moet MR niet als enige Franstalige partij in die regering stappen. Dat zou de Franstalige liberalen wel alle 7 Franstalige ministerposten opleveren, maar ook een monsteroppositie aan haar kant van de taalgrens: weinig comfortabel. Sommigen denken dat MR daar wel eens toe bereid zou kunnen zijn, in een soort wanhoopspoging. Aangezien MR niets te verliezen heeft. In Brussel en Wallonië werden de liberalen immers op links voorbijgesneld door PS en CDH. Ook al wonnen zij daar de verkiezingen, en niet de PS en al zeker niet CDH.

Dat maakt dat zij die de verkiezingen verloren (CDH) en stand hielden (Open VLD) mogelijk gered worden door hun tegenhangers aan de andere kant van de taalgrens.

Partner Content