Geen groot spektakel of toespraken dit jaar op de gezinsdag van CD&V. Die valt immers samen met de uitvaart van de in Antwerpen vermoorde Julie Van Espen. Maar op acht dagen voor de verkiezingen grijpt CD&V de gezinsdag wél aan om een tienpuntenplan voor te stellen waarmee de partij gezinnen een duwtje in de rug wil geven.

De christendemocraten willen jonge gezinnen financieel helpen door het maximaal in te brengen bedrag voor de belastingvermindering in de kinderopvang te verdubbelen. Per dag per kind in de opvang zouden ouders dan tot 10 euro belastingvermindering krijgen. Eerder deze week maakte Open VLD in rand van het zogenaamde springplankplan - om meer kortgeschoolden aan het werk te krijgen - een gelijkaardig voorstel bekend. Volgens de liberalen moet de belastingvermindering voor kinderopvang verdrievoudigen, tot 15 euro aftrek per dag. Dat is dus meer dan wat de CD&V de kiezer biedt. CD&V wil voorts ook het belastingkrediet voor kinderen ten laste tegen 2024 verdubbelen tot 940 euro.

Onderwijs is een tweede speerpunt in de gezinsmaatregelen van CD&V. Crevits wil er voor het kleuteronderwijs 1.500 kinderverzorg(st)ers bij, een verdrievoudiging, zodat elke peuterklas zo'n verzorg(st)er heeft en de kleuterjuf of -meester de handen vrij heeft voor pedagogische taken. Ouderschapsverlof zou flexibeler moeten worden. Binnenkort kunnen ouders dat per halve dag opnemen, om bijvoorbeeld op woensdagnamiddag thuis te blijven, zei een jarige CD&V-vicepremier Kris Peeters. CD&V pleit om ook grootoudersschapsverlof mogelijk te maken.

Geen groot spektakel of toespraken dit jaar op de gezinsdag van CD&V. Die valt immers samen met de uitvaart van de in Antwerpen vermoorde Julie Van Espen. Maar op acht dagen voor de verkiezingen grijpt CD&V de gezinsdag wél aan om een tienpuntenplan voor te stellen waarmee de partij gezinnen een duwtje in de rug wil geven. De christendemocraten willen jonge gezinnen financieel helpen door het maximaal in te brengen bedrag voor de belastingvermindering in de kinderopvang te verdubbelen. Per dag per kind in de opvang zouden ouders dan tot 10 euro belastingvermindering krijgen. Eerder deze week maakte Open VLD in rand van het zogenaamde springplankplan - om meer kortgeschoolden aan het werk te krijgen - een gelijkaardig voorstel bekend. Volgens de liberalen moet de belastingvermindering voor kinderopvang verdrievoudigen, tot 15 euro aftrek per dag. Dat is dus meer dan wat de CD&V de kiezer biedt. CD&V wil voorts ook het belastingkrediet voor kinderen ten laste tegen 2024 verdubbelen tot 940 euro. Onderwijs is een tweede speerpunt in de gezinsmaatregelen van CD&V. Crevits wil er voor het kleuteronderwijs 1.500 kinderverzorg(st)ers bij, een verdrievoudiging, zodat elke peuterklas zo'n verzorg(st)er heeft en de kleuterjuf of -meester de handen vrij heeft voor pedagogische taken. Ouderschapsverlof zou flexibeler moeten worden. Binnenkort kunnen ouders dat per halve dag opnemen, om bijvoorbeeld op woensdagnamiddag thuis te blijven, zei een jarige CD&V-vicepremier Kris Peeters. CD&V pleit om ook grootoudersschapsverlof mogelijk te maken.