Onweer: Rampenplan in twee gemeenten afgeblazen

© Belga

Het onweer dat over België raasde zorgt voor wateroverlast. Zingem en Sint-Gillis-Waas kondigen het gemeentelijk rampenplan af. De istuatie is ondertussen gestabiliseerd.

Het onweer dat over België raasde zorgt zoals gevreesd op verschillende plaatsen voor wateroverlast. Eerder was al gewaarschuwd voor regen- en onweersbuien op uitgebreide schaal. De kans op hagel en windstoten werd ook geopperd.

Gemeentelijk rampenplan afgekondigd in Zingem en Sint-Gillis-Waas

In het Oost-Vlaamse Zingem werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd nadat een bufferbekken in Ouwegem het water dat van Kruishoutem komt niet langer kon opvangen. Dat bevestigde burgemeester Kathleen Hustebaut. Ondertussen laat men het bekken gecontroleerd overstromen. Bedreigde woningen kregen zandzakjes geleverd.

De problemen doen zich in de Boeregemstraat, Boeregemveld, Ouwegemsesteenweg en Gaverstraat voor. Momenteel worden met zandzakjes verstevigingen aangebracht en er wordt ook zoveel mogelijk water weggepompt. De problemen situeren zich in de deelgemeenten Ouwegem en Huise.

Er is ook overleg met hogere overheden om het debiet van Wallebeek te verhogen. Volgens de burgemeester zijn er nog geen woningen bedreigd.

Ook in de Waaslandgemeente Sint-Gillis-Waas kondigde men het gemeentelijk rampenplan af. De lokale brandweer kreeg om 19 uur de eerste oproepen van wateroverlast en blikseminslag. Onder meer een woning in de Donkerstraat werd ontruimd wegens wateroverlast en de bewoners werden opgevangen door het OCMW.

Het rampenplan werd afgeblazen nadat een afvoergracht werd vrijgemaakt, meldt het gemeentebestuur.

Ook in deelgemeente De Klinge, in de omgeving van de Oude Molenstraat, Kerselarendreef en Recolettenlaan, is er wateroverlast. In de deelgemeente Sint-Pauwels was er een beperkte blikseminslag. De gemeente is in overleg met het Polderbestuur.

Brandweer Ninove kreeg al 120 oproepen voor wateroverlast

In het Oost-Vlaamse Ninove heeft de brandweer op korte tijd 120 oproepen te verwerken gekregen voor ondergelopen kelders, beken die uit hun oevers traden en straten die blank staan. In deelgemeente Denderwindeke worden “alle middelen ingezet” om een rij woningen te beschermen, zo is van de lokale brandweer vernomen.

De Edingsesteenweg/Krepelstraat in deelgemeente Denderwindeke is volgens de lokale brandweer een “kritiek punt”. Daar worden huizen bedreigd door water dat van hogergelegen gebieden komt.

Ook in Aalst staan vele straten blank door het hevige regenweer, zo meldt Aalst-TV. Dat maakt dat het stadscentrum moeilijk bereikbaar is en dat er economische schade te betreuren valt, aldus de regionale zender. De alarmcentrales raakten er eveneens overbelast.

Vooral Zuid-Oost-Vlaanderen getroffen

Uit een eerste rondvraag blijkt dat vooral de zuidelijke helft van de provincie Oost-Vlaanderen het hard te verduren kreeg. De brandweerkorpsen van Deinze en Kruishoutem kregen tientallen oproepen. Volgens de burgemeester van Deinze is er onder meer in deelgemeente Bachte-Maria-Leerne water binnengelopen in restaurant d’Oude Leie en staat het Stationsplein blank.

Ook de brandweerkorpsen in de zuidrand van Gent, waaronder Gentbrugge, Merelbeke en De Pinte kregen verschillende oproepen. In Merelbeke stonden rond 18.30 uur een vijftiental straten blank. De Gentse brandweer kreeg zo’n twintigtal oproepen binnen, maar ernstige problemen bleven uit. De situatie is omstreeks 21u weer onder controle, zo schrijft De Gentenaar.

Ook Gent werd in de vooravond getroffen door een fikse regenbui. De Gentse brandweer kreeg een twintigtal oproepen binnen. Grote drama’s bleven evenwel uit. De situatie was omstreeks 21u30 weer onder controle, zo schrijft De Gentenaar.

Ondergelopen kelders en straten in Pajottenland

Ook in het Pajottenland zorgde het onweer voor overlast. Dat meldt de brandweer van Lennik. Vooral Vollezele en Tollembeek, deelgemeenten van Galmaarden, en Herne zijn getroffen. De brandweer kreeg uit die regio een vijftigtal oproepen voor ondergelopen kelders en straten.

In Vollezele liep de kelder van het rusthuis De Zwaluw onder en viel de elektriciteit uit. De bewoners werden verzameld op de kamers. Nadat de brandweer het water had weggepompt, kon de stroom hersteld worde. De situatie normaliseert zich.

Nog meer problemen verwacht in West-Vlaanderen

De overlast in het Heuvelland wordt bevestigd door kapitein Geert Cuvelier van de brandweer Heuvelland. Omstreeks 16.00 uur bereikten de eerste onweerswolken West-Vlaanderen en gingen de hemelsluizen open. “In Heuvelland en deelgemeente Wijtschate hadden de inwoners af te rekenen met zware regenval”, vertelt Cuvelier.

Ook in de regio Ieper is het druk. “We ontvingen een eerste oproep omstreeks 16 uur”, klinkt het. “In Dikkebus sloeg de bliksem in op het dak van een woning maar de schade bleef beperkt.

Vanaf 16.30 uur volgden nog tientallen oproepen, melde de brandweer. “Burgers alarmeerden ons omdat de kelders in hun woningen waren ondergelopen of omdat de rioolputjes de zware regenval niet aankonden. Zo liep in Zonnebeke een woonwijk helemaal onder. Op sommige plaatsen staan ook de akkers blank.”

Beperkte hinder voor verkeer, vertragingen bij NMBS

Op de wegen blijkt de hinder mee te vallen. “Het gaat voornamelijk om ondergelopen kelders of rioolputten die het vele water niet meer kunnen slikken. Ook de komende uren verwachten wij nog een aantal oproepen”, besluit de Ieperse brandweer

Het treinverkeer ondervond meer hinder. Op de lijn tussen Halle en Edingen gold een snelheidsbeperking van 20 km/uur, wat voor vertragingen van 10 tot 15 minuten zorgde, zo meldt Infrabel.

Het onweer zorgde ook voor gevaarlijke toestanden In West-Vlaanderen. De E17 was het decor van enkele slippartijen. In het noorden van de provincie en de kuststreek bleef de hinder beperkt.(Belga/SD/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content