"Dit om een overbodige dure preventieve behandeling te vermijden, maar vooral om de slachtoffers te bevrijden van de wekenlange onzekerheid en angst", zegt de liberale politica.

Volgens recente cijfers van de parketten waren er in 2012 ongeveer 12.000 dossiers van aanranding of verkrachting. De slachtoffers lijden niet alleen morele schade, maar lopen in 1 op de 100 gevallen ook het risico op een virale besmetting met hiv of hepatitis.

"Daarom worden deze slachtoffers onmiddellijk preventief behandeld met bijvoorbeeld aidsremmers. Maar deze medicatie kan zware bijwerkingen hebben en jaagt de sociale zekerheid op kosten ten belopen van 1.100 euro per maand per patiënt", weet Van Cauter.

Ondraaglijke onzekerheid

"Bovendien blijven slachtoffers zeer lang in het ongewisse over hun gezondheid gezien het detecteren van een besmetting twee weken tot drie maanden kan duren. Een ondraaglijke onzekerheid. En dit alles omdat de vermoedelijke daders vaak weigeren om zich op hiv en andere aandoeningen te laten testen."

Vandaag kan zo'n test alleen na instemming van de verdachte worden afgenomen. Met haar wetsvoorstel wil Van Cauter die bloedtest verplicht opleggen. "Uitgangspunt is dat de verdachte vrijwillig meewerkt aan de bloedafname, maar bij weigering kan de procureur des Konings een bevel geven de test te ondergaan na toestemming van een onderzoeksrechter", legt Van Cauter uit. (Belga/TE)

"Dit om een overbodige dure preventieve behandeling te vermijden, maar vooral om de slachtoffers te bevrijden van de wekenlange onzekerheid en angst", zegt de liberale politica.Volgens recente cijfers van de parketten waren er in 2012 ongeveer 12.000 dossiers van aanranding of verkrachting. De slachtoffers lijden niet alleen morele schade, maar lopen in 1 op de 100 gevallen ook het risico op een virale besmetting met hiv of hepatitis. "Daarom worden deze slachtoffers onmiddellijk preventief behandeld met bijvoorbeeld aidsremmers. Maar deze medicatie kan zware bijwerkingen hebben en jaagt de sociale zekerheid op kosten ten belopen van 1.100 euro per maand per patiënt", weet Van Cauter."Bovendien blijven slachtoffers zeer lang in het ongewisse over hun gezondheid gezien het detecteren van een besmetting twee weken tot drie maanden kan duren. Een ondraaglijke onzekerheid. En dit alles omdat de vermoedelijke daders vaak weigeren om zich op hiv en andere aandoeningen te laten testen."Vandaag kan zo'n test alleen na instemming van de verdachte worden afgenomen. Met haar wetsvoorstel wil Van Cauter die bloedtest verplicht opleggen. "Uitgangspunt is dat de verdachte vrijwillig meewerkt aan de bloedafname, maar bij weigering kan de procureur des Konings een bevel geven de test te ondergaan na toestemming van een onderzoeksrechter", legt Van Cauter uit. (Belga/TE)