Open VLD-voorzitter Alexander De Croo meent dat de watersnood van de afgelopen dagen te maken heeft met foute politieke beslissingen. Dat zegt hij woensdag in enkele interviews in aanloop naar het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement.

Volgens De Croo heeft de ellende niet zozeer te maken met de ruimtelijke ordening en de typisch Vlaamse overbebouwing die verhinderde dat het water wegstroomde.

'De Vlaamse regering moet nu maar eens toegeven dat ze foute beslissingen nam. Het is de eerste taak van de overheid om de mensen te beschermen, en die taak heeft ze verzaakt', zo luidde het in Het Nieuwsblad.

Volgens de Open VLD-voorzitter is er een totaal gebrek aan coördinatie en beginnen de problemen al op het laagste niveau: bij de ambtenaren van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die de sluizen en spaarbekkens besturen.

'Dat gebeurt door één man of vrouw ter plekke, die dus op zijn dooie eentje beslist of bepaalde wijken wel of niet onder water worden gezet. En al te vaak doet hij of zij dat zonder overleg met de plaatselijke brandweer.'

Daarnaast hekelt De Croo de versnippering binnen de Vlaamse regering, waar één minister (Hilde Crevits) bevoegd is voor de bevaarbare waterlopen, en een andere (Joke Schauvliege) voor de niet-bevaarbare.

De Croo pleitte woensdagochtend op Radio 1 voor een bijzondere commissie in het Vlaams Parlement. De commissie zou moeten nagaan wat er fout is gegaan en aanbevelingen doen.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo meent dat de watersnood van de afgelopen dagen te maken heeft met foute politieke beslissingen. Dat zegt hij woensdag in enkele interviews in aanloop naar het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement.Volgens De Croo heeft de ellende niet zozeer te maken met de ruimtelijke ordening en de typisch Vlaamse overbebouwing die verhinderde dat het water wegstroomde. 'De Vlaamse regering moet nu maar eens toegeven dat ze foute beslissingen nam. Het is de eerste taak van de overheid om de mensen te beschermen, en die taak heeft ze verzaakt', zo luidde het in Het Nieuwsblad.Volgens de Open VLD-voorzitter is er een totaal gebrek aan coördinatie en beginnen de problemen al op het laagste niveau: bij de ambtenaren van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die de sluizen en spaarbekkens besturen. 'Dat gebeurt door één man of vrouw ter plekke, die dus op zijn dooie eentje beslist of bepaalde wijken wel of niet onder water worden gezet. En al te vaak doet hij of zij dat zonder overleg met de plaatselijke brandweer.' Daarnaast hekelt De Croo de versnippering binnen de Vlaamse regering, waar één minister (Hilde Crevits) bevoegd is voor de bevaarbare waterlopen, en een andere (Joke Schauvliege) voor de niet-bevaarbare. De Croo pleitte woensdagochtend op Radio 1 voor een bijzondere commissie in het Vlaams Parlement. De commissie zou moeten nagaan wat er fout is gegaan en aanbevelingen doen.