Oppositiepartijen Open VLD en Vlaams Belang bekritiseerden in het Vlaams Parlement de Septemberverklaring van minister-president Kris Peeters (CD&V). Volgens Vlaams Belang is de regering duidelijk "in lopende zaken". Open VLD bestempelde de ploeg van Peeters dan weer als een "ruziemakende doorschuifregering".

Onderwijshervorming

In het Vlaams Parlement wordt gedebatteerd over de laatste Septemberverklaring van de regering Peeters II. De twee oppositiepartijen die in de voormiddag aan bod kwamen, Vlaams Belang en Open VLD, spaarden hun kritiek niet. Zo is het voor Vlaams Belang-fractieleider Joris Van Hauthem duidelijk dat de regering Peeters eigenlijk "in lopende zaken is".

"De klad zit erin. Er is geen samenhang meer", klonk het. Van Hauthem verwees naar de ruzies tussen de coalitiepartners en naar het feit dat viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA) het nodig vindt Vlaanderen rond te reizen om de onderwijshervorming uit te leggen.

'Zwakste regeerverklaring in jaren'

"Dat zal waarschijnlijk niet zijn om te zeggen hoe goed de hervorming wel is. Het geeft ook de indruk dat minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) niet groot genoeg is om het zelf uit te leggen", sneerde Van Hauthem.

Open VLD-fractieleider Bart Tommelein sprak van "de zwakste regeerverklaring in jaren". Dat heeft volgens hem te maken met de verdeeldheid binnen de regering. Daardoor schuift de regering ook belangrijke dossiers zoals de onderwijshervorming en de Oosterweelverbinding voor zich uit.

Ik snap waarom sommigen een gevangenis in het buitenland willen bouwen, hier krijgen ze dankzij prutswerk van ministers geen spade in de grond

Bart Tommelein (Open VLD)

"Ik snap waarom sommigen een gevangenis willen bouwen in het buitenland. Hier krijgen ze dankzij het prutswerk van hun ministers geen spade meer in de grond", aldus Tommelein.

Vlaams minister-president Peeters counterde die kritiek door te verwijzen naar de laatste Septemberverklaring van liberaal Bart Somers in 2003. Verschillende zaken die toen door Somers werden aangekondigd (zoals de integratie van de bouw- en milieuvergunning en investeringen in het platteland) worden volgens Peeters nu door zijn eigen Vlaamse regering uitgevoerd. Later komen naast meerderheidsfracties SP.A en N-VA ook nog oppositiepartijen Groen en LDD aan bod.(Belga/AVE)

Oppositiepartijen Open VLD en Vlaams Belang bekritiseerden in het Vlaams Parlement de Septemberverklaring van minister-president Kris Peeters (CD&V). Volgens Vlaams Belang is de regering duidelijk "in lopende zaken". Open VLD bestempelde de ploeg van Peeters dan weer als een "ruziemakende doorschuifregering". In het Vlaams Parlement wordt gedebatteerd over de laatste Septemberverklaring van de regering Peeters II. De twee oppositiepartijen die in de voormiddag aan bod kwamen, Vlaams Belang en Open VLD, spaarden hun kritiek niet. Zo is het voor Vlaams Belang-fractieleider Joris Van Hauthem duidelijk dat de regering Peeters eigenlijk "in lopende zaken is". "De klad zit erin. Er is geen samenhang meer", klonk het. Van Hauthem verwees naar de ruzies tussen de coalitiepartners en naar het feit dat viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA) het nodig vindt Vlaanderen rond te reizen om de onderwijshervorming uit te leggen."Dat zal waarschijnlijk niet zijn om te zeggen hoe goed de hervorming wel is. Het geeft ook de indruk dat minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) niet groot genoeg is om het zelf uit te leggen", sneerde Van Hauthem. Open VLD-fractieleider Bart Tommelein sprak van "de zwakste regeerverklaring in jaren". Dat heeft volgens hem te maken met de verdeeldheid binnen de regering. Daardoor schuift de regering ook belangrijke dossiers zoals de onderwijshervorming en de Oosterweelverbinding voor zich uit. "Ik snap waarom sommigen een gevangenis willen bouwen in het buitenland. Hier krijgen ze dankzij het prutswerk van hun ministers geen spade meer in de grond", aldus Tommelein.Vlaams minister-president Peeters counterde die kritiek door te verwijzen naar de laatste Septemberverklaring van liberaal Bart Somers in 2003. Verschillende zaken die toen door Somers werden aangekondigd (zoals de integratie van de bouw- en milieuvergunning en investeringen in het platteland) worden volgens Peeters nu door zijn eigen Vlaamse regering uitgevoerd. Later komen naast meerderheidsfracties SP.A en N-VA ook nog oppositiepartijen Groen en LDD aan bod.(Belga/AVE)