Ontslag Milquet: De 10 sleutelmomenten in de zaak rond de spookaanwervingen

© Belga

Joëlle Milquet, minister van Onderwijs in de Franse gemeenschapsregering heeft vandaag haar ontslag aangekondigd. Lees hier een overzicht van de tien sleutelmomenten in de zaak rond de spookaanwervingen op haar kabinet.

Oktober en november 2013

Zes maanden voor de federale verkiezingen neemt het kabinet van Joëlle Milquet (CDH) minister van Binnenlandse Zaken en van Gelijke Kansen, acht nieuwe medewerkers als raadgevers of experts in dienst. Ze hebben allemaal een Brussels profiel. Ze komen uit Molenbeek, Sint-Joost, Anderlecht, Brussel-Stad… De meesten zijn gemeentelijke verkozenen van de lijst van de cdH en zijn van Marokkaanse, Turkse of Congolese oorsprong. Onder hen, Loubna Azgoud, voltijds aangenomen als adjunct-kabinetschef, 23e op de cdH-lijst in Brussel-Stad in 2012, en Mustafa Özdemir, broer van het Brusselse parlementslid Mahinour, voor één vijfde uurregeling aangenomen. Hij werd in 2012 voor cdH in de gemeenteraad van Sint-Joost verkozen.

7 februari 2014

Le Vif/L’Express publiceert een artikel waarin het zich verwondert over die voltijdse aanwervingen. De minister is immers lijsttrekker in Brussel waar ze op een communautaire stemming mikt. Volgend goed geïnformeerde bronnen zouden die medewerkers enkel aangeworven zijn om de campagne van Milquet voor te bereiden en events op te sporen waar ze zoveel mogelijk potentiele kiezers kan ontmoeten. Joëlle Milquet ontkent dat ze cabinettards in dienst nam voor haar campagne. “Absurd”, zegt ze en ze voegt er nog aan toe “Minder dan 25% van mijn medewerkers hebben de kaart van de cdH”. Een verhouding die gevoelig verschillend ligt voor de nieuwe rekruten.

14 februari 2014

Een tweede document van Le Vif/L’Express onthult verrassende documenten: de functieprofielen van de acht medewerkers voor de verkiezingscampagne van Joëlle Milquet. Die profielen detailleren al hun taken. De lijst is soms zeer lang, zo wordt Mariem Bouselmati “projectverantwoordelijke van het project Sociale Permanenties” en “agendaverantwoordelijke van Molenbeek”. Zij staat overigens op de 32e plaats van de Brusselse lijst van de cdH. Die profielen geven ook aan dat de acht medewerkers in teamverband voor de campagne werken. Op de documenten staan er “buiten de werkuren en de verlofdagen te doen”. De herinnering is zo ostentatief dat ze vreemd lijkt aangezien de regels over de verkiezingscampagnes sinds de wet van 1989 gekend zijn. Deze keer antwoordt Joëlle Milquet niet meer aan Le Vif en verwijst ze naar de cdH van Brussel die naar de expliciete melding op de profielen verwijst en verduidelijkt dat je niet alle kandidaten en militanten die werk hebben kan verdenken.

12 maart 2014

Kamerlid Zoé Genot (Ecolo) ondervraagt premier Elio Di Rupo (PS) over de rekrutering in het kabinet van Milquet. De regeringsleider antwoordt eenvoudigweg dat een campagne niet mag gevoerd worden met de medewerking van ministeriele kabinetten, maar dat een kabinetslid wel als burger kan meewerken aan een campagne, zolang het buiten de werkuren is. Eind januari had het Kamerlid in het parlement al aanstoot genomen aan de verkiezingsrecuperatie van het kabinet van gelijke Kansen van Milquet van een avondfeest in de Concert Noble (in Brussel) ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Turkse immigratie.

Maart 2014

Er wordt een gerechtelijk onderzoek geopend bij het Brussels parket, na de onthullingen van Vif/L’Express. Maar de substituut belast met het dossier start geen onderzoek.

27 juni 2014

VTM meldt dat het algemeen parket nu een onderzoek opent. Het dossier werd er blijkbaar na de verkiezingen van 25 mei overgebracht. Een woordvoerder van het Algemeen parket laat aan Le Vif weten dat de zaak nog onderzocht wordt. Het is logisch dat het algemeen parket het dossier overneemt aangezien de ministers van een voorrecht van rechtsmacht genieten. Joëlle Milquet is geen minister van Binnenlandse zaken meer, maar na de stemming erfde ze de portefeuille van Onderwijs voor de Federatie Wallonië-Brussel.

Eind januari 2015

Bijna een jaar na de onthulling van Le Vif L’Express wordt een gerechtelijk onderzoek geopend voor illegale belangenneming bij raadgever Frédéric Lugentz, zoals de krant La Dernière Heure het in april aankondigt. Voor Lugentz is het geen geschenk om zo lang na de onthullingen nog een onderzoek te starten. Maar de magistraat heeft de reputatie hardnekkig en onverbiddelijk te zijn. Lugentz was de rechter die in 2009 een delicaat onderzoek had gestart over de enquêteurs van het dossier KB-Lux en de rechter Jean-Claude Leys.

16 juni 2015

Er worden huiszoekingen verricht in het kabinet van Joëlle Milquet en bij de medewerkers die ervan verdacht worden tijdens hun diensturen voor de kiescampagne gewerkt te hebben. De onderzoekers trekken ook naar het kabinet van Jan Jambon die Milquet opvolgde bij Binnenlandse zaken, alsook naar de zetel van de cdH. Er wordt een groot aantal documenten, telefoons en harde schijven meegenomen.

16 februari 2016

Minister Milquet wordt urenlang ondervraagd door raadgever Lugentz. Ze wordt niet in verdenking gesteld, maar de ondervraging was duidelijk vermoeiend want de minister annuleert verschillende afspraken en optredens de volgende dagen. Le Vif L’Express ontdekt overigens dat Frédéric Lugentz waarschijnlijk niet tot het einde van het onderzoek zal gaan, want hij is benoemd bij het Hof van Cassatie. Hij kan vanaf april de eed afleggen.

11 april 2016

Joëlle Milquet dient haar ontslag in en “legt haar mandaat in de handen van haar partij”. Ze kondigt zelf aan dat ze in verdenking is gesteld door de rechter Lugentz voor illegale belangenneming, krachtens artikel 245 van het strafrechtelijk wetboek. Volgens haar gaat het om een brede en foutieve interpretatie van het artikel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content