Onderkoelde relatie met Trump weerspiegeld in sobere ontvangst voor NAVO-top

11/07/18 om 07:50 - Bijgewerkt om 10:20

Bron: Belga

Amerikaans president Donald Trump werd op Brussels Airport ontvangen met heel wat minder egards dan bij zijn vorige bezoek aan ons land. Dat gebeurde op vraag van de Amerikanen zelf.

Onderkoelde relatie met Trump weerspiegeld in sobere ontvangst voor NAVO-top

First Lady Melania Trump en president Donald Trump © Belga

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdagavond een opmerkelijk sobere ontvangst gekregen op Brussels Airport. Vorig jaar werd de rode loper nog letterlijk uitgerold, bracht een militaire fanfare het volkslied en defileerden een veertigtal soldaten. Maar door de slechte diplomatieke relaties wachtte dit jaar slechts een handvol Amerikaanse ambassadeurs de president op.

Premier Charles Michel koos er dit jaar voor om de ontvangst van president Trump niet bij te wonen, die plaatsgreep tijdens de halve finale van de Rode Duivels tegen Frankrijk. Dat resulteerde in een beeld dat in schril contrast staat met de uitgebreide ceremonie bij zijn eerste bezoek. Toen president Trump in 2017 voor het eerst het Belgische tarmac betrad, werd hij 8 minuten lang verwelkomd.

Dinsdag stapte Trump na amper 2 minuten in zijn gepantserde wagen, op weg naar wat een geladen NAVO-top wordt. De Amerikaanse president vindt dat NAVO-lidstaten hun defensie-uitgaven moeten opkrikken en klaagt over het Europese landbouwbeleid. Maar Europees president Donald Tusk liet daarop verstaan dat 'solidariteit belangrijker is dan geld'.

Dat president Donald Trump zonder veel toeters en bellen werd ontvangen bij zijn aankomst in ons land, was evenwel op vraag van de Amerikanen zelf, klinkt het in Belgische regeringskringen. Zij wilden de ontvangst 'zo administratief mogelijk' laten verlopen, vernam Belga. Om dezelfde reden werd geen rood tapijt uitgerold.

Onze partners