De klacht volgt op de protesten begin deze week aan een school na een vals vermoeden van zedenfeiten.

Het protest begon maandag na een vermoeden van verkrachting, nadat er bloed werd aangetroffen in het slipje van een vierjarig meisje dat er schoolgaat. Het conflict escaleerde dinsdagmiddag na de mededeling van het Brussels parket dat er geen sprake was van zedenfeiten en dat de bloeding werd veroorzaakt door een infectie.

De politie zette traangas in om de menigte uiteen te drijven. Er sneuvelden enkele ramen van de school.

De burgemeester hekelt de rol van verscheidene gemeenteraadsleden, en heeft het zelfs over 'haatpredikers'. Hij haalt in het bijzonder scherp uit naar gemeenteraadslid Yusuf Yildiz. Die stond bij de lokale verkiezingen op de Lijst van de Burgemeester, maar verliet die om aanvankelijk te zetelen als onafhankelijke en later de rangen van de CDH te vervoegen.

Volgens de Schaarbeekse burgemeester heeft Yildiz zich schuldig gemaakt aan het oproepen tot geweld. Hij zou dat in een video op sociale media hebben gedaan, in het Turks. Clerfayt vraagt nu aan CDH-voorzitter Maxime Prévot om Yildiz uit de partij te zetten.

Behalve Yildiz viseert de burgemeester ook andere gemeenteraadsleden, met name het Brussels socialistisch gemeenteraadslid Diallo en Schaarbeeks socialistisch gemeenteraadslid Bouhjar. Ook zij zouden op sociale media hebben opgeroepen tot gewelddadig protest. Na de rellen aan de school zijn overigens twee mensen aangehouden, aldus de politie. Eén vrouw van dertig werd aangehouden na een ruit te hebben ingesmeten. Ze werd verhoord en weer vrijgelaten in afwachting van een onderzoek. Een tweede aanhouding was bestuurlijk.

School rest van de week gesloten

Bernard Clerfayt besliste dinsdag al om de school Ecole Primaire N.1 in Schaarbeek de rest van de week gesloten te houden. De maatregel moet de rust rond de school doen terugkeren, nadat er protesten uitbraken na een vals vermoeden van zedenfeiten bij een vierjarig meisje.

Op woensdag 1 mei, op de dag van de arbeid; zou de school sowieso gesloten blijven. Maar nu beslist de burgemeester om de school ook op donderdag 2 en vrijdag 3 mei te sluiten. 'Dat is nodig om de rust te doen terugkeren voor de kinderen en het personeel van de school', aldus Clerfayt. 'De betogers hebben zich zo gewelddadig opgesteld dat het niet mogelijk was om de rust te bewaren. We moeten zorgen dat alle ouders het vertrouwen in de school terugwinnen. We blijven contact hebben met de ouders en de gemeenschap.'

Brusselse CDH blijft achter Yildiz staan

De Brusselse afdeling van de CDH blijft achter Schaarbeeks gemeenteraadslid Yusuf Yildiz (CDH) staan. Die werd eerder door burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) zwaar bekritiseerd voor zijn rol in de protesten aan een school in Schaarbeek na een vals vermoeden van zedenfeiten.

In een mededeling roept de Brusselse CDH op tot kalmte. Volgens de partij wou de lokale verkozene enkel uiting geven aan een 'gevoel van onbegrip' en een 'vraag om opheldering', maar heeft Yildiz nooit opgeroepen tot haat. Nog volgens zijn partij zou Yildiz intussen zelf een advocaat onder de arm hebben genomen met het oog op gerechtelijke stappen.

De klacht volgt op de protesten begin deze week aan een school na een vals vermoeden van zedenfeiten. Het protest begon maandag na een vermoeden van verkrachting, nadat er bloed werd aangetroffen in het slipje van een vierjarig meisje dat er schoolgaat. Het conflict escaleerde dinsdagmiddag na de mededeling van het Brussels parket dat er geen sprake was van zedenfeiten en dat de bloeding werd veroorzaakt door een infectie. De politie zette traangas in om de menigte uiteen te drijven. Er sneuvelden enkele ramen van de school. De burgemeester hekelt de rol van verscheidene gemeenteraadsleden, en heeft het zelfs over 'haatpredikers'. Hij haalt in het bijzonder scherp uit naar gemeenteraadslid Yusuf Yildiz. Die stond bij de lokale verkiezingen op de Lijst van de Burgemeester, maar verliet die om aanvankelijk te zetelen als onafhankelijke en later de rangen van de CDH te vervoegen.Volgens de Schaarbeekse burgemeester heeft Yildiz zich schuldig gemaakt aan het oproepen tot geweld. Hij zou dat in een video op sociale media hebben gedaan, in het Turks. Clerfayt vraagt nu aan CDH-voorzitter Maxime Prévot om Yildiz uit de partij te zetten.Behalve Yildiz viseert de burgemeester ook andere gemeenteraadsleden, met name het Brussels socialistisch gemeenteraadslid Diallo en Schaarbeeks socialistisch gemeenteraadslid Bouhjar. Ook zij zouden op sociale media hebben opgeroepen tot gewelddadig protest. Na de rellen aan de school zijn overigens twee mensen aangehouden, aldus de politie. Eén vrouw van dertig werd aangehouden na een ruit te hebben ingesmeten. Ze werd verhoord en weer vrijgelaten in afwachting van een onderzoek. Een tweede aanhouding was bestuurlijk. De Brusselse afdeling van de CDH blijft achter Schaarbeeks gemeenteraadslid Yusuf Yildiz (CDH) staan. Die werd eerder door burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) zwaar bekritiseerd voor zijn rol in de protesten aan een school in Schaarbeek na een vals vermoeden van zedenfeiten. In een mededeling roept de Brusselse CDH op tot kalmte. Volgens de partij wou de lokale verkozene enkel uiting geven aan een 'gevoel van onbegrip' en een 'vraag om opheldering', maar heeft Yildiz nooit opgeroepen tot haat. Nog volgens zijn partij zou Yildiz intussen zelf een advocaat onder de arm hebben genomen met het oog op gerechtelijke stappen.