Onverdoofd slachten: Piet Vanthemsche wordt tussenpersoon voor dialoog met geloofsgemeenschappen

Piet Vanthemsche, Boerenbond © BELGA

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft gewezen Boerenbond-topman Piet Vanthemsche aangesteld als ‘onafhankelijk tussenpersoon’ voor de dialoog met de verschillende geloofsgemeenschappen in het dossier van het onverdoofd slachten. Coalitiepartner CD&V en oppositiepartner Groen zijn alvast tevreden.

Piet Vanthemsche moet het pad effenen naar de invoering van een algemeen verbod op het onverdoofd slachten.

De minister legt zijn keuze uit: ‘Op basis van de gesprekken die ik recent voerde, zie ik positieve signalen bij de vertegenwoordigers van de geloofsgemeenschappen, die zich oprecht bezorgd tonen over Dierenwelzijn. Het is nu tijd om daaraan ook concrete initiatieven te koppelen en al het vermijdbaar dierenleed te vermijden. Het lijkt me aangewezen dat verdere gesprekken, in alle luwte en discretie, gevoerd worden door een ervaren man als Piet Vanthemsche.’

Expertise

Wat moet Vanthemsche precies doen als tussenpersoon? Dat is ‘de problematiek en de techniek van het onbedwelmd slachten correct duiden, weerstanden en gevoeligheden in kaart brengen en voorstellen voor oplossingen aanreiken’.

Volgens Weyts beschikt Vanthemsche daarvoor over de juiste expertise. Weyts: ‘Als oud-voorzitter van de Boerenbond kent hij de vleessector en de bestaande wetenschappelijke inzichten. Hij is ook medeauteur van een studie over (on)bedwelmd slachten in opdracht van de Nederlandse Overheid. Vanthemsche heeft een sterke reputatie opgebouwd van onafhankelijkheid, autoriteit en degelijkheid’.

Algemeen verbod

Weyts wil graag evolueren naar een algemeen verbod op het onverdoofd slachten. Er liggen in het Vlaams Parlement ook voorstellen klaar voor zo’n verbod. Maar de voorstanders van dat verbod kregen enkele weken geleden een fikse opdoffer van de Raad van State. Die oordeelde namelijk in een advies dat een algemeen verbod op onverdoofd slachten botst op de godsdienstvrijheid.

Minister Weyts liet daarop meteen verstaan dat hij door dat advies niet van koers zou veranderen. Zijn streefdoel blijft een algemeen verbod. ‘Ik laat dit dossier niet rusten. Het is mijn verdomde plicht als behartiger van Dierenwelzijn in een beschaafde samenleving anno 2016’.

Bedoeling is dat Vanthemsche in de eerste helft van 2017 een rapport overmaakt aan Weyts. ‘We kunnen samen evolueren naar een Vlaanderen zonder onverdoofd slachten. Ik geloof oprecht dat ook de geloofsgemeenschappen daar baat bij hebben’, besluit Weyts.

Positieve reacties

CD&V-parlementslid Sonja Claes is tevreden. “Ik heb al meer dan een jaar geleden namens CD&V aan de minister gevraagd een bemiddelaar aan te stellen in dit debat dat gevoelig ligt bij diverse actoren”, aldus Claes, die ook in de keuze voor Vanthemsche gelooft. ‘Als voormalig voorzitter van de Boerenbond heeft hij kennis van de verschillende slachtmethodes. Daarnaast heeft hij in Nederland ook bemiddeld in de discussie over ritueel slachten. Hij kent dus de gevoeligheden bij de verschillende religieuze gemeenschappen’, concludeert ze.

Ook bij oppositiepartij Groen klinken er positieve geluiden. ‘Het is positief dat minister Ben Weyts een bemiddelaar aanstelt die dierenrechten en religieuze vrijheid op een goede manier moet verzoenen’, zegt fractieleider Björn Rzoska. ‘In het dossier van verdoofd slachten is dialoog en overleg cruciaal. Vanthemsche wacht de taak om respect voor religiebeleving en een respectvolle omgang met dieren te verzoenen.’(Belga/KVDA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content