De Brugse strafrechter heeft veertien beklaagden vrijgesproken voor hun rol in een corruptiezaak bij stedenbouw. De rechter oordeelde dat de strafvordering onontvankelijk was, omdat een telefoontap niet voldoende gemotiveerd was.
Het onderzoek startte al in 2003, maar kwam pas in een stroomversnelling in 2006. Zes ambtenaren zouden etentjes en geschenken aanvaard hebben om een goed woordje te doen bij het toekennen van bouwvergunningen. De bouwpromotoren en architecten die zich mogelijk schuldig maakten aan actieve omkoping werden niet vervolgd.
Enkele bezwarende telefoontaps stammen uit een Kortrijks dossier naar de hormonenhandel van veearts José Landuyt. Die telefoontaps werden bij de behandeling van die zaak al nietig verklaard. Ook de rechter in Brugge kwam tot dezelfde conclusie en zag hierin een onmiskenbare schending van de rechten van verdediging.
Tijdens het onderzoek werd nog een andere informatiebron gebruikt, maar ook dat was onvoldoende voor de rechter. “Die informatie was zo vaag, dat dat aanvankelijk pv eigenlijk niet zo belangrijk was”, aldus advocaat Luc Arnou. “Zeker 80 pct van het dossier kwam voort uit die taps van dat dossier in Kortrijk. Dit vonnis had ik dus eigenlijk wel verwacht.”
Minnelijke schikking
Alle beklaagden hebben overigens altijd hun onschuld staande gehouden. Onder hen ook wielermecenas Noël Demeulenaere, ex-burgemeester van Wielsbeke. Volgens zijn advocaat Filip Van Hende informeerde hij enkel naar de stand van zaken in dossiers. Op die manier probeerde hij zijn burgers te helpen.
De andere betrokkenen verdedigden zich op dezelfde manier. Ze betwisten de etentjes en de geschenken niet, maar beweren dat er geen sprake is van omkoping. Ze argumenteren dat ze op geen enkele manier de uiteindelijke beslissingen beïnvloed hebben.
Vijf beklaagden kozen al voor de zitting eieren voor hun geld. Ze betaalden een boete en worden daarom niet verder vervolgd. Het gaat om vijf mensen uit Lo-Reninge, onder wie de huidige en de vorige burgemeester. De vrijspraak voor de andere beklaagden verandert niets aan die minnelijke schikking.
Het parket en de burgerlijke partijen kunnen nog beroep aantekenen tegen het vonnis. (Belga/TE)