Bij de vorige federale verkiezingen in juni 2010 liet bijna 20 procent van de Vlamingen zich in het stemhokje leiden door communautaire kwesties. Dat is zo'n 7 procent meer dan in 2007, zo blijkt volgens De Standaard uit het sluitstuk van een groot onderzoek naar de verkiezingsresultaten van 2010, dat uitgevoerd werd door Marc Swyngedouw, Koen Abts en Jolien Galle (KU Leuven).

Het toegenomen belang van het communautaire gaat volgens het onderzoek echter niet gepaard met een evenredige stijging aan Vlaamsgezindheid. Zo valt op dat de staatshervorming pas op de negende plaats staat in het lijstje van onderwerpen die door de Vlaamse kiezer als stembepalend worden beschouwd. Werkgelegenheid en tewerkstelling, pensioenen, gezondheidszorg, justitie of economie en financiën zijn belangrijker.

Bij zo goed als alle partijen, zelfs Vlaams Belang, speelt de staatshervorming een beperkte rol. Alleen bij de N-VA is het thema voor vier op de tien kiezers doorslaggevend, zij het niet altijd vanuit een nationalistische reflex. "Bij veel kiezers wordt het belang dat ze aan de staatshervorming hechten, ingegeven door sociaal-economische redenen", zegt Swyngedouw. (Belga/TV)

Bij de vorige federale verkiezingen in juni 2010 liet bijna 20 procent van de Vlamingen zich in het stemhokje leiden door communautaire kwesties. Dat is zo'n 7 procent meer dan in 2007, zo blijkt volgens De Standaard uit het sluitstuk van een groot onderzoek naar de verkiezingsresultaten van 2010, dat uitgevoerd werd door Marc Swyngedouw, Koen Abts en Jolien Galle (KU Leuven).Het toegenomen belang van het communautaire gaat volgens het onderzoek echter niet gepaard met een evenredige stijging aan Vlaamsgezindheid. Zo valt op dat de staatshervorming pas op de negende plaats staat in het lijstje van onderwerpen die door de Vlaamse kiezer als stembepalend worden beschouwd. Werkgelegenheid en tewerkstelling, pensioenen, gezondheidszorg, justitie of economie en financiën zijn belangrijker.Bij zo goed als alle partijen, zelfs Vlaams Belang, speelt de staatshervorming een beperkte rol. Alleen bij de N-VA is het thema voor vier op de tien kiezers doorslaggevend, zij het niet altijd vanuit een nationalistische reflex. "Bij veel kiezers wordt het belang dat ze aan de staatshervorming hechten, ingegeven door sociaal-economische redenen", zegt Swyngedouw. (Belga/TV)