Ook militairen steunen Conings. ‘Misplaatst’, vindt Defensie

In Limburg blijft de klopjacht op militair Jürgen Conings gaande © Belga

Op sociale media blijft de steun voor de voortvluchtige militair Jürgen Conings toenemen, dit ondanks het feit dat een onderzoeksrechter werd gevorderd voor ‘moordpoging in een terroristische context en verboden wapenbezit in een terroristische context’.

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert veroordeelt de steun die Conings krijgt op sociale media. ‘Dit soort steun is niet aanvaardbaar. En het is ook aan Vlaams Belang en Tom Van Grieken om dit te zeggen, want het zijn hun volgers die dit doen.’

Volgens Lachaert moet Vlaams Belang de daden Conings, en de steun die hij krijgt, openlijk afkeuren. Hij vindt dat Vlaams Belang een signaal moet geven aan haar achterban, zo zei hij in “De Ochtend” op Radio 1.

‘Het is niet moeilijk dat mensen die het kanaal van Dries Van Langenhove volgen daarvan geradicaliseerd geraken. Vlaams Belang heeft een verantwoordelijkheid in deze’, stelt Lachaert.

Lachaert wil dus dat Van Grieken een signaal stuurt naar zijn achterban. ‘Maar dat doet hij niet.’ Volgens Lachaert geeft Vlaams Belang zo een ‘boost’ aan polarisatie en radicalisering in de samenleving.

‘Misplaatst’

De nummer twee van Defensie, luitenant-generaal Marc Thys, zegt met lede ogen vast te stellen hoe ook militairen zich op sociale media scharen achter steuncampagnes voor de voortvluchtige militair. Het gaat om ‘misplaatste’ steun, zegt hij op Twitter.

‘Wat ook zijn staat van dienst, hij heeft met zijn gedrag en actie zijn eed van militair gebroken. Hij heeft de waarden van de organisatie volledig overboord gegooid’, aldus Thys op Twitter. ‘Niets, maar dan ook niets kan zijn daden vergoelijken’.

De nummer twee van Defensie vraagt militairen zich niet te laten meeslepen door frustraties en zich op sociale media niet te laten vangen door mensen en groepen met een andere agenda. Racisme en doodsbedreigingen hebben geen plaats bij Defensie, aldus nog Thys.

‘Geen plaats voor extremistische gedragingen binnen Defensie’

Voor extremistische gedragingen is en zal er nooit een plaats zijn binnen Defensie, zegt admiraal Michel Hofman, chef Defensie, in een boodschap aan zijn personeelsleden.

‘Door de onthutsende feiten van de voorbije dagen beleeft Defensie moeilijke momenten’, erkent Hofman in de ‘flash’ die vrijdag verstuurd werd naar alle militaire en burgerpersoneelsleden. ‘Jullie zullen ongetwijfeld de gebeurtenissen van nabij volgen, een grote betrokkenheid voelen en vele vragen krijgen van vrienden en familieleden. Honderden collega’s zijn hard aan het werk om, in nauwe samenwerking met Justitie en de politiediensten, deze crisissituatie niet enkel zo snel mogelijk, maar vooral op de veiligst mogelijke manier op te lossen’, luidt het.

Volgens de legerchef is en blijft het hoofddoel ‘het vermijden van alle mogelijke slachtoffers. Defensie geeft alle noodzakelijke steun aan de collega’s van de voortvluchtige militair en aan hen die zich, terecht of onterecht, bedreigd voelen’, aldus de admiraal. ‘We leven in een rechtsstaat, respecteren de vrijheid van opinie en voeren diversiteit hoog in het vaandel. Laat één ding echter zeer duidelijk zijn: voor extremistische gedragingen is en zal er nooit een plaats zijn binnen Defensie’, stelt Hofman. ‘Wat nu gebeurt, is fundamenteel strijdig met de waarden die we als militairen en burgers bij Defensie verdedigen en uitdragen, en met de eed die we hebben afgelegd.’

Mars

Via de sociale media werd ook opgeroepen om zaterdag, zondag en maandag een steunmars te organiseren richting De Salamander, waar de ordediensten hun kamp hebben opgezet. In de aankondigende post wordt vermeld dat ‘heethoofden’ niet op de marsen welkom zijn en worden de deelnemers opgeroepen om zich in het zwart te kleden.

De geplande optochten kunnen niet op sympathie rekenen van burgemeester Raf Terwingen. In een reactie aan HLN zegt hij dat Maasmechelen de afgelopen week al onder zware druk stond door de toeloop van de ordediensten en de militaire troepen en hun materiaal. ‘Dit soort extra initiatieven zal de druk alleen maar verhogen.’

Terwingen sluit zich ook aan bij de kritiek van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), die de heldenverering van Conings sterk veroordeelde.

‘Ik kan bijzonder weinig begrip opbrengen voor dit soort acties’, zei Verlinden vrijdag in Het Journaal op Eén. ‘Uiteraard verschillen mensen van mening, maar in de eerste plaats zijn extremistische gedachten verwerpelijk. Daar kunnen we niet mee vooruit in onze maatschappij. En bovendien, als je dan nog oproept tot geweld tegen bepaalde doelwitten, dan is dat helemaal verwerpelijk.’

Moskee als doelwit

Het Nieuwsblad bericht zaterdag dat de voortvluchtige militair naast viroloog Marc Van Ranst ook een specifieke moskee in Limburg als doelwit had.

Volgens Het Nieuwsblad zou Conings voor zijn verdwijning aan een vriend – een andere militair met extreemrechtse sympathieën – gezegd hebben dat hij een aanslag wou plegen in een moskee in Eisden. Uit goede bron blijkt dat het zou gaan om de Tevhid-moskee, aldus de krant.

Voor Conings zwaarbewapend de natuur introk, liet hij brieven na aan de politie en zijn vriendin. Daaruit leert de krant dat hij zijn actie goed heeft voorbereid en zich niet zonder slag of stoot zal overgeven.

‘Het maakt mij niet uit of ik sterf of niet. Ik weet dat ik plots enemy of the state zal zijn. Ze zullen me zoeken en ook wel vinden. Ik ben daar klaar voor’, zo wordt geciteerd uit de afscheidsbrief aan zijn vriendin.

Partner Content