Open VLD wil strengere regels: minstens 20 jaar werken voor minimumpensioen

Open VLD-Kamerfractieleider Maggie De Block en voorzitter Egbert Lachaert © Belga

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert en Kamerfractieleider Maggie De Block dienen een wetsvoorstel in om de toegang tot het minimumpensioen te verstrengen. Vandaag heb je daar recht op na een loopbaan van minstens 30 jaar, maar dat heb je ook als je bijvoorbeeld 10 jaar gewerkt hebt en 20 jaar werkloos was.

Voor Open VLD moet je voortaan minstens 20 jaar effectief gewerkt hebben, klinkt het in een interview in Het Laatste Nieuws.

‘Twintig jaar is nog altijd gebalanceerd. Het houdt rekening met mensen die pech hebben, maar het is uiteindelijk nog altijd minder dan de helft van een volwaardige loopbaan’, aldus Lachaert, die benadrukt dat de socialisten dit bespreekbaar vonden tijdens de regeringsonderhandelingen.

Over enkele weken komt pensioenminister Karine Lalieux (PS) met haar hervormingsplannen naar buiten, maar de liberalen lijken er niet van overtuigd dat die ingrijpend genoeg zullen zijn.

PS: ‘Dit voorstel is een provocatie’

Het pensioenvoorstel van Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is een provocatie, vindt de federale meerderheidspartij PS. De socialisten verwachten een signaal van eerste minister Alexander De Croo.

Samen met Kamerfractieleider Maggie De Block dient Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert, zelf ook Kamerlid, een wetsvoorstel in om de toegang tot het minimumpensioen te verstrengen.

Pensioenminister Karine Lalieux (PS) moet in principe in september met een voorstel komen voor een pensioenhervorming. Bij haar partij is dinsdag te horen dat Lachaert provoceert met zijn idee.

PS wil niet inhoudelijk ingaan op de voorgestelde maatregel, maar de partij wil wel haar verbazing uitdrukken over de timing. De socialisten vragen naar eigen zeggen al wekenlang om de pensioenhervorming op de agenda van de ministerraad te zetten, maar voorlopig zonder gehoor.

Partner Content