De dagprijs in rusthuizen hoeft niet te stijgen door het uitblijven van overheidssubsidies. Dat zegt Vlaams parlementslid Freya Saeys (Open VLD) in reactie op de noodkreet van Zorgnet Vlaanderen. "Heel wat rustoorden bewijzen vandaag al dat dit niet noodzakelijk zo hoeft te zijn."

'Zonder een cent belastinggeld'

De woonzorgcentra trokken aan de alarmbel: 171 instellingen die werken willen uitvoeren, hebben groen licht gekregen van de overheid, maar geld krijgen ze voorlopig niet. Als de woonzorgcentra alles zelf moeten financieren, zullen de bewoners daarvoor opdraaien, klonk het bij Zorgnet Vlaanderen, de grootste koepel van woonzorgcentra.

Die waarschuwing voor hogere prijzen roept vragen op bij Saeys. "Heel wat commerciële initiatiefnemers financieren vandaag zelf hun infrastructuur. Zonder één cent belastinggeld en dat aan een prijs die vergelijkbaar is met die van de vzw's", aldus Saeys.

Volgens Saeys bewijzen studies dat het niet nodig is om bouwprojecten te subsidiëren om de zorgprijs te drukken. "De bakstenen behoeven geen subsidiëring, wel de zorg zelf", klinkt het. De Open VLD-politica pleit voor een hervorming van VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheiden), het fonds waarmee de Vlaamse overheid investeringen in welzijns- en zorginstellingen financiert.

'Paniek vermijden'

"Het financieringssysteem moet alle initiatiefnemers op dezelfde wijze behandelen, zorgen dat er geen perverse effecten ontstaan die de kostprijs van een woonzorgcentrum doen stijgen en de betaalbaarheid van een bed in een woonzorgcentrum verbeteren", zegt Saeys. "Ondertussen vermijden we best alle paniekvoetbal. Wat de commerciële woonzorgcentra al jaren doen, kan de huidige initiatiefnemers misschien inspireren", besluit ze. (Belga/WB)

De dagprijs in rusthuizen hoeft niet te stijgen door het uitblijven van overheidssubsidies. Dat zegt Vlaams parlementslid Freya Saeys (Open VLD) in reactie op de noodkreet van Zorgnet Vlaanderen. "Heel wat rustoorden bewijzen vandaag al dat dit niet noodzakelijk zo hoeft te zijn."De woonzorgcentra trokken aan de alarmbel: 171 instellingen die werken willen uitvoeren, hebben groen licht gekregen van de overheid, maar geld krijgen ze voorlopig niet. Als de woonzorgcentra alles zelf moeten financieren, zullen de bewoners daarvoor opdraaien, klonk het bij Zorgnet Vlaanderen, de grootste koepel van woonzorgcentra. Die waarschuwing voor hogere prijzen roept vragen op bij Saeys. "Heel wat commerciële initiatiefnemers financieren vandaag zelf hun infrastructuur. Zonder één cent belastinggeld en dat aan een prijs die vergelijkbaar is met die van de vzw's", aldus Saeys. Volgens Saeys bewijzen studies dat het niet nodig is om bouwprojecten te subsidiëren om de zorgprijs te drukken. "De bakstenen behoeven geen subsidiëring, wel de zorg zelf", klinkt het. De Open VLD-politica pleit voor een hervorming van VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheiden), het fonds waarmee de Vlaamse overheid investeringen in welzijns- en zorginstellingen financiert. "Het financieringssysteem moet alle initiatiefnemers op dezelfde wijze behandelen, zorgen dat er geen perverse effecten ontstaan die de kostprijs van een woonzorgcentrum doen stijgen en de betaalbaarheid van een bed in een woonzorgcentrum verbeteren", zegt Saeys. "Ondertussen vermijden we best alle paniekvoetbal. Wat de commerciële woonzorgcentra al jaren doen, kan de huidige initiatiefnemers misschien inspireren", besluit ze. (Belga/WB)