‘Ook vingerafdrukken zijn niet 100% betrouwbaar’

© belga

Vanaf april moet u twee vingerafdrukken laten registreren als u een nieuwe identiteitskaart aanvraagt. Cryptograaf Bart Preneel (KU Leuven) reageert.

1. Wordt identiteitsfraude daarmee moeilijker dan met een pasfoto, zoals de voorstanders beweren?

Op de eID zelf is die foto inderdaad klein. Maar wie de kaart uitleest op een computer krijgt wél een foto op groter formaat te zien. En computerprogramma’s kunnen vandaag veel beter gezichten herkennen dan vijf jaar geleden. Ze doen het nu zelfs beter dan mensen.

2. De vingerafdrukken zullen niet in een centrale databank terechtkomen. Maakt dat veel verschil voor onze privacy?

De hele opzet verliest een groot deel van zijn nut omdat er geen centrale databank komt. Het enige wat nu gebeurt, is een verbetering van de verificatie van iemands identiteit, en die was al goed. Hoeveel beter ze nu zou worden, is niet duidelijk. Eén vingerafdruk levert ongeveer 1 à 2 procent valse positieve matches op, afhankelijk van de kwaliteit en de bewaring van de afdruk. In de VS hebben ze na een paar jaar besloten dat het systeem niet betrouwbaar genoeg was – als je de vingerafdrukken wilt aftoetsen met een database van terroristen of mensen die het land zijn uitgezet, is 1 procent valse positieve matches nu eenmaal niet goed genoeg. De Amerikanen zijn daarom naar tien vingerafdrukken gegaan.

Eén vingerafdruk levert ongeveer 1 à 2 procent valse positieve matches op.

3. Bestaat de kans dat zo’n databank er alsnog komt?

Vandaag worden uitgelezen vingerafdrukken drie maanden bijgehouden, maar op termijn zal er druk komen om die termijn uit te breiden. Bovendien kunnen politici wel beloven dat er niets wordt bijgehouden, maar wie zegt dat de Staatsveiligheid zo al geen database heeft?

4. Wie naar de VS en China reist, of zelfs maar een internationaal paspoort aanvraagt, moet ook al zijn vingerafdrukken geven. Is het dan zo’n grote inbreuk op onze privacy als dat ook voor een eID moet?

Het feit dat onze vingerafdrukken op de eID zullen staan, is niet het grootste privacyprobleem. Dat er vandaag overal camera’s, en dan vooral automatische camera’s, worden opgesteld is een veel groter probleem.

5. De meeste zijn vooral bedoeld om snelheidsovertreders te beboeten.

Inderdaad, maar de vraag wordt: hoe snel gaan we van nummerplaatherkenning voor snelheidsovertredingen naar digitaal in kaart brengen waar de burgers zich bevinden? De camera’s worden nu al gebruikt om rondtrekkende dievenbendes te traceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content