De gedetineerden Abdellah Mostefa, Julien Cazeta en Jonathan Inja zijn nog steeds voortvluchtig. Het parket van Bergen denkt dat één van hen naar Frankrijk is gevlucht. Hij heeft daar zijn gijzelaar vrijgelaten. Het parket waarschuwt ervoor dat de drie erg gevaarlijk criminelen zijn.
Abdellah Mostefa is in september veroordeeld voor de dood van een bakker in Jamioulx. Julien Cazetta zat in voorlopige hechtenis voor doodslag. De 22-jarige Jonathan Inja uit Courcelles werd recent door het hof van beroep van Bergen veroordeeld tot vijftien jaar cel voor een moordpoging in april 2009 in Lodelinsart.

Gijzeling
De gedetineerden ontsnapten toen ze kort voor 18 uur van de binnenkoer weer naar hun cel moesten. Ze bedreigden één van de bewaaksters en dwongen haar om de deuren van de gevangenis te openen. Op hun vlucht naar buiten kwam een andere bewaakster tussenbeide, om te verhinderen dat de drie zouden ontsnappen. Eén van de gedetineerden gaf haar enkele klappen.

Bewaakster
De gegijzelde bewaakster werd meegenomen aan boord van een wagen. Niet ver van de gevangenis, op het grondgebied van Marcinelle, splitsten de ontsnapten op. Een van hen (vermoedelijk Abdellah Mostefa) zou de gegijzelde bewaakster met zich meegenomen hebben. De twee anderen zouden gevlucht zijn met een andere wagen.

Geen van de ontsnapten kon tot dusver opgespoord worden. Iets voor 23u kwam het bericht dat de gegijzelde bewaakster vrijgelaten werd, maar de omstandigheden van die vrijlating zijn nog niet duidelijk.

Cipiers staken
Het personeel van de gevangenis van Jamioulx heeft maandagmorgen het werk neergelegd. De cipiers hebben zich maandagmorgen rond 6.30 uur verzameld voor een stand van zaken na de ontsnappingen. Die zijn vooral te wijten aan beveiligingsproblemen, zo is bij de vakbonden te horen. De vakbonden zullen zich daar nu over buigen, vooraleer er een ontmoeting met de directie moet plaatsvinden.

Die ontmoeting is echter nog niet gepland. Pas daarna beslissen de cipiers of ze het werk al dan niet zullen hervatten. Politieagenten van de zone Germinalt nemen tijdelijk hun werk over.

Golf van ontsnappingen
De ontsnapping van de gedetineerden uit de gevangenis van Jamioulx is de derde in enkele weken tijd waarbij gevangenen een cipier gijzelen. Volgens het gevangeniswezen werken de veiligheidssystemen in de Belgische gevangenissen zo goed, dat een cipier gijzelen nog de enige mogelijkheid is om te ontsnappen.

Er zijn wel degelijk veiligheidsprocedures die moeten verhinderen dat cipiers gegijzeld worden, maar die procedures werken blijkbaar niet. Het gevangeniswezen wil nieuwe maatregelen uitwerken om een einde te maken aan de golf van ontsnappingen na een gijzeling. (Belga/TE/EE)

De gedetineerden Abdellah Mostefa, Julien Cazeta en Jonathan Inja zijn nog steeds voortvluchtig. Het parket van Bergen denkt dat één van hen naar Frankrijk is gevlucht. Hij heeft daar zijn gijzelaar vrijgelaten. Het parket waarschuwt ervoor dat de drie erg gevaarlijk criminelen zijn. Abdellah Mostefa is in september veroordeeld voor de dood van een bakker in Jamioulx. Julien Cazetta zat in voorlopige hechtenis voor doodslag. De 22-jarige Jonathan Inja uit Courcelles werd recent door het hof van beroep van Bergen veroordeeld tot vijftien jaar cel voor een moordpoging in april 2009 in Lodelinsart. Gijzeling De gedetineerden ontsnapten toen ze kort voor 18 uur van de binnenkoer weer naar hun cel moesten. Ze bedreigden één van de bewaaksters en dwongen haar om de deuren van de gevangenis te openen. Op hun vlucht naar buiten kwam een andere bewaakster tussenbeide, om te verhinderen dat de drie zouden ontsnappen. Eén van de gedetineerden gaf haar enkele klappen. Bewaakster De gegijzelde bewaakster werd meegenomen aan boord van een wagen. Niet ver van de gevangenis, op het grondgebied van Marcinelle, splitsten de ontsnapten op. Een van hen (vermoedelijk Abdellah Mostefa) zou de gegijzelde bewaakster met zich meegenomen hebben. De twee anderen zouden gevlucht zijn met een andere wagen. Geen van de ontsnapten kon tot dusver opgespoord worden. Iets voor 23u kwam het bericht dat de gegijzelde bewaakster vrijgelaten werd, maar de omstandigheden van die vrijlating zijn nog niet duidelijk.Cipiers staken Het personeel van de gevangenis van Jamioulx heeft maandagmorgen het werk neergelegd. De cipiers hebben zich maandagmorgen rond 6.30 uur verzameld voor een stand van zaken na de ontsnappingen. Die zijn vooral te wijten aan beveiligingsproblemen, zo is bij de vakbonden te horen. De vakbonden zullen zich daar nu over buigen, vooraleer er een ontmoeting met de directie moet plaatsvinden. Die ontmoeting is echter nog niet gepland. Pas daarna beslissen de cipiers of ze het werk al dan niet zullen hervatten. Politieagenten van de zone Germinalt nemen tijdelijk hun werk over. Golf van ontsnappingen De ontsnapping van de gedetineerden uit de gevangenis van Jamioulx is de derde in enkele weken tijd waarbij gevangenen een cipier gijzelen. Volgens het gevangeniswezen werken de veiligheidssystemen in de Belgische gevangenissen zo goed, dat een cipier gijzelen nog de enige mogelijkheid is om te ontsnappen. Er zijn wel degelijk veiligheidsprocedures die moeten verhinderen dat cipiers gegijzeld worden, maar die procedures werken blijkbaar niet. Het gevangeniswezen wil nieuwe maatregelen uitwerken om een einde te maken aan de golf van ontsnappingen na een gijzeling. (Belga/TE/EE)