"We moeten kijken of verdere prijsdifferentiatie mogelijk is," zei ontslagnemend minister van overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) in De Ochtend. "Veel mensen reizen op hetzelfde moment met de trein. Da moet je keuzes maken want je zit met een verzadiging. We denken aan het favoriseren van het woon-werk-verkeer en het woon-school-verkeer ten opzichte van het vrijetijdsverkeer."

BesparingenVervotte begrijpt dat de besprekingen van het besparingsplan bij de NMBS een moeilijke zaak is. Ze zegt dat iedereen inspanningen zal moeten doen om de doelstelling, het stabiliseren van de schuld in 2012, te halen. Over hoe de NMBS-schuld in de toekomst afgebouwd zal moeten worden, zal een (volwaardige) regering moeten beslissen, zegt ze.

Vervotte wil "geen olie op het vuur gooien" door naar vakbonden of management uit te halen. "Iedereen zal een inspanning moeten doen, anders geraken we er niet uit".

Historische schuld

Vervotte stelt dat de NMBS het niet gemakkelijk heeft. De historische schuld is nooit weggewerkt, de financiële crisis maakte het onmogelijk om de schuld al eerder te stabiliseren en het bedrijf moest belangrijke investeringen doen. Ook het feit dat de regering nog voor onbepaalde tijd in lopende zaken is, zorgt voor onzekerheid, omdat er geen (nieuwe) NMBS-top kan worden benoemd. "We zitten vandaag allemaal in verlengingstijd, zowel ik als de drie ceo's". (Belga/EE)

"We moeten kijken of verdere prijsdifferentiatie mogelijk is," zei ontslagnemend minister van overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) in De Ochtend. "Veel mensen reizen op hetzelfde moment met de trein. Da moet je keuzes maken want je zit met een verzadiging. We denken aan het favoriseren van het woon-werk-verkeer en het woon-school-verkeer ten opzichte van het vrijetijdsverkeer."BesparingenVervotte begrijpt dat de besprekingen van het besparingsplan bij de NMBS een moeilijke zaak is. Ze zegt dat iedereen inspanningen zal moeten doen om de doelstelling, het stabiliseren van de schuld in 2012, te halen. Over hoe de NMBS-schuld in de toekomst afgebouwd zal moeten worden, zal een (volwaardige) regering moeten beslissen, zegt ze. Vervotte wil "geen olie op het vuur gooien" door naar vakbonden of management uit te halen. "Iedereen zal een inspanning moeten doen, anders geraken we er niet uit". Historische schuld Vervotte stelt dat de NMBS het niet gemakkelijk heeft. De historische schuld is nooit weggewerkt, de financiële crisis maakte het onmogelijk om de schuld al eerder te stabiliseren en het bedrijf moest belangrijke investeringen doen. Ook het feit dat de regering nog voor onbepaalde tijd in lopende zaken is, zorgt voor onzekerheid, omdat er geen (nieuwe) NMBS-top kan worden benoemd. "We zitten vandaag allemaal in verlengingstijd, zowel ik als de drie ceo's". (Belga/EE)