'Het aanranden van mensen ouder dan 16 jaar, is vandaag niet strafbaar als er geen geweld of bedreiging aan te pas komt', zegt Van Cauter in de krant De Zondag. 'Dat is niet logisch. Het gebeurt vaak dat een slachtoffer bij volle bewustzijn en zonder bedreiging wordt aangerand. Een slachtoffer kan bijvoorbeeld verstijfd zijn van de angst.'

Dat strafbaar maken is een eerste punt dat de liberale politica wil aanpassen. Daarnaast wil ze de lijst van verzwarende omstandigheden aanvullen.

'Als een dader drugs, verdovende middelen of drank toedient om het slachtoffer willoos of minder bewust te maken, dan moet de rechter daar rekening mee kunnen houden en een zwaardere straf kunnen opleggen', aldus Van Cauter.

Ten slotte wil Van Cauter dat ook vrouwen beter vervolgd worden voor verkrachting met penetratie van een man. 'Onze wetgeving gaat ervan uit dat een verkrachting steeds gepleegd wordt door een man', zegt ze. Van Cauter wil de definitie van verkrachting aanvullen zodat ook deze gevallen beter vervolgd worden.

'Het aanranden van mensen ouder dan 16 jaar, is vandaag niet strafbaar als er geen geweld of bedreiging aan te pas komt', zegt Van Cauter in de krant De Zondag. 'Dat is niet logisch. Het gebeurt vaak dat een slachtoffer bij volle bewustzijn en zonder bedreiging wordt aangerand. Een slachtoffer kan bijvoorbeeld verstijfd zijn van de angst.'Dat strafbaar maken is een eerste punt dat de liberale politica wil aanpassen. Daarnaast wil ze de lijst van verzwarende omstandigheden aanvullen. 'Als een dader drugs, verdovende middelen of drank toedient om het slachtoffer willoos of minder bewust te maken, dan moet de rechter daar rekening mee kunnen houden en een zwaardere straf kunnen opleggen', aldus Van Cauter.Ten slotte wil Van Cauter dat ook vrouwen beter vervolgd worden voor verkrachting met penetratie van een man. 'Onze wetgeving gaat ervan uit dat een verkrachting steeds gepleegd wordt door een man', zegt ze. Van Cauter wil de definitie van verkrachting aanvullen zodat ook deze gevallen beter vervolgd worden.