België is op 17 januari nipt aan een elektriciteitstekort ontsnapt. "Het scheelde maar enkele megawatts of de stroomzou onderbroken zijn op een deel van het net", zo bevestigt hoogspanningsnetbeheerder Elia in de Franstalige krant L'Avenir. De 'black-out' zou een primeur geweest zijn voor ons land.

Schakelaars omdraaien
Doordat de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 niet functioneel zijn omwille van scheurtjes in de reactorvaten, ligt de Belgische productiecapaciteit momenteel 2.000 megawatt lager. Daardoor is België "structureel afhankelijk" van invoer van elektriciteit vanuit Frankrijk, aldus Elia. En die invoer kan maximaal 3.500 megawatt bedragen.

"Op 17 januari draaide de Belgische productiecapaciteit op volle toeren. Vanuit Frankrijk werd er tot 3.450 megawatt elektriciteit ingevoerd", schrijft de krant. Op het randje van een elektriciteitstekort dus. In zo'n geval zou Elia een aantal schakelaars omdraaien, volgens de te volgen procedure.

Nu ook Tihange 1 stil
Het nieuws komt op het moment dat bekend raakte dat het Belgische kernenergiepark binnenkort slechts op halve capaciteit zal draaien. Dan wordt de kernreactor van Tihange 1 stilgelegd voor onderhoud. Daarbij zal ook onderzocht worden of het reactorvat dezelfde scheurtjes vertoont als de
reactoren van Doel 3 en Tihange 2, die al langer stilligen.

Electrabel verzekert alvast dat het stilleggen van een derde kernreactor geen impactzal hebben op deel ektriciteitsbevoorrading.

Haarfijne scheurtjes
De onderhoudsbeurt van Tihange 1 is gepland van 30 maart tot 21 mei. GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel, heeft steeds gezegd dat het al zijn reactorvaten zou laten testen, nadat er duizenden haarfijne scheurtjes werden ontdekt in de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2. Beide kernreactoren liggen sinds de zomer stil. Er wordt nog onderzocht of de scheurtjes een gevaar betekenen voor de veiligheid.

Volgens GDF Suez kunnen Doel 3 en Tihange 2 in het tweede kwartaal opnieuw opstarten. Volgens het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (Fanc) moeten eerst nog enkele tests afgerond worden.

Wathelet ontkent het nieuws
Het kabinet van cdH-staatssecretaris Melchior Wathelet geeft toe dat er op 17 januari een piek werd genoteerd, maar "er is nooit sprake geweest van een begin van een black-out". "Het was zelfs niet nodig de procedure voor een tijdelijke stroomafsluiting op te starten, dankzij de eerste elementen van het plan dat in de zomer werd opgesteld" om het hoofd te bieden aan de sluiting van de kerncentrales Doel II en Tihange III.

Hij roept daarentegen op de uitvoering van het plan dringend voort te zetten, want de omstandigheden zullen volgende winter niet dezelfde zijn. In het plan wordt immers een beroep gedaan op onderbreekbare contracten en de elektrische interconnectiviteit met de buurlanden. (Belga/EA)

België is op 17 januari nipt aan een elektriciteitstekort ontsnapt. "Het scheelde maar enkele megawatts of de stroomzou onderbroken zijn op een deel van het net", zo bevestigt hoogspanningsnetbeheerder Elia in de Franstalige krant L'Avenir. De 'black-out' zou een primeur geweest zijn voor ons land. Schakelaars omdraaien Doordat de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 niet functioneel zijn omwille van scheurtjes in de reactorvaten, ligt de Belgische productiecapaciteit momenteel 2.000 megawatt lager. Daardoor is België "structureel afhankelijk" van invoer van elektriciteit vanuit Frankrijk, aldus Elia. En die invoer kan maximaal 3.500 megawatt bedragen. "Op 17 januari draaide de Belgische productiecapaciteit op volle toeren. Vanuit Frankrijk werd er tot 3.450 megawatt elektriciteit ingevoerd", schrijft de krant. Op het randje van een elektriciteitstekort dus. In zo'n geval zou Elia een aantal schakelaars omdraaien, volgens de te volgen procedure. Nu ook Tihange 1 stil Het nieuws komt op het moment dat bekend raakte dat het Belgische kernenergiepark binnenkort slechts op halve capaciteit zal draaien. Dan wordt de kernreactor van Tihange 1 stilgelegd voor onderhoud. Daarbij zal ook onderzocht worden of het reactorvat dezelfde scheurtjes vertoont als de reactoren van Doel 3 en Tihange 2, die al langer stilligen. Electrabel verzekert alvast dat het stilleggen van een derde kernreactor geen impactzal hebben op deel ektriciteitsbevoorrading. Haarfijne scheurtjes De onderhoudsbeurt van Tihange 1 is gepland van 30 maart tot 21 mei. GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel, heeft steeds gezegd dat het al zijn reactorvaten zou laten testen, nadat er duizenden haarfijne scheurtjes werden ontdekt in de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2. Beide kernreactoren liggen sinds de zomer stil. Er wordt nog onderzocht of de scheurtjes een gevaar betekenen voor de veiligheid. Volgens GDF Suez kunnen Doel 3 en Tihange 2 in het tweede kwartaal opnieuw opstarten. Volgens het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (Fanc) moeten eerst nog enkele tests afgerond worden.Wathelet ontkent het nieuws Het kabinet van cdH-staatssecretaris Melchior Wathelet geeft toe dat er op 17 januari een piek werd genoteerd, maar "er is nooit sprake geweest van een begin van een black-out". "Het was zelfs niet nodig de procedure voor een tijdelijke stroomafsluiting op te starten, dankzij de eerste elementen van het plan dat in de zomer werd opgesteld" om het hoofd te bieden aan de sluiting van de kerncentrales Doel II en Tihange III. Hij roept daarentegen op de uitvoering van het plan dringend voort te zetten, want de omstandigheden zullen volgende winter niet dezelfde zijn. In het plan wordt immers een beroep gedaan op onderbreekbare contracten en de elektrische interconnectiviteit met de buurlanden. (Belga/EA)