Onderzoek naar 'ernstige feiten' bij Antwerpse politie: interventie-inspecteurs gearresteerd

16/03/16 om 17:31 - Bijgewerkt om 20:25

Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar enkele politiemensen van de Antwerpse lokale politie. Het onderzoek draait rond 'ernstige feiten, gepleegd door politiemensen tijdens het uitoefenen van hun ambt en in uniform'. Verschillende interventie-inspecteurs zijn gearresteerd.

Onderzoek naar 'ernstige feiten' bij Antwerpse politie: interventie-inspecteurs gearresteerd

© Belga Image

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) maakte het nieuws bekend. Over welke feiten het precies gaat, is niet meegedeeld.

'Als deze feiten bewezen worden, dan gaat het zonder meer om een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons korps,' zegt De Wever. 'Als tuchtoverheid kan ik niet ingaan op de feiten en vooruitlopen op de resultaten van het gerechtelijk onderzoek. Maar het spreekt voor zich dat ik naast de eventuele gerechtelijke gevolgen van het onderzoek ook als bestuurlijk hoofd van de politie tuchtrechtelijk gepast zal reageren.'

Gearresteerd

Ook korpschef Serge Muyters wil niet ingaan op de feiten omdat het onderzoek nog loopt, maar zegt in een videoboodschap op de website van de politie dat vandaag verschillende interventie-inspecteurs zijn gearresteerd.

Volgens een Antwerpse politieke bron gaat het om vier agenten, waarvan een met Albanese roots, die in uniform en met gebruik van wapens sans-papiers zouden hebben afgedreigd en geld afhandig gemaakt. Politie en parket bevestigen die info echter niet en willen voorlopig niet ingaan op de aard van de feiten.

Korpschef Muyters neemt de zaak naar eigen zeggen wel 'zeer ernstig' en heeft het over 'een smet op het goede politiewerk waarin we de laatste jaren hebben geïnvesteerd'. 'Ik verwacht van al onze mensen een onberispelijk en integer gedrag, altijd en overal', benadrukt Muyters nog. 'We hebben het volste vertrouwen in de mensen die het onderzoek verder zullen uitvoeren.'

Dat onderzoek gebeurt, met de toestemming van het parket, door de dienst Intern Toezicht van de lokale politie zelf. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners