Als koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene (CD&V) tegen uiterlijk volgende woensdag geen duidelijkheid kan scheppen over een mogelijke compromis rond B-H-V, is de partij Open Vld klaar om uit de federale regering te stappen.

Dat schrijven de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard vrijdag. De alles-of-niets-strategie zou ongeveer twee weken geleden beslist zijn op een geheime vergadering met enkele Vlaamse liberale toppolitici.

Volgens Het Nieuwsblad hebben voorzitter Alexander De Croo, Kamervoorzitter Patrick Dewael, vicepremier Guy Vanhengel en ex-voorzitters Herman De Croo, Karel De Gucht en Bart Somers toen de B-H-V-strategie van hun partij besproken.

Oud-premier en ex-voorzitter Guy Verhofstadt was niet aanwezig op de geheime bijeenkomst. Maar hij zou wel vooraf geconsulteerd zijn. Het Nieuwsblad meent dat ze samen tot de consensus kwamen dat Open VLD niets te zoeken heeft in een regering die erodeert door B-H-V.

Laatste kans

Het Nieuwsblad laat anoniem "een topliberaal" aan het woord die het heeft over "de laatste kans om er uit te stappen". Open VLD zou niet van plan zijn de geloofwaardigheid van de federale regering verder te laten aantasten door nog een deadline over de splitsing van het kiesarrondissement te laten passeren.

Daarom zouden ze het dit keer hard spelen. Als Dehaene donderdag, als de Kamer terugkeert uit paasreces, niet met een oplossing komt, zijn de liberalen van plan om de splitsing van B-H-V in het parlement goed te keuren.

Die stemming zullen de Franstaligen nooit pikken waarna ze wellicht zullen opstappen. Het logische gevolg dan is de val van de regering-Leterme II. De anonieme bron wijst er wel op dat als er een compromis komt, de liberalen zullen blijven en de regering dus kan blijven voorbestaan.

Als koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene (CD&V) tegen uiterlijk volgende woensdag geen duidelijkheid kan scheppen over een mogelijke compromis rond B-H-V, is de partij Open Vld klaar om uit de federale regering te stappen. Dat schrijven de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard vrijdag. De alles-of-niets-strategie zou ongeveer twee weken geleden beslist zijn op een geheime vergadering met enkele Vlaamse liberale toppolitici. Volgens Het Nieuwsblad hebben voorzitter Alexander De Croo, Kamervoorzitter Patrick Dewael, vicepremier Guy Vanhengel en ex-voorzitters Herman De Croo, Karel De Gucht en Bart Somers toen de B-H-V-strategie van hun partij besproken. Oud-premier en ex-voorzitter Guy Verhofstadt was niet aanwezig op de geheime bijeenkomst. Maar hij zou wel vooraf geconsulteerd zijn. Het Nieuwsblad meent dat ze samen tot de consensus kwamen dat Open VLD niets te zoeken heeft in een regering die erodeert door B-H-V. Laatste kans Het Nieuwsblad laat anoniem "een topliberaal" aan het woord die het heeft over "de laatste kans om er uit te stappen". Open VLD zou niet van plan zijn de geloofwaardigheid van de federale regering verder te laten aantasten door nog een deadline over de splitsing van het kiesarrondissement te laten passeren. Daarom zouden ze het dit keer hard spelen. Als Dehaene donderdag, als de Kamer terugkeert uit paasreces, niet met een oplossing komt, zijn de liberalen van plan om de splitsing van B-H-V in het parlement goed te keuren. Die stemming zullen de Franstaligen nooit pikken waarna ze wellicht zullen opstappen. Het logische gevolg dan is de val van de regering-Leterme II. De anonieme bron wijst er wel op dat als er een compromis komt, de liberalen zullen blijven en de regering dus kan blijven voorbestaan.