Afspraken tussen gemeenten en bouwpromotoren om woningen voor te behouden aan Nederlandstaligen zijn onwettig. Met die uitspraak schaart professor publiek recht en SP.A-senator Johan Vande Lanotte zich achter de kritiek op de praktijk die tijdens het weekeinde aan het licht kwam.

De informele afspraken worden in enkele gemeenten in de rand rond Brussel gemaakt tussen burgemeesters en bouwpromotoren om het Vlaams karakter van hun gemeente te helpen vrijwaren.

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor binnenlands bestuur en de Vlaamse rand rond Brussel, ziet voorlopig geen graten in de maatregel.

Volgens verschillende politici (zoals Eric Van Rompuy en Marino Keulen) zijn de afspraken echter onwettig. Vande Lanotte deelt die mening.

Volgens de socialistische toppoliticus is er geen wettelijke basis die stelt dat een gemeente mag voorstellen dat verkavelingen alleen verkocht mogen worden aan Nederlandstaligen.

Op de VRT benadrukte hij dinsdag ook het belang van de wederkerigheid. Als de kandidaat-burgemeesters in drie faciliteitengemeenten door de Vlaamse overheid niet benoemd worden omdat ze de wet niet respecteren, moeten we dat zelf wel doen, zo is zijn redenering.

'Praktijkenbestaanal llang'

Hans Bonte, SP.A-Kamerlid en schepen van Sociale Zaken in Vilvoorde, verklaart intussen dat hij weet heeft van dergelijke afspraken van zodra hij tien jaar geleden schepen werd.

Er werden al afspraken met bouwpromotoren gemaakt toen Jean-Luc Dehaene nog burgemeester was in Vilvoorde, aldus Bonte. 'De maatregel werkt en is niet nieuw".

Afspraken tussen gemeenten en bouwpromotoren om woningen voor te behouden aan Nederlandstaligen zijn onwettig. Met die uitspraak schaart professor publiek recht en SP.A-senator Johan Vande Lanotte zich achter de kritiek op de praktijk die tijdens het weekeinde aan het licht kwam.De informele afspraken worden in enkele gemeenten in de rand rond Brussel gemaakt tussen burgemeesters en bouwpromotoren om het Vlaams karakter van hun gemeente te helpen vrijwaren.Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor binnenlands bestuur en de Vlaamse rand rond Brussel, ziet voorlopig geen graten in de maatregel.Volgens verschillende politici (zoals Eric Van Rompuy en Marino Keulen) zijn de afspraken echter onwettig. Vande Lanotte deelt die mening. Volgens de socialistische toppoliticus is er geen wettelijke basis die stelt dat een gemeente mag voorstellen dat verkavelingen alleen verkocht mogen worden aan Nederlandstaligen. Op de VRT benadrukte hij dinsdag ook het belang van de wederkerigheid. Als de kandidaat-burgemeesters in drie faciliteitengemeenten door de Vlaamse overheid niet benoemd worden omdat ze de wet niet respecteren, moeten we dat zelf wel doen, zo is zijn redenering.'Praktijkenbestaanal llang'Hans Bonte, SP.A-Kamerlid en schepen van Sociale Zaken in Vilvoorde, verklaart intussen dat hij weet heeft van dergelijke afspraken van zodra hij tien jaar geleden schepen werd.Er werden al afspraken met bouwpromotoren gemaakt toen Jean-Luc Dehaene nog burgemeester was in Vilvoorde, aldus Bonte. 'De maatregel werkt en is niet nieuw".