Open VLD-senator Nele Lijnen pikt het niet dat Waals minister-president Rudy Demotte weigert mee te werken aan de opsporing van door Wallonië geëxporteerde FN-wapens in Libië, terwijl die zowel ter plaatse als bij ons mogelijk zware schade zouden kunnen aanrichten.

"Inconsequent", hekelt ze. "Wie de bevoegdheid wil, moet daar ook de gevolgen van dragen." Desnoods moet de wapenexport maar geherfederaliseerd worden, verduidelijkte haar woordvoerder.

'Waals Gewest draagt zware verantwoordelijkheid'

Volgens Lijnen draagt het Waals gewest een zware verantwoordelijkheid in Libië, aangezien het FN groen licht gaf voor de levering van meer dan duizend wapens, 22.000 granaten en ruim 1,1 miljoen munitiepatronen. Wapens die mogelijk gebruikt werden door het Khaddafi-regime tegen de burgerbevolking en de opstandelingen. Bovendien geven observatoren ter plekke aan dat heel wat wapentuig intussen zoek is, aldus Lijnen.

'Schuldig verzuim' noopt tot 'herevaluatie exportregeling'

Demotte gaf eerder in enkele media echter te kennen dat hij niet wil meewerken aan de opsporing van de wapens, iets wat Duitsland wel van plan is. "Schuldig verzuim", reageert Lijnen, die daarom een "herevaluatie van de bestaande exportregeling" vraagt.

Navraag bij haar woordvoerder leert dat ook een herfederalisering van de wapenexport tot de mogelijkheden behoort. "Dat is niet onze voorkeur, maar als de inconsequente houding van Demotte aanhoudt, mogen we dat niet uitsluiten."

Het "minimum minimorum" voor Lijnen is de invoering van bijkomende beperkingen voor de export van "bijzonder dodelijke vuurwapens voor militaire toepassingen", luidt het nog. (Belga/SD)

Open VLD-senator Nele Lijnen pikt het niet dat Waals minister-president Rudy Demotte weigert mee te werken aan de opsporing van door Wallonië geëxporteerde FN-wapens in Libië, terwijl die zowel ter plaatse als bij ons mogelijk zware schade zouden kunnen aanrichten. "Inconsequent", hekelt ze. "Wie de bevoegdheid wil, moet daar ook de gevolgen van dragen." Desnoods moet de wapenexport maar geherfederaliseerd worden, verduidelijkte haar woordvoerder.'Waals Gewest draagt zware verantwoordelijkheid'Volgens Lijnen draagt het Waals gewest een zware verantwoordelijkheid in Libië, aangezien het FN groen licht gaf voor de levering van meer dan duizend wapens, 22.000 granaten en ruim 1,1 miljoen munitiepatronen. Wapens die mogelijk gebruikt werden door het Khaddafi-regime tegen de burgerbevolking en de opstandelingen. Bovendien geven observatoren ter plekke aan dat heel wat wapentuig intussen zoek is, aldus Lijnen. 'Schuldig verzuim' noopt tot 'herevaluatie exportregeling'Demotte gaf eerder in enkele media echter te kennen dat hij niet wil meewerken aan de opsporing van de wapens, iets wat Duitsland wel van plan is. "Schuldig verzuim", reageert Lijnen, die daarom een "herevaluatie van de bestaande exportregeling" vraagt.Navraag bij haar woordvoerder leert dat ook een herfederalisering van de wapenexport tot de mogelijkheden behoort. "Dat is niet onze voorkeur, maar als de inconsequente houding van Demotte aanhoudt, mogen we dat niet uitsluiten."Het "minimum minimorum" voor Lijnen is de invoering van bijkomende beperkingen voor de export van "bijzonder dodelijke vuurwapens voor militaire toepassingen", luidt het nog. (Belga/SD)