Geachte heer minister-president Geert Bourgeois

Geachte heer minister van Media Sven Gatz,

Geachte leden van de Vlaamse regering,

De afgelopen dagen is er heel wat over onze hoofden heen besproken. Zowel in de media als aan de regeringstafels. Daarom willen we voor één keer zelf het woord tot u richten. 'Wij', dat zijn de gezichten, de stemmen en de redactieleden van de openbare omroep.

Afgelopen maandag hebben de directie en de raad van bestuur van de VRT beslist het transformatieplan van de VRT-directie niet goed te keuren. Het plan was onuitvoerbaar geworden nadat duidelijk was geworden dat er nog minder middelen toegekend worden dan voorzien. Nochtans voorzag het transformatieplan al in een substantiële afbouw van de dotatie.

Alles kan beter, dus ook onze geliefde VRT. Het is logisch dat de VRT mee bespaart op een moment dat de hele Vlaamse overheid het met minder moet doen. Maar daarbij wordt weleens uit het oog verloren dat er bij de VRT al jaren bespaard wordt, hoewel ze in vergelijking met andere Europese publieke omroepen al erg kostenefficiënt was. De medewerkers die de programma's, de nieuwsbulletins en de websites maken, ervaren de krapte aan mensen en middelen al elke dag. Een groot aantal programmamedewerkers trok de afgelopen dagen dan ook aan de alarmbel via de sociale media, want de nieuwe aangekondigde besparingen komen daar nog bovenop.

Wij zijn ervan overtuigd dat er een belangrijke rol weggelegd blijft voor de VRT in het Vlaanderen van vandaag en morgen. Het medialandschap verandert en internationaliseert in een razend tempo. Wereldspelers bestormen onze markt en er ontstaan nieuwe verdienmodellen, waardoor lokale producties onder druk komen te staan. Een sterke openbare omroep garandeert blijvende investeringen in mediaproducten die in Vlaanderen bedacht en geproduceerd worden, met de ambitie om kwaliteit op maat te bieden voor een Vlaams publiek. We onderschrijven de uitspraak van de Vlaams minister van Media Sven Gatz dat de VRT een middel is om het Vlaamse medialandschap te versterken. De VRT is immers de voornaamste opdrachtgever van verschillende onafhankelijke productiehuizen en creëert zo een vruchtbaar ecosysteem voor kleinere mediabedrijven. In een kleine markt als Vlaanderen is de VRT nodig om de creatieve industrie leefbaar te houden. Een armere VRT is een armer Vlaanderen.

In Visie 2050 tekent de Vlaamse regering haar toekomstvisie voor onze regio uit: een sociaal, open, veerkrachtig en internationaal Vlaanderen dat welvaart en welzijn creëert op een slimme, innovatieve en duurzame manier en waarin iedereen meetelt. Wij zijn ervan overtuigd dat een vitale VRT daar een duidelijke plaats in heeft.

Maar wij zijn er evenzeer van overtuigd dat met de besparingen, zoals ze zich nu aftekenen, dat niet meer zal kunnen. Wij hebben al een vijfde van onze collega's zien vertrekken. De aangekondigde bijkomende besparingen treffen de organisatie in haar hart: de mensen die de programma's maken en zo de kerntaak van de VRT uitvoeren. We vrezen dat we niet langer in staat zullen zijn om onze programma's en websites relevant te houden en er impact mee te hebben in het medialandschap. We zijn bang dat de mediagebruiker de komende jaren met een schraler aanbod zal achterblijven.

Geachte leden van de Vlaamse regering, de VRT wil een baken zijn van betrouwbaarheid en creativiteit in Vlaanderen. Onze websites en programma's -en die van de productiehuizen waar we intens mee samenwerken- informeren, verbinden en vermaken zowat elke Vlaming, elke dag. We zijn bezorgd dat we in de nabije toekomst niet langer de financiële middelen zullen hebben om dat naar behoren waar te maken. We hopen dat de Vlaamse regering deze bezorgdheid ter harte neemt.

Met de meeste hoogachting,

Elisabeth Ackaert

Els Aeyels

Kathy Allaert

Kristien Amerijckx

Rik Arnoudt

Dorianne Aussems

Joyce Azar

Sanne Baeck

Riadh Bahri

Geertje Bal

Stefan Blommaert

Ward Bogaert

Katelijne Boon

Katrien Boon

Yves Borms

Danira Boukhriss

Katleen Bracke

Freek Braeckman

Koen Braeckman

Josiane Buckinx

Vincent Byloo

Barbara Callier

Kevin Calluy

Dieter Ceustermans

Saysay Chaima

Ihsane Chioua Lekhli

De Coach van Iedereen Beroemd

Kathleen Cools

De Cooman Lien

Benedikte Cousement

Inge Crabbé

Marc Croes

Anja Daems

Phara de Aguirre

Wouter Dambre

Karolien Debecker

Nelles de Caluwé

Tom De Cock

Jonas Decleer

Korneel De Clercq

Steven Decraene

Peter Decroubele

Lars De Groote

Lin Delcour

Frederik Defossez

Sander De Keere

Isabel Dekeyzer

Astrid Demeure

Peggy De Meyer

Sofie Demeyer

Guy Depré

Leen De Ridder

Johan De Ryck

Daan De Scheemaeker

Saskia De Schutter

Freek De Smedt

Luc De Smet

Ivan De Vadder

Wim De Vilder

Veerle De Vos

Bert De Vroey

Goedele Devroy

Lisa De Wilde

Chris Dewitte

Ludwig De Wolf

Pat Donnez

Ayco Duyster

Dominique Fiers

Koen Fillet

Jens Franssen

Sander Gillis

Olav Grondelaers

Hans Gyselen

Klaus Haas

Rob Heirbaut

Annelies Hemelsoet

Koen Heymans

Philip Heymans

Jan Holderbeke

Annelies Houtman

Kathleen Huys

Kobe Ilsen

Elke Jacobs

Mark Janssens

Guy Janssens

Ruth Joos

Andreas Kockartz

Jan Konings

William Laenen

Bert Lauwers

Fabian Lefevere

Steven Lemmens

Heidi Lenaerts

Friedl' Lesage

Jan Leyers

Els Leys

Machteld Libert

Ellen Maerevoet

Tina Maerevoet

Kevin Major

Wouter Mattelin

Tijs Mauroo

Stefaan Meerbergen

Kaat Mendonck

Linde Merckpoel

Stefan Mertes

Caren Meynen

Sieglinde Michiel

Annelies Moons

Sarah Mouhamou

Bart Mutton

David Naert

Aster Nzeyimana

Ivan Ollevier

Jan Ouvry

Chantal Pattyn

Luc Pauwels

Tim Pauwels

Bart Peeters

Geena Lisa Peeters

Roel Pennemans

Sven Pichal

Marc Pinte

Maité Piessen

Camille Pollie

Jeroen Reygaert

Ann Reymen

Badra Rezkallah

Thibaut Renard

Ben Roelants

Ruth Roets

Barbara Rottiers

Bert Rymen

Zico Saerens

Greet Samyn

Pascal Seynhaeve

Siska Schoeters

Bart Schols

Sven Speybrouck

Lies Steppe

Wim Stevens

Bart Stouten

Mieke Strynck

Martine Tanghe

Johan Tas

Fatma Taspinar

Marjan Temmerman

Lieselot Terryn

Stef Tierens

An Toeloose

Marijn Trio

Werner Trio

Joris Truyts

Annemie Tweepenninckx

Francis Van Assche

Bart Van Avermaet

Katleen Van Bavel

Gert Van Boxel

Sarah Van Boxstael

Marieke Van Cauwenberghe

Marc Van de Looverbosch

Jan Van Delm

Caroline Van Den Berghe

Dennis Van Den Buijs

Werner Van den Bulck

Tom Vandenbulcke

Lauwke Vandendriessche

Davy Vanden Eynde

Wim Van Den Eynde

Saartje Vandendriessche

Lieven Vandenhaute

Erwin Van den Sande

Sabine Vandeputte

Jos Vandervelden

Peter Van de Veire

Tom Van de Weghe

Cathérine Vandoorne

Michaël Van Droogenbroeck

Eva Van Dyck

Kurt Van Eeghem

Frank Van Erum

Rony Van Gastel

Annelies Van Herck

Ben Vanheukelom

Bart Vanhoudt

Vanessa Van Hove

Gitte Van Hoyweghen

Iris Van Impe

Frank Van Laeken

Jan Vanlangendonck

Ilse Van Lysebeth

Britt Van Marsenille

Karl Vannieuwkerke

David Van Ooteghem

Nicole Van Opstal

Betty Van Rompaey

Wim van Waesberghe

Jan Van Looveren

Dirk Van Zundert

Stijn Vercruysse

Mathias Vergels

Evert Venema

Nina Verhaeghe

Stijn Verhaeren

Tim Verheyden

Bart Verhulst

Peter Verlinden

Goedele Vermaelen

Ward Verrijcken

Judit Verstraete

Lieven Verstraete

Stijn Vlaeminck

Inge Vrancken

Rudi Vranckx

Goedele Wachters

Albrecht Wauters

Koen Wauters

Vanya Wellens

Bram Willems

Freek Willems

Djamel Zerrouk

De afgelopen dagen is er heel wat over onze hoofden heen besproken. Zowel in de media als aan de regeringstafels. Daarom willen we voor één keer zelf het woord tot u richten. 'Wij', dat zijn de gezichten, de stemmen en de redactieleden van de openbare omroep.Afgelopen maandag hebben de directie en de raad van bestuur van de VRT beslist het transformatieplan van de VRT-directie niet goed te keuren. Het plan was onuitvoerbaar geworden nadat duidelijk was geworden dat er nog minder middelen toegekend worden dan voorzien. Nochtans voorzag het transformatieplan al in een substantiële afbouw van de dotatie.Alles kan beter, dus ook onze geliefde VRT. Het is logisch dat de VRT mee bespaart op een moment dat de hele Vlaamse overheid het met minder moet doen. Maar daarbij wordt weleens uit het oog verloren dat er bij de VRT al jaren bespaard wordt, hoewel ze in vergelijking met andere Europese publieke omroepen al erg kostenefficiënt was. De medewerkers die de programma's, de nieuwsbulletins en de websites maken, ervaren de krapte aan mensen en middelen al elke dag. Een groot aantal programmamedewerkers trok de afgelopen dagen dan ook aan de alarmbel via de sociale media, want de nieuwe aangekondigde besparingen komen daar nog bovenop.Wij zijn ervan overtuigd dat er een belangrijke rol weggelegd blijft voor de VRT in het Vlaanderen van vandaag en morgen. Het medialandschap verandert en internationaliseert in een razend tempo. Wereldspelers bestormen onze markt en er ontstaan nieuwe verdienmodellen, waardoor lokale producties onder druk komen te staan. Een sterke openbare omroep garandeert blijvende investeringen in mediaproducten die in Vlaanderen bedacht en geproduceerd worden, met de ambitie om kwaliteit op maat te bieden voor een Vlaams publiek. We onderschrijven de uitspraak van de Vlaams minister van Media Sven Gatz dat de VRT een middel is om het Vlaamse medialandschap te versterken. De VRT is immers de voornaamste opdrachtgever van verschillende onafhankelijke productiehuizen en creëert zo een vruchtbaar ecosysteem voor kleinere mediabedrijven. In een kleine markt als Vlaanderen is de VRT nodig om de creatieve industrie leefbaar te houden. Een armere VRT is een armer Vlaanderen.In Visie 2050 tekent de Vlaamse regering haar toekomstvisie voor onze regio uit: een sociaal, open, veerkrachtig en internationaal Vlaanderen dat welvaart en welzijn creëert op een slimme, innovatieve en duurzame manier en waarin iedereen meetelt. Wij zijn ervan overtuigd dat een vitale VRT daar een duidelijke plaats in heeft. Maar wij zijn er evenzeer van overtuigd dat met de besparingen, zoals ze zich nu aftekenen, dat niet meer zal kunnen. Wij hebben al een vijfde van onze collega's zien vertrekken. De aangekondigde bijkomende besparingen treffen de organisatie in haar hart: de mensen die de programma's maken en zo de kerntaak van de VRT uitvoeren. We vrezen dat we niet langer in staat zullen zijn om onze programma's en websites relevant te houden en er impact mee te hebben in het medialandschap. We zijn bang dat de mediagebruiker de komende jaren met een schraler aanbod zal achterblijven.Geachte leden van de Vlaamse regering, de VRT wil een baken zijn van betrouwbaarheid en creativiteit in Vlaanderen. Onze websites en programma's -en die van de productiehuizen waar we intens mee samenwerken- informeren, verbinden en vermaken zowat elke Vlaming, elke dag. We zijn bezorgd dat we in de nabije toekomst niet langer de financiële middelen zullen hebben om dat naar behoren waar te maken. We hopen dat de Vlaamse regering deze bezorgdheid ter harte neemt. Elisabeth AckaertEls AeyelsKathy AllaertKristien AmerijckxRik ArnoudtDorianne AussemsJoyce AzarSanne BaeckRiadh BahriGeertje BalStefan BlommaertWard BogaertKatelijne BoonKatrien BoonYves BormsDanira BoukhrissKatleen BrackeFreek BraeckmanKoen BraeckmanJosiane BuckinxVincent BylooBarbara CallierKevin CalluyDieter CeustermansSaysay ChaimaIhsane Chioua LekhliDe Coach van Iedereen BeroemdKathleen CoolsDe Cooman LienBenedikte CousementInge CrabbéMarc CroesAnja Daems Phara de AguirreWouter DambreKarolien DebeckerNelles de CaluwéTom De CockJonas DecleerKorneel De ClercqSteven DecraenePeter DecroubeleLars De Groote Lin Delcour Frederik DefossezSander De KeereIsabel DekeyzerAstrid DemeurePeggy De MeyerSofie DemeyerGuy DepréLeen De RidderJohan De RyckDaan De ScheemaekerSaskia De SchutterFreek De SmedtLuc De SmetIvan De VadderWim De VilderVeerle De VosBert De VroeyGoedele DevroyLisa De WildeChris DewitteLudwig De WolfPat DonnezAyco DuysterDominique FiersKoen FilletJens FranssenSander GillisOlav GrondelaersHans GyselenKlaus HaasRob HeirbautAnnelies HemelsoetKoen HeymansPhilip HeymansJan HolderbekeAnnelies HoutmanKathleen Huys Kobe IlsenElke JacobsMark JanssensGuy JanssensRuth JoosAndreas KockartzJan Konings William LaenenBert LauwersFabian LefevereSteven LemmensHeidi LenaertsFriedl' LesageJan LeyersEls LeysMachteld LibertEllen MaerevoetTina MaerevoetKevin MajorWouter MattelinTijs MaurooStefaan MeerbergenKaat MendonckLinde MerckpoelStefan MertesCaren MeynenSieglinde MichielAnnelies MoonsSarah MouhamouBart MuttonDavid NaertAster NzeyimanaIvan Ollevier Jan OuvryChantal PattynLuc PauwelsTim PauwelsBart PeetersGeena Lisa PeetersRoel PennemansSven PichalMarc PinteMaité PiessenCamille PollieJeroen ReygaertAnn ReymenBadra RezkallahThibaut RenardBen RoelantsRuth RoetsBarbara RottiersBert RymenZico SaerensGreet SamynPascal SeynhaeveSiska SchoetersBart ScholsSven SpeybrouckLies SteppeWim StevensBart StoutenMieke StrynckMartine TangheJohan TasFatma TaspinarMarjan TemmermanLieselot TerrynStef TierensAn ToelooseMarijn TrioWerner TrioJoris TruytsAnnemie TweepenninckxFrancis Van AsscheBart Van AvermaetKatleen Van BavelGert Van BoxelSarah Van Boxstael Marieke Van CauwenbergheMarc Van de Looverbosch Jan Van DelmCaroline Van Den Berghe Dennis Van Den BuijsWerner Van den BulckTom VandenbulckeLauwke Vandendriessche Davy Vanden EyndeWim Van Den EyndeSaartje VandendriesscheLieven VandenhauteErwin Van den SandeSabine VandeputteJos VanderveldenPeter Van de VeireTom Van de WegheCathérine VandoorneMichaël Van DroogenbroeckEva Van DyckKurt Van EeghemFrank Van ErumRony Van GastelAnnelies Van HerckBen VanheukelomBart VanhoudtVanessa Van HoveGitte Van HoyweghenIris Van ImpeFrank Van LaekenJan VanlangendonckIlse Van LysebethBritt Van MarsenilleKarl VannieuwkerkeDavid Van OoteghemNicole Van OpstalBetty Van RompaeyWim van WaesbergheJan Van LooverenDirk Van ZundertStijn VercruysseMathias VergelsEvert VenemaNina VerhaegheStijn VerhaerenTim VerheydenBart Verhulst Peter VerlindenGoedele VermaelenWard VerrijckenJudit VerstraeteLieven VerstraeteStijn VlaeminckInge VranckenRudi VranckxGoedele WachtersAlbrecht WautersKoen WautersVanya WellensBram WillemsFreek WillemsDjamel Zerrouk